Πολιτική

Έρχεται ευρύς ανασχηματισμός: Ποιοί κόβονται-Τα νέα πρόσωπα 


Με τα τρία μεγάλα μέτωπα της χώρας (οικονομία, υγειονομική κρίση και εθνικά θέματα) να εισέρχονται σε κρίσιμη φάση το Μέγαρο Μαξίμου επισπεύδει έναν ευρύ ανασχηματισμό, ελπίζοντας να αντιμετωπιστούν διαπιστωμένες αναταράξεις, αρρυθμίες και δυσλειτουργίες του κυβερνητικού σχήματος. 

Μετά το μικρό «λίφτινγκ» των αρχών του Αυγούστου, πλησιάζει η ημέρα της κανονικής αναμόρφωσης, που ενώ τοποθετείτο στις αρχές του 2021, οι προκλήσεις της περιόδου και οι σοβούσες αντιθέσεις στο εσωτερικό της κυβέρνησης, την φέρνουν νωρίτερα. Συγκεκριμένα, πληροφορίες του «Σin» από αξιόπιστες πηγές θέλουν τον ανασχηματισμό να ανακοινώνεται τις επόμενες εβδομάδες -ίσως και εντός του Οκτωβρίου- καθώς οι απαιτήσεις των καιρών και ο φόβος διόγκωσης των εσωτερικών προβλημάτων δεν επιτρέπουν την χρονοτριβή. 

Το βαρύ κλίμα επιβεβαιώθηκε στην τελευταία συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου που έγινε με τηλεδιάσκεψη, ενώ δημοσιεύματα του φιλοκυβερνητικού τύπου προέβαλαν πρόσφατα την έντονη τηλεφωνική κατσάδα του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στον υπουργό Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκο με αφορμή την καθυστέρηση ανάθεσης αρμοδιοτήτων στον υφυπουργό Θοδωρή Λιβάνιο. 

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές αρκετά μέλη του σημερινού σχήματος (κάποιοι υπουργοί και περισσότεροι υφυπουργοί) θα δούν την έξοδο από την κυβέρνηση και άλλα θα μετακινηθούν.  

Καρατομήσεις και μετακινήσεις 

Ο Άδωνις Γεωργιάδης με τον επικείμενο ανασχηματισμό πιθανότατα θα απομακρυνθεί από το υπουργείο Ανάπτυξης.Το Μέγαρο Μαξίμου έχει σχηματίσει εδώ και αρκετό καιρό αρνητική άποψη για τις επιδόσεις του στον κρίσιμο τομέα των επενδύσεων, σε αντίθεση με την πληθωρική και καταιγιστική παρουσία του στα κανάλια. Το μήνυμα εστάλη με την καλοκαιρινή μίνι αναδιάρθρωση, οπότε αναβαθμίστηκε σε  αναπληρωτής υπουργός, αρμόδιος για τις επενδύσεις ο Νίκος Παπαθανάσης και ο Α. Γεωργιάδης έμεινε ουσιαστικά με μόνη αρμοδιότητα την εποπτεία της αγοράς. Με δεδομένο τον διακαή πρωθυπουργικό πόθο, για επενδυτικό κύμα από το 2021, προκειμένου ενισχυθεί η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας από την βαθιά ύφεση του 2020, στην κορυφή του υπουργείου θα τοποθετηθεί πρόσωπο με βασικό κριτήριο την αποτελεσματικότητα. Πάντως, ο Α. Γεωργιάδης δεν θα τεθεί εκτός υπουργικού συμβουλίου, έχοντας και την εύνοια του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά. Έτσι αναμένεται να μετακινηθεί σε άλλη υπουργική θέση. 

Εκτός υπουργείου Εργασίας είναι πιθανόν να βρεθεί ο Γιάννης Βρούτσης, τόσο εξαιτίας σφαλμάτων που του καταλογίζονται (πχ το πρόγραμμα τηλεκατάρτισης επιστημόνων, γνωστό και ως «σκοιλ ελικίκου), όσο και λόγω της πρόθεσης του Μαξίμου να προωθηθεί το συντομότερο ο τρίτος πυλώνας ασφάλισης (ιδιωτικός), για τον οποίο ο υπουργός δεν έδειξε ζέση. 

Σε δύσκολη θέση έχει περιέλθει ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος, άλλοτε «δεξί χέρι» του Κυριάκου Μητσοτάκη, έχοντας να αντιμετωπίσει την πολεμική του υπουργού Επικρατείας Γιώργου Γεραπετρίτη, ο οποίος επιδιώκει να περιορίσει την επιρροή του στην ηγεσία της κυβέρνησης.  

Σχεδόν βέβαιη θεωρείται η καρατόμηση του υπουργού Τουρισμού Χάρη Θεοχάρη, με το Μαξίμου να αναζητεί «βαρύ» όνομα, που να σηματοδοτεί την προσπάθεια ανάκαμψης του ελληνικού τουρισμού, μετά το δραματικό 2020. 

Στην πορτοκαλί ζώνη βρίσκονται ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, ο υπουργός Μετανάστευσης Νότης Μηταράκης και ο υπουργός Μεταφορών Κώστας Καραμανλής, ο οποίος χρεώνεται με την επιεικώς προβληματική κατάσταση στα μέσα μαζικής μεταφοράς της Αττικής εν μέσω υγειονομικής κρίσης.  

«Σφαγή» υφυπουργών 

Στον δρόμο της εξόδου από την κυβέρνηση αναμένεται να οδηγηθούν ο υφυπουργός Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης και ο υφυπουργός Άμυνας Αλκιβιάδης Στεφανής, του οποίου οι σχέσεις με τον υπουργό Νίκο Παναγιωτόπουλο είναι τεταμένες, ενώ βαρύνεται με το φιάσκο του πλωτού φράγματος, για τον ανακοπή των μεταναστευτικών ροών.  

Επίσης, σε επίπεδο υφυπουργών αναμένεται δραστική μείωση των τεχνοκρατών, οι οποίοι έχουν βρεθεί στο στόχαστρο των βουλευτών, που περιμένουν να αξιοποιηθούν στην κυβέρνηση. 

Συνεπώς, προς αντικατάσταση οδεύουν ο υφυπουργός αρμόδιος για θέματα Ανώτατης Εκπαίδευσης Βασίλης Διγαλάκης, η υφυπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης Δόμνα Μιχαηλίδου, ο υφυπουργός για θέματα Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος Δημήτρης Οικονόμου, ο υφυπουργός για θέματα Ψηφιακής Πολιτικής Γρηγόρης Ζαριφόπουλος, ενώ αμφίβολη είναι η παραμονή του  υφυπουργού Οικονομικών, αρμόδιου για τις τράπεζες Γιώργου Ζαββού.  

Τα νέα πρόσωπα 

Όσον αφορά τα νέα πρόσωπα της κυβέρνησης, σύμφωνα με πληροφορίες του «Σin», η πιο ηχηρή είσοδος θα είναι αυτή του πρώην υπουργού και Ευρωπαίου επιτρόπου Δημήτρη Αβραμόπουλου, που θα αναλάβει σημαντικό χαρτοφυλάκιο. 

Πιθανή είναι και η υπουργοποίηση της Όλγας Κεφαλογιάννη και του Θοδωρή Ρουσόπουλου

Επίσης, κοντά σε θέση υφυπουργού είναι οι βουλευτές: Ζέτα Μακρή, Μίκα Ιατρίδη, Σπήλιος Λιβανός, Γιάννης Μπούγας, Μάξιμος Χαρακόπουλος και Στέφανος Γκίκας.  

Δημήτρης Κυριακόπουλος 
 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις