Διεθνή

Ευρωζώνη: Υποχώρησε η επιχειρηματική δραστηριότητα


Η επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη υποχώρησε στις αρχές του 2019.

Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία, ο σύνθετος ΡΜΙ υποχώρησε στις 50,7 μονάδες τον Ιανουάριο, στο πιο αδύναμο σημείο από τον Ιούλιο του 2013 και από την τελική ανάγνωση των 51,1 του Δεκεμβρίου, ο δείκτης κινήθηκε χαμηλότερα και από την πρόβλεψη αναλυτών που περίμεναν μέτρια άνοδο, στις 51,4 μονάδες.

Ο μεταποιητικός δείκτης PMI διολίσθησε σε χαμηλό 50 μηνών στις 50,5 μονάδες από 51,4 μονάδες τον Δεκέμβριο, ενώ ο δείκτης PMI για τις υπηρεσίες κατρακύλησε σε χαμηλό 65 μηνών στις 50,8 μονάδες από 51,2 μονάδες τον Δεκέμβριο.

Στη Γερμανία, τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνη, η επιχειρηματική δραστηριότητα ανέκαμψε ελαφρώς τον Ιανουάριο, με τον σύνθετο δείκτη PMI να διαμορφώνεται στις 52,1 μονάδες από 51,6 μονάδες τον Δεκέμβριο.

Ο γερμανικός μεταποιητικός δείκτης PMI ωστόσο υποχώρησε κάτω από το κρίσιμο επίπεδο των 50 μονάδων που διαχωρίζει την επέκταση από τη συρρίκνωση της δραστηριότητας. Ο δείκτης υποχώρησε στις 49,9 μονάδες που αποτελεί το χαμηλότερο επίπεδο σε διάστημα άνω των τεσσάρων ετών.

Διαβάστε επίσης