Αγορές

Εντός και επί τα αυτά το χρηματιστήριο


Θετική εικόνα διαμορφώνεται στο ΧΑ και στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς αποκλιμακώνεται η ένταση στη Μέση Ανατολή και συνεχίζεται ο διπλωματικός μαραθώνιος για την ειρήνευση  στη Λιβύη. Είχε προηγηθεί χθες η καταγραφή νέων ιστορικών υψηλών από τον S&P500 και τον Nasdaq, υπό την επίδραση και του θετικού κλίματος που δημιουργεί η ανακωχή στο μέτωπο του εμπορικού πολέμου ΗΠΑ-Κίνας.

Στο ΧΑ απουσία ειδήσεων οικονομικού ενδιαφέροντος καταλύτης διαμόρφωσης κλίματος γίνονται τα ελληνοτουρκικά και οι επιχειρηματικές εξελίξεις, που συναρτώνται με κυοφορούμενες εξαγορές και με σχεδιαζόμενες κινήσεις μεγάλων αποκρατικοποιήσεων.

Χρηματιστηριακοί παράγοντες  και αναλυτές εκτιμούν ότι  η ελληνική αγορά παραμένει σε φάση βραχυχρόνιας συσσώρευσης, χωρίς να έχει αποκτήσει δυναμική, ούτε σαφή κατεύθυνση. Αναμένουν συνέχιση της μεταβλητότητας, με διακυμάνσεις μεταξύ 914-930 μονάδων αυτή την εβδομάδα.

Μετοχές και δείκτες

Η συνεδρίαση ξεκίνησε σήμερα με μια μικρή πρόσκαιρη «βουτιά» - όπως και στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Γρήγορα οι δείκτες πήραν ανοδική κατεύθυνση, υπερκαλύπτοντας τις απώλειες. Αυτή την ώρα βρίσκονται σε θετικό έδαφος, έχοντας όμως χάσει την ανοδική δυναμική τους.
Αρνητική ένδειξη η υποτονική συναλλακτική κίνηση και οι χαμηλός τζίρος – περίπου 13,5 εκατ. ευρώ σε δύο ώρες συνεδρίασης.

Ο Γενικός Δείκτης πήγε αρχικά -0,32% στις 916,41 μονάδες, γύρισε ανοδικά στις 921,82 (+0,26%) και τώρα βρίσκεται στις 920,3 με οριακά κέρδη 0,10%.
Ο FTASE25 της υψηλής κεφαλαιοποίησης κερδίζει 0,35%  στις  2.295,4 μονάδες. Ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης ενισχύεται επίσης κατά 0,30%. Το θετικό πρόσημο οφείλεται στην άνοδο της Coca-Cola.
Σε μεγαλύτερο εύρος διακύμανσης έχει κινηθεί ο τραπεζικός δείκτης: Βούτηξε αρχικά -0,72%, επανήλθε σε θετικό πρόσημο κερδίζοντας  0,58% και τώρα διατηρεί οριακά κέρδη 0,10%.
Προηγείται η Εθνική με +1,4%. Alpha +0,3%, Πειραιώς -1,2%,  Eurobank -0,7%, Attica -0,3%.
Στα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips ξεχωρίζει η Coca-Cola με +2%.  Ακολουθούν Μυτιληναίος +1,5%, Ελλάκτωρ +1,3%, ΑΔΜΗΕ και ΕΛΠΕ +0,8%,  ΕΥΔΑΠ +0,7%.
 Με τις μεγαλύτερες απώλειες Lamda -2,7%, Τιτάν -2%, Jumbo -1,2%, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ -1%..
Στα mid caps ξεχωρίζουν Αβαξ και Intracom με +3,2% και +2,6% αντίστοιχα.

Διαβάστε επίσης