Οικονομία

ΕΝΦΙΑ: Στα σκαριά διορθωτικές παρεμβάσεις για να μη φουσκώσει ο λογαριασμός


Ριζικό lifting στον ΕΝΦΙΑ με αιχμή τον κύριο και τον συμπληρωματικό φόρο σχεδιάζει το οικονομικό επιτελείο προκειμένου να μην επιβαρύνει περαιτέρω τους φορολογούμενους δημιουργώντας επιπλέον φορο-χρέη.

Το σχέδιο δουλεύει η18μελής ομάδα εργασίας που συγκροτήθηκε από τον Απόστολο Βεσυρόπουλο για τη διαμόρφωση του νέου ΕΝΦΙΑ και την προσαρμογή των συντελεστών του στις μεταβολές των αντικειμενικών αξιών ακινήτων.

Μάλιστα οι παρεμβάσεις στους συντελεστές και τα κλιμάκια θα γίνουν με βάση και το αποτέλεσμα της άσκησης προσομοίωσης των νέων αντικειμενικών αξιών στην ακίνητη περιουσία των φορολογούμενων που «τρέχει» η ειδική ομάδα εργασίας του υπουργείου Οικονομικών.

Ως εκ τούτου από το επόμενο έτος θα ισχύσεις ένας νέος ΕΝΦΙΑ, τον οποίο οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα ξεκινήσουν να πληρώνουν από τον προσεχή Μάρτιο. Το βάρος αναμένεται να το σηκώσουν οι νέες εντάξεις. Συγκεκριμένα, περιοχές στη Μύκονο, τη Σαντορίνη, τα Κύθηρα, αλλά και η Ικαρία, τα νησιά του Ιονίου αλλά και η Δυτική Ελλάδα θα πληρώσουν αυξημένο ΕΝΦΙΑ το 2022 σε σχέση με τα πολύ μικρά ποσά που πλήρωναν σήμερα συγκριτικά με περιοχές της υπόλοιπης Ελλάδας.

Οι αλλαγές που σχεδιάζονται

Υπενθυμίζεται πως ο συμπληρωματικός ΕΝΦΙΑ επιβάλλεται σήμερα με συντελεστές που κλιμακώνονται από 0,15% έως 1,15% σε κάθε ακίνητη περιουσία φυσικού προσώπου -αποτελούμενη από κτίσματα και εντός σχεδίων πόλεων ή οικισμών εκτάσεις γης- συνολικής αντικειμενικής αξίας μεγαλύτερης των 250.000 ευρώ. Σύμφωνα εξάλλου με το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής, δεν προβλέπεται να υπάρξει αύξηση των εσόδων από τον ΕΝΦΙΑ το 2022 και μετά, αλλά αντίθετα οι εισπράξεις θα παρουσιάσουν οριακή μείωση.

Το οικονομικό επιτελείο στο νομοσχέδιο που θα φέρει έως το φθινόπωρο στη Βουλή θα περιλαμβάνει αλλαγές στην κλίμακα συντελεστών υπολογισμού κύριου και συμπληρωματικού φόρου, αλλά ενδεχομένως και στο ύψος του σημερινού αφορολόγητου του συμπληρωματικού φόρου.

Πρώτη και βασική στόχευση είναι η αλλαγή της κλίμακας συντελεστών βάσει της οποίας προκύπτει ο κύριος φόρος, ο ΕΝΦΙΑ ανά τετραγωνικό μέτρο, ώστε να απορροφηθούν επιβαρύνσεις από την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών, αφού οι νέες τιμές οδηγούν σε πολλές περιπτώσεις σε αύξηση πάνω από 100% στον φόρο ανά τετραγωνικό.

Η δεύτερη παρέμβαση συνδέεται με την αύξηση του αφορολογήτου του συμπληρωματικού φόρου που σήμερα ανέρχεται σε 250.000 ευρώ . Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων θα υπολογίσει πόσοι ιδιοκτήτες χάνουν το αφορολόγητο μετά την εφαρμογή των νέων αντικειμενικών αξιών. Μια πρώτη σκέψη είναι να διαμορφωθεί στα 300.000 ευρώ, αλλά θα εξαρτηθεί από τον αριθμό των ιδιοκτητών που πλήττονται από τις αλλαγές.

Συνολικά το Δημόσιο εισπράττει από τον συμπληρωματικό φόρο 630 εκατ. ευρώ τον χρόνο, εκ των οποίων τα 273 εκατ. ευρώ δίδονται από τα νομικά πρόσωπα για τα οποία δεν υπάρχει αφορολόγητο. Παράλληλα τα κλιμάκια υπολογισμού θα προσαρμοστούν ώστε να μην επιβαρύνουν το σύνολο των φορολογουμένων.

Πρόσθετες παρεμβάσεις αναμένεται να γίνουν στους συντελεστές παλαιότητας και εμπορικότητας, που επηρεάζουν το τελικό ύψος της φορολογητέας αξίας των ακινήτων. Το βασικό σενάριο που θα εξεταστεί προβλέπει την καθιέρωση σύνθετων και πολλών ταχυτήτων συντελεστών παλαιότητας που θα λαμβάνουν υπόψη και άλλα χαρακτηριστικά του ακινήτου, όπως η ανακαίνιση, οι επισκευές και η ενεργειακή και αισθητική αναβάθμιση, στοιχεία που διαφοροποιούν την αξία σε ακίνητα ίδιας παλαιότητας.

Παράλληλα αρμόδιοι παράγοντες εισηγούνται αλλαγές στα κλιμάκια με σπάσιμό τους σε περισσότερα, έτσι ώστε να ενισχυθεί η αναλογικότητα και η προοδευτικότητά τους.

Τέλος αναφορικά με την κλίμακα υπολογισμού των φόρων μεταβίβασης στο τραπέζι βρίσκονται εισηγήσεις για αλλαγές στον συντελεστή για τις αγοραπωλησίες που σήμερα ανέρχεται στο 3%.

 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ετικέτες ΕΝΦΙΑ