Διεθνή

Ευρωζώνη: Κατέρρευσε η μεταποίηση το Μάρτιο


H μεταποιητική δραστηριότητα της Ευρωζώνης κατέρρευσε τον Μάρτιο καθώς τα κενά στις παγκόσμιες εφοδιαστικές αλυσίδες, που προκλήθηκαν από τα μέτρα για τον περιορισμό της πανδημίας του κορονοϊού, οδήγησαν σε πτώση της παραγωγής, η οποία μπορεί να διευρυνθεί τους επόμενους μήνες, σύμφωνα με έρευνα της εταιρείας IHS Markit.

Εργοστάσια, καταστήματα και σχολεία έχουν κλείσει σε όλη την Ευρωζώνη με τα περιοριστικά μέτρα που επέβαλαν οι κυβερνήσεις, μειώνοντας τη ζήτηση προϊόντων καθώς οι καταναλωτές, ανησυχώντας για τις προοπτικές των θέσεων εργασίας τους, περιορίζουν τις δαπάνες και μένουν στα σπίτιά τους. Ο δείκτης υπευθύνων αγορών (PMI) της IHS Markit για τη μεταποίηση μειώθηκε στις 44,5 μονάδες έναντι 44,8 μονάδων που ήταν ο προκαταρκτικός δείκτης για τον Μάρτιο και 49,2 μονάδων τον Φεβρουάριο. Πρόκειται για τη χαμηλότερη τιμή του δείκτη από τα μέσα του 2012, όταν μαινόταν η κρίση χρέους στην Ευρωζώνη. Σημειώνεται ότι κάθε τιμή κάτω από τις 50 μονάδες υποδηλώνει συρρίκνωση της δραστηριότητας. Ο δείκτης παραγωγής του μεταποιητικού τομέα υποχώρησε από τις 48,7 μονάδες τον Φεβρουάριο στις 38,5 μονάδες, που είναι το χαμηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο του 2009, στο μέσο της μεγάλης ύφεσης που ακολούθησε την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση.

«Η πτώση του PMI σε χαμηλό 7,5 ετών δεν αντανακλά το μέγεθος της βουτιάς του μεταποιητικού τομέα, καθώς περιλαμβάνει ένα μέτρο των καθυστερήσεων στην εφοδιαστική αλυσίδα που στήριξε τον δείκτη», δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος της IHS Markit Κρις Γουίλιαμσον. «Οι καθυστερήσεις στην προσφορά θεωρούνται συνήθως ένδειξη αύξησης της ζήτησης, αλλά την περίοδο αυτή οι καθυστερήσεις - ρεκόρ αντανακλούν την αποδιάρθρωση των παγκόσμιων εφοδιαστικών αλυσίδων λόγω της διακοπής λειτουργίας εργοστασίων σε όλο τον κόσμο», πρόσθεσε.

Ο δείκτης νέων παραγγελιών βυθίστηκε σε χαμηλό επίπεδο 11 ετών και συγκεκριμένα τις 37,5 μονάδες έναντι 49,4 μονάδων. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη μηνιαία πτώση του συγκεκριμένου δείκτη στην 23ετή ιστορία της έρευνας.

Οι τιμές όλων των επιμέρους δεικτών της έρευνας ήταν χαμηλότερες από τις 50 μονάδες και ο δείκτης μελλοντικής παραγωγής, που αποτυπώνει την αισιοδοξία των επιχειρήσεων, ήταν με διαφορά ο χαμηλότερος από τα μέσα του 2012, όταν ξεκίνησε η συλλογή των σχετικών στοιχείων. «Η διακοπή λειτουργίας εταιρειών, τα περιοριστικά μέτρα στην κυκλοφορία και η αύξηση της ανεργίας είναι πιθανό να έχουν μία χωρίς προηγούμενο επίπτωση στις δαπάνες σε όλο τον κόσμο, συνθλίβοντας τη ζήτηση για ένα ευρύ φάσμα προϊόντων», τόνισε ο Γουίλιαμσον. «Εξαιρέσεις αποτελούν οι βιομηχανίες τροφίμων και φαρμάκων, αλλά κατά τα λοιπά μεγάλα τμήματα της μεταποίησης μπορεί να υποστούν πρωτοφανείς μειώσεις», πρόσθεσε.

πηγή: ΑΠΕ

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα