Χρηστικά

Επίδομα στέγασης: Πώς διαμορφώνονται τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια


Ποιοι μένουν εκτός νυμφώνος, ποια νοικοκυριά δικαιούνται το επίδομα στέγασης

Θέμα ημερών είναι η έκδοση της υπουργικής απόφασης για τη χορήγηση επιδόματος στέγασης σε περίπου 300.000 νοικοκυριά, που μένουν στο ενοίκιο ή έχουν στεγαστικό δάνειο πρώτης κατοικίας. Το υπουργείο Οικονομικών έχει καταλήξει στα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια που θα διέπουν το επίδομα στέγασης, ενώ έχουν καθοριστεί και οι κλίμακες του επιδόματος.

Η διαδικασία αίτησης και ένταξης στο πρόγραμμα χορήγησης του επιδόματος προσομοιάζει με εκείνες του Κοινωνικού Επιδόματος Αλληλεγγύης και του Κοινωνικού Μερίσματος. Η υποβολή της αίτησης θα γίνεται σε ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα, την οποία έχουν επεξεργαστεί και μορφοποιήσει οι ιθύνοντες του ΥΠΟΙΚ.

Ποιοι μένουν εκτός νυμφώνος

Εκτός «διεκδίκησης» του επιδόματος μένουν όσα νοικοκυριά έχουν ενταχθεί στο νόμο Κατσέλη, αλλά και αυτά που το συνολικό τους εισόδημα ξεπερνά τις 21.000 ευρώ ετησίως. Επιπρόσθετα, εκτός νυμφώνος θα μείνουν και οι αιτήσεις νοικοκυριών, που εμπίπτουν στις διατάξεις του φόρου πολυτελείας, δηλώνουν δαπάνες άνω των 1.500 ευρώ για δίδακτρα σε ιδιωτικά σχολεία, για οικιακές βοηθούς κτλ.

Όπως θα περιγράφεται και στη υπουργική απόφαση που θα εκδοθεί τις επόμενες ημέρες, η χορήγηση του επιδόματος στέγασης θα αρχίσει από τον Ιανουάριο του 2019 και θα κυμαίνεται από 70 έως 210 ευρώ.

Τα κριτήρια

Η αρχική εισοδηματική κλίμακα ξεκινά στις 7.000 ευρώ για μονοπρόσωπα νοικοκυριά και έχει ως «ταβάνι» τις 21.000 ευρώ τον χρόνο για οικογένειες με παιδιά. 

Σ’ ό,τι αφορά στην ακίνητη περιουσία η κλιμάκωση θα έχει ως αφετηρία τις 125.000 ευρώ και ως «κατάληξη» τις 180.000 ευρώ, ανάλογα με τα μέλη του νοικοκυριού. Επίσης θα λαμβάνονται υπόψη περιουσιακά στοιχεία που υποδηλώνουν πολυτελή τρόπο διαβίωσης όπως σκάφος αναψυχής, αυτοκίνητο μεγάλου κυβισμού κ.α.

Επιπρόσθετα, το όριο των καταθέσεων του νοικοκυριού, καθώς επίσης και η τρέχουσα αξία μετοχών, ομολόγων, αναμένεται να οριοθετηθεί στις 8.000 ευρώ για τα μονοπρόσωπα νοικοκυριά προσαυξανόμενα κατά 50% για κάθε επόμενο μέλος και μέχρι τις 24.000 ευρώ. 

Ποιες θα είναι οι κλίμακες

Αναφορικά με τις κλίμακες του επιδόματος οι πληροφορίες που υπάρχουν από τον ΥΠΟΙΚ, αναφέρουν ότι θα ισχύουν τα εξής:: Για ένα μονοπρόσωπο νοικοκυριό χωρίς παιδιά, το ποσό θα είναι 70 ευρώ το μήνα, ενώ για ένα ζευγάρι χωρίς παιδί, το ποσό καθορίζεται στα 105 ευρώ.

Για κάθε επιπλέον μέλος του νοικοκυριού, ενήλικο ή ανήλικο,  υπάρχει προσαύξηση επιδόματος 35 ευρώ τον μήνα, ενώ ειδική μέριμνα προβλέπεται για τις μονογονεϊκές οικογένειες και τα νοικοκυριά με απροστάτευτα τέκνα. Συγκεκριμένα, για το πρώτο ανήλικο μέλος του εν λόγω νοικοκυριού, ορίζεται προσαύξηση 70 ευρώ το μήνα.
 

Διαβάστε επίσης