Χρηστικά

Επιδοτήσεις «κόκκινων» και «πράσινων» στεγαστικών δανείων!


Οι 11 όροι της κρατικής ενίσχυσης των νοικοκυριών για την αποπληρωμή των στεγαστικών τους δανείων - Οι αιτήσεις θα υποβάλλονται σε ειδική πλατφόρμα

Την επιδότηση των δόσεων των στεγαστικών δανείων για ευρύ φάσμα νοικοκυριών δρομολογεί η κυβέρνηση, με στόχο να αποτρέψει ένα νέο κύμα κόκκινων δανείων.

Πρόκειται για το πρόγραμμα «γέφυρα» το οποίο θα είναι βραχυπρόθεσμου χαρακτήρα, με διάρκεια λιγότερη του έτους και αποσκοπεί στη στήριξη όσων έχουν λάβει στεγαστικό δάνειο και αντιμετωπίζουν προβλήματα, λόγω της κρίσης, με μείωση ή και εξαφάνιση εισοδημάτων.

Η επιδότηση θα καταβάλλεται σε μηνιαία βάση στα νοικοκυριά που πληρούν συγκεκριμένα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια, τα οποία θα είναι ελαστικότερα σε σχέση με εκείνα που ισχύουν για την ένταξη στο πλαίσιο προστασίας της α΄ κατοικίας.

Για την επιλογή των δανειοληπτών που θα ενταχθούν στο πρόγραμμα, θα ανοίξει ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα, στην οποία οι υποψήφιοι δικαιούχοι θα υποβάλλουν αιτήσεις και θα ενημερώνονται εάν πληρούν τα κριτήρια για την ένταξή τους στο πρόγραμμα.

Σύμφωνα με πληροφορίες και με τα όσα δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας το πρόγραμμα «γέφυρα» θα προβλέπει:

 1. Την επιδότηση από το δημόσιο των δόσεων των στεγαστικών δανείων των νοικοκυριών.
 2. Η επιδότηση θα αφορά τόσο τους «κόκκινους» δανειολήπτες όσο και εκείνους που δεν έχουν ακόμη «κόκκινο» δάνειο, αλλά με βάση τα κριτήρια, δυσκολεύονται να το εξυπηρετούν.
 3. Δικαίωμα ένταξης στο καθεστώς επιδότησης θα έχουν τα νοικοκυριά που είναι πληττόμενα, από την κρίση που προκάλεσε στην οικονομία ο κορονοϊός. Θα πρέπει, αν είναι αυτοαπασχολούμενοι, να είναι μέσα στους καταλόγους των ΚΑΔ και αν είναι υπάλληλοι, να είναι μέσα στους δικαιούχους των 800 ευρώ.
 4. Αν στην οικογένεια, ο ένας σύζυγος είναι πληττόμενος και ο άλλος όχι π.χ. εργάζεται στη δημόσιο ή είναι συνταξιούχος, το επίδομα θα περιορίζεται.
 5. Το ποσό της επιδότησης θα ξεκινά από το 30% της δόσης και θα αυξάνεται ανάλογα με την οικονομική και περιουσιακή κατάσταση των δικαιούχων.
 6. Η επιδότηση του στεγαστικού δανείου θα αυξάνεται μέχρι το 100% της δόσης για όσους χάσουν τη δουλειά τους από τον Ιούλιο, μετά τη λήξη της απαγόρευσης των απολύσεων.
 7. Θα υπάρχουν εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια, ώστε να αποτρέπεται η ενίσχυση όσων έχουν υψηλές απολαβές ή μεγάλη ακίνητη περιουσία. Όμως θα είναι πιο ελαστικά σε σχέση με εκείνα που ισχύουν για την ένταξη στο πλαίσιο προστασίας της α΄κατοικίας.
 8. Η διάρκεια της επιδότησης θα καλύπτει μια περίοδο 9 μηνών ήτοι από τον προσεχή Ιούλιο, μέχρι και τον Μάρτιο του 2020.
 9. Το ποσό της επιδότησης θα καταβάλλεται απευθείας στον λογαριασμό του τραπεζικού δανείου και όχι στον δανειολήπτη, ενώ ο δανειολήπτης υποχρεούται να καταβάλλει τη διαφορά, μέχρι να συμπληρωθεί η δόση.
 10. Η στήριξη των δανειοληπτών θα είναι εμπροσθοβαρής, που σημαίνει ότι το ύψος της επιδότησης θα είναι υψηλό κατά τους πρώτους μήνες και θα μειώνεται στη συνέχεια.
 11. Θα προβλέπεται και η επαναξιολόγηση των δανειοληπτών που εντάχθηκαν, ανά τρίμηνο και θα αναπροσαρμόζονται αντίστοιχα τα ποσά της επιδότησης, είτε προς τα πάνω είτε προς τα κάτω. Τα βασικά στοιχεία για την αναπροσαρμογή, θα αντλούνται από το σύστημα ΕΡΓΑΝΗ.
Διαβάστε επίσης