TECHin

Ευρωπαϊκά κονδύλια στο το Τμήμα Χημείας του ΑΠΘ για ανάπτυξη έξυπνων υλικών


Η ανάπτυξη της επόμενης γενιάς «έξυπνων» υλικών, τα οποία θα αντικαταστήσουν τρέχουσες τεχνολογίες είναι ο πυρήνας της ερευνητικής πρότασης με τίτλο «Hybrid, inorganic-organic chalcogenide optoelectronics -MIX2FIX» («Οπτοηλεκτρονικές διατάξεις βασισμένες σε καινοτόμες, υβριδικές, οργανικές-ανόργανες δομές χαλκογονιδίων»), που έφερε στο ΑΠΘ για τρίτη συνεχή χρονιά την επιχορήγηση «Consolidator Grant» του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Έρευνας.

Τη χρηματοδότηση ύψους 2,7 εκατ. ευρώ εξασφάλισε η πρόταση του επίκουρου καθηγητή του Τμήματος Χημείας του ΑΠΘ, Θωμά Στεργιόπουλου, για την «ανάπτυξη της επόμενης γενιάς οπτοηλεκτρονικών διατάξεων με βάση μη τοξικά (χωρίς μόλυβδο), μεταλλικά χαλκογονίδια, "υβριδοποιημένα" με ένα οργανικό κομμάτι, όπως ακριβώς στην περίπτωση των οργανικών-ανόργανων αλογονούχων περοβσκίτων».

Η επιτυχής υλοποίηση του έργου, σύμφωνα με την παρουσίαση της πρότασης, θα επιτρέψει τη μετάβαση της τεχνολογίας από τους τοξικούς περοβσκίτες μολύβδου σε «πράσινες» ενώσεις χαλκογονιδίων, διασφαλίζοντας με αυτό τον τρόπο ότι οι αναδυόμενες τεχνολογίες στον τομέα της οπτοηλεκτρονικής θα βελτιώσουν την ζωή των ανθρώπων με ουσιαστικό τρόπο.

Είναι η τρίτη συνεχής χρονιά που ερευνητική πρόταση του ΑΠΘ λαμβάνει τη συγκεκριμένη επιχορήγηση. Το 2016 επιχορηγήθηκε η αναπληρώτρια καθηγήτρια του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του ΑΠΘ, Σουλτάνα-Μαρία Βαλαμώτη για την πρόταση με τίτλο «Ο εντοπισμός των διατροφικών συνηθειών στην αρχαία Ευρώπη: μια διεπιστημονική διερεύνηση των φυτικών συστατικών, μαγειρική μεταμόρφωση και εξέλιξη μέσα στον χρόνο». Το 2017 την επιχορήγηση έλαβε ο Επίκουρος Καθηγητής του Τμήματος Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ, Αλέξανδρος Κιουπκιολής, για την πρόταση με τίτλο «Ανασχηματίζοντας το Κοινό και το Πολιτικό».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Έρευνας, το 2018, από τις 2.389 προτάσεις που υποβλήθηκαν συνολικά από όλη την Ευρώπη, επιλέχθηκαν 291 προτάσεις κορυφαίων επιστημόνων, οι οποίοι θα διεξάγουν την έρευνά τους σε 21 διαφορετικές χώρες, με τρεις προτάσεις να έρχονται στην Ελλάδα και μία εξ αυτών να έχει Φορέα Υποδοχής το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα