Άμυνα & Διπλωματία

Επέκταση χωρικών υδάτων -Προπαρασκευή διαπραγμάτευσης με Τουρκία


Επιδιώκοντας να ενισχύσει τη θέση της χώρας  στο τραπέζι μιάς μελλοντικής – και κατά τα φαινόμενα αναπόφευκτης – ελληνοτουρκικής διαπραγμάτευσης, η κυβέρνηση επιχειρεί να βάλει στην ατζέντα θέμα επέκτασης των χωρικών υδάτων, την οποία στο παρελθόν η Αγκυρα θεωρούσε casus belli.

Από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε σήμερα ότι η Ελλάδα επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 μίλια προς... δυσμός, προειδοποιώντας όμως -κυρίως την Αγκυρα – ότι το δικαίωμα αυτό “επιφυλάσσεται να ασκήσει μελλοντικά και σε άλλες θαλάσσιες περιοχές”. Η επέκταση από τα 6 στα 12 μίλια γίνεται σε όλη τη γραμμή του Ιονίου, από τα βόρεια-δυτικά σύνορα της χώρας μέχρι το Ταίναρο.
Η ανακοίνωση έγινε κατά τη συζήτηση στη Βουλή για την κύρωση των συμφωνιών της χώρας μας με Ιταλία και Αίγυπτο για την οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών.

Είναι ένα σαφές μήνυμα ότι στο διάλογο-διαπραγμάτευση που προετοιμάζεται υπό την πίεση και τη διαμεσόλαβηση Ευρωπαίων εταίρων και Αμερικανών συμμάχων, η Ελλάδα δεν θα προσέλθει για να ακούσει μόνο τουρκικές απαιτήσεις και να διαπραγματευθεί επ' αυτών, αλλά θα έχει να διατυπώσει δικούς της  όρους και απαιτήσεις, που θα πρέπει να περιληφθούν σε μιά ατζέντα κοινής αποδοχής.

Το μήνυμα δεν απευθύνεται μόνον στην Αγκυρα, αλλά και προς “φίλους”-εταίρους-συμμάχους που εκφράζουν την υποστήριξη τους προς την Ελλάδα, αλλά ταυτόχρονα μας σπρώχνουν στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης.

Ακόμη κι αν υπήρχε το παραμικρό περιθώριο παρερμηνείας ως προς τη σημασία της προς δυσμάς επέκτασης των χωρικών υδάτων, ο κ. Μητσοτάκης φρόντισε να καταστήσει σαφείς τις ελληνικές προθέσεις και τους σχεδιασμούς: Πριν οι δύο χώρες φθάσουν στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης – και ειδικά αν η Τουρκία συνεχίσει να προβάλλει απαιτήσεις πέραν των βασιζόμενων στο διεθνές δίκαιο, η Ελλάδα θα επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα και προς ανατολάς.

Δεδομένου ότι τα περισσότερα ελληνικά νησιά του ανατολικού Αιγαίου  απέχουν λιγότερο των 24 μιλίων από τις τουρκικές ακτές, άρα οι δύο χώρες δεν μπορούν να έχουν αιγιαλίτιδα ζώνη 12+12 μίλια, τα όρια θα τεθούν στο μέσον των αποστάσεων.

Οι συνέπειες αυτής της απόφασης θα είναι ιδιαίτερα σημαντικές για τις δυνατότητες εκμετάλλευσης φυσικών πόρων και για τα περιθώρια κινήσεων του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού.

Επισημαίνεται ότι βάσει του διεθνούς δικαίου, κάθε κράτος μπορεί να ασκήσει πλήρη κυριαρχία εντός των χωρικών του υδάτων, στον βυθό και στο υπέδαφός τους, αλλά και  στον εναέριο χώρο πάνω από αυτά.

Χ. ΝΙΑΚΑΣ

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα