Άμυνα & Διπλωματία

Ετοιμάζεται να ανακηρύξει ΑΟΖ η Τουρκία, σε συνεργασία και με τη Λιβύη


Μετά την εισβολή στην κυπριακή ΑΟΖ με δύο πλοία-γεωτρύπανα, η Τουρκία επιλέγει να ανοίξει ένα ακόμη μέτωπο με την Ελλάδα. Η φιλοκυβερνητική εφημερίδα Yeni Safak, σε πρωτοσέλιδο δημοσίευμα υποστηρίζει ότι η Άγκυρα θα ανακηρύξει ΑΟΖ, ενώ παράλληλα προωθείται και συμφωνία με τη Λιβύη.

Ακόμη και αν πρόκειται για υβριδικο-προπαγανδιστικό δημοσίευμα της φιλοκυβερνητικής εφημερίδας, Yeni Safak, προκειμένου να συλλέξει αντιδράσεις και να εξετάσει πότε θα προχωρήσει σε μια τέτοια ενέργεια, αποτελεί μια πολύ σοβορή πρόκληση καθώς η συμφωνία με τη Λιβύη (όπως παρουσιάζεται στους χάρτες που έδωσε στη δημοσιότητα η Άγκυρα) κόβει διαγώνια την ελληνική υφαλοκρυπίδα από το Καστελόριζο έως και τη μισή Κρήτη.

Δεν είναι τυχαίο ότι το Νοέμβριο του 2018 ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ, μετέβη στην Τρίπολη της Λιβύης όπου “ανακοίνωσε” ότι η Ελλάδα έχει κλέψει τη Λιβυκή ΑΟΖ και για τον ισχυρισμό του δημοσίευσε τους ανυπόστατους χάρτες.

Στο ίδιο μοτίβο η Άγκυρα υποστηρίζει στρατιωτικά την κυβέρνηση της Τρίπολης του Φαγέζ Αλ Σάρατζ, απέναντι στον στρατάρχη Χάφαρ που στηρίζει η Αίγυπτος και άλλες Αραβικές χώρες.

«Η Τουρκία αψηφώντας τις πιέσεις πολλών χωρών και προκαλώντας τους γίγαντες της ενέργειας για την ενεργειακή ανεξαρτησία της, πολύ σύντομα θα ανακηρύξει την Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη (ΑΟΖ)», αναφέρει το δημοσίευμα, συμπληρώνοντας ότι του θέματος έχει επιληφθεί ήδη το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών και το υπουργείο Άμυνας, ενώ ιδιαίτερα σημαντική θεωρείται η συμφωνία που θα υπογράψει η Τουρκία με τη Λιβύη πριν ανακοινώσει στον κόσμο το χάρτη της ΑΟΖ της.

Μάλιστα ο Φαγέζ Αλ Σάρατζ, φιλοξενήθηκε πριν από λίγες ημέρες εξάλλου από τον πρόεδρο Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη.

Η ‘Yeni Safak’ εκτιμά ότι η συμφωνία για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών με τη Λιβύη είναι κοντά και ότι ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, είναι να υποβάλει στον πρόεδρο Ερντογάν τις προτάσεις του για τα βήματα που πρέπει να γίνουν.

Διαβάστε επίσης