Οικονομία

ESM: Αυτός ο παράγοντας θα κρίνει τη μείωση των πλεονασμάτων


Η νέα ανάλυση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους στην οποία θα ενσωματώνονται οι νέες μακροπρόθεσμες παραδοχές για την ανάπτυξη και τα επιτόκια, θα αποτελέσει τη βάση για να εξετασθεί στο Eurogroup αν υπάρχουν περιθώρια μείωσης του στόχου των πρωτογενών πλεονασμάτων. Στην αποκάλυψη αυτή προχώρησε ο Νικόλα Τζιαμαριόλι , ο γενικός γραμματέας του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) σε συνέντευξη που παρεχώρησε στην εφημερίδα «Τα Νέα».

Ο γενικός γραμματέας του ESM, ο οποίος  θα βρεθεί στην Αθήνα την επόμενη εβδομάδα προκειμένου να συμμετάσχει στην τελευταία για τον ίδιο αποστολή από τη θέση του επικεφαλής αποστολής του ESM για την Ελλάδα, ανέφερε για το ζήτημα τα εξής:

«Πρώτον, επιτρέψτε μου να υπογραμμίσω ότι οι συμφωνηθέντες στόχοι ήταν και είναι ο ακρογωνιαίος λίθος του προγράμματος του ESM, της ανάλυσης βιωσιμότητας του χρέους και η βάση για τα πολύ γενναιόδωρα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους που παρέχονται από τους ευρωπαίους εταίρους.Η Ελλάδα έχει πάντοτε υπερκαλύψει τους στόχους, τόσο η σημερινή κυβέρνηση όσο και η προηγούμενη κυβέρνηση, και ο προϋπολογισμός του 2020 είναι εντός των στόχων αυτών.

»Δεύτερον, η Ελλάδα, όπως και κάθε άλλη χώρα της ευρωζώνης, πρέπει, τουλάχιστον, να πληροί τις απαιτήσεις στο πλαίσιο του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης και των Μεσοπρόθεσμων Στόχων. Μετά το 2022, όταν δεν θα χρειάζεται πλέον να συμμορφωθεί με πρωτογενές πλεόνασμα 3,5%, αυτό θα γίνει πιο σαφές, καθώς οτιδήποτε θα πρέπει να εμπίπτει εντός του ευρωπαϊκού δημοσιονομικού πλαισίου.

»Η ερώτησή σας είναι επίκαιρη, δεδομένης της τρέχουσας συζήτησης στην Ελλάδα. Θα εξετάσουμε προσεκτικά τις μακροπρόθεσμες παραδοχές για την ανάπτυξη και τα επιτόκια της ανάλυσης βιωσιμότητας του χρέους. Μόλις ολοκληρωθεί η τεχνική αυτή ανάλυση, άπτεται του Eurogroup να συζητήσει αν υπάρχει περιθώριο αλλαγής των στόχων».

Ερωτηθείς για το εάν υπάρχει επίσης η δυνατότητα μείωσης των στόχων μετά το 2022 ο Νικόλα Τζιαμαριόλι απάντησε πως η Ελλάδα δεσμεύτηκε σε πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% μέχρι το 2022 και μετά σε πρωτογενές πλεόνασμα που είναι σύμφωνο με τον Μεσοπρόθεσμο Στόχο, ο οποίος υπολογίστηκε τότε στο 2,2% και πως «μετά το 2022, η Ελλάδα πρέπει να τηρήσει τον ευρωπαϊκό κανόνα, όπως κάθε άλλο μέλος της ΕΕ, όποιο και να είναι το επίπεδο του Μεσοπρόθεσμου Στόχου».

 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις