Πολιτική

ΕΡΤ και ΑΠΕ υπό τον Μητσοτάκη- Παραιτήσεις και αντιδράσεις


Με το πρώτο Προεδρικό Διάταγμα επί κυβέρνησης ΝΔ μεταφέρονται οι αρμοδιότητες της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης στον πρωθυπουργό. 

Αυτό σημαίνει ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναλαμβάνει προσωπικά την εποπτεία των δημόσιων μέσων ενημέρωσης, δηλαδή της ΕΡΤ και του Αθηναϊκού - Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων.
 
Το σχετικό άρθρο του Π.Δ. είναι το ακόλουθο: 

«Με την επιφύλαξη της υποπερίπτωσης (δ) της περί-πτωσης 2.1 της παραγράφου 2 του άρθρου 1 του παρόντος σχετικά με την υπαγωγή του ΕΚΟΜΕ Α.Ε. στο Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, καθώς και της παραγράφου 5 του άρθρου 4 του παρόντος σχετικά με τη μεταφορά αρμοδιοτήτων, θέσεων και προσωπικού υπηρεσιών της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας στο Υπουργείο Εξωτερικών, στον Πρωθυπουργό μεταφέρονται ως σύνολο αρμοδιοτήτων, θέσεων, προσωπικού και εποπτευόμενων φορέων, η Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, όπως αυτή οργανώθηκε με τις διατάξεις του Κεφαλαίου Ε’ του π.δ. 82/2017 και η Ειδική Γραμματεία Επικοινωνιακής Διαχείρισης Κρίσεων όπως οργανώθηκε με τις διατάξεις του Κεφαλαίου ΣΤ’ του ίδιου π.δ.»
 
Την αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ προκάλεσε η συγκεκριμένη κίνηση της κυβέρνησης, την οποία κατηγορεί ότι αποβλέπει στον πλήρη έλεγχο της δημόσιας ενημέρωσης. 

Χαρακτηριστικά, στο σημερινό (10/7) κύριο άρθρο της «Αυγής» αναφέρεται για το θέμα: 

«Όμως η πρώτη πράξη της κυβέρνησης είναι γεγονός. Και η πράξη αυτή προβλέπει την απευθείας υπαγωγή της ΕΡΤ και του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων στον πρωθυπουργό. Ακατανόητο για ποιον λόγο. Αν η νέα κυβέρνηση ήθελε να θέσει υπό τον έλεγχό της τη δημόσια τηλεόραση, μπορούσε να το κάνει και διά του υφυπουργού Επικοινωνίας και Ενημέρωσης. Θα μπορούσε να το κάνει ακόμα και διά του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης αν ήθελε. Ή διά της υφυπουργού Αλιείας. Αλλά προτίμησε να την πάρει ο πρωθυπουργός στα χέρια του. Μαζί με την Ομάδα Αλήθειας.

Γιατί άραγε ξεκίνησε έτσι ο Κ. Μητσοτάκης; Μα προφανώς για να στείλει σήμα ότι θέλει μια έγκυρη, αξιόπιστη και αντικειμενική δημόσια ενημέρωση. Και μάλιστα με τα ονόματα που ακούγονται. Τι, όχι;»

Αξίζει να σημειωθεί ότι χθες τις παραιτήσεις τους υπέβαλαν ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΡΤ Γιάννης Δρόσος, όπως και ο Πρόεδρος του ΑΠΕ Μιχάλης Ψύλος, στον Υφυπουργό Τύπου και κυβερνητικό εκπρόσωπο Στέλιο Πέτσα.

Εποπτεία και της ΕΥΠ

Με το άρθρο 5 του Προεδρικού Διατάγματος, θα υπάγεται απευθείας στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και η ΕΥΠ. 
«Η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών η οποία συστάθηκε με το άρθρο 1 του ν.δ. 2421/1953 και μετονομάστηκε και οργανώθηκε με το ν. 1645/1986 και το ν. 3649/2008 (Α’ 39) μεταφέρεται, ως σύνολο αρμοδιοτήτων, θέσεων, και προσωπικού, στον Πρωθυπουργό», αναφέρεται στο εν λόγω άρθρο.

Γ.Δ. 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα