Διεθνή

Εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας βρίσκεται το Oruc Reis


Δέκα ναυτικά μίλια εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας βρίσκεται το Oruc Reis και έχει απλώσει καλώδια, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Εθνικής Άμυνας.

Συγκεκριμένα, στο «ανατολικότερο σημείο της ελληνικής υφαλοκρηπίδας» εισήλθε το τουρκικό ερευνητικό σκάφος «Oruc Reis» με τα βοηθητικά σκάφη και μονάδες του τουρκικού Ναυτικού, αναφέρουν υψηλόβαθμες κυβερνητικές πηγές.

Τονίζουν ότι το σκάφος «δεν έχει προβεί σε έρευνες, αν και έχει απλώσει καλώδια», καθότι η παρουσία τόσων πολεμικών πλοίων (ελληνικών και τουρκικών) και συνοδευτικών στην περιοχή καθιστά αδύνατη τη διενέργεια ερευνών λόγω του θορύβου που προκαλείται. Γύρω στις 19.10' το ερευνητικό σκάφος άνοιξε τον ασύρματό του, επισημαίνουν.

Οι ίδιες αναφέρουν ότι στην περιοχή βρίσκονται μονάδες του Πολεμικού Ναυτικού, οι οποίες ανά 15 λεπτά εκπέμπουν μήνυμα ότι τα τουρκικά σκάφη βρίσκονται εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας στο πλαίσιο της διαδικασίας «hailing».

Νωρίτερα η Άγκυρα με νεότερη NAVTEX που εξέδωσε μετά την ελληνική αντί-NAVTEX, ισχυρίστηκε ότι οι έρευνες που κάνει είναι «εντός τουρκικής υφαλοκρηπίδας».

 H τελευταία Navtex της Άγκυρας αναφέρει ότι τα τρία πλοία ORUÇ REİS, ATAMAN και CENGİZ HAN εκτελούν σεισμικές έρευνες στην «τουρκική υφαλοκρηπίδα» για λογαριασμό της Τουρκικής Δημοκρατίας, όπως προβλέπει το διεθνές δίκαιο.

Οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις βρίσκονται σε κατάσταση ετοιμότητας μετά τις τελευταίες ραγδαίες εξελίξεις, οι οποίες συζητήθηκαν σε έκτακτη συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Εξωτερικών και Άμυνας (ΚΥΣΕΑ) υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ενώ προηγήθηκε συνεδρίαση του Συμβουλίου Αρχηγών Γενικών Επιτελείου (ΣΑΓΕ).

Όπως ανακοινώθηκε μετά την ολοκλήρωσή του «κατά τη διάρκεια της σύσκεψης έγινε επισκόπηση της κατάστασης στην Ανατολική Μεσόγειο και εξετάστηκαν οι τρόποι αντίδρασης στην τουρκική προκλητικότητα».

Πλοία του ελληνικού πολεμικού ναυτικού βρίσκονται σε κομβικές θέσεις της περιοχής, παρακολουθώντας τις κινήσεις των τουρκικών δυνάμεων.  

Επίσης, όπως έγινε γνωστό ανακλήθηκαν οι άδειες στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, το βράδυ της Κυριακής, από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Τα στελέχη καλούνται να γυρίσουν σύντομα στις μονάδες τους, ενώ δεν εγκρίνονται νέες άδειες. 

Διαβάστε επίσης