Τράπεζες

Fed: Αγκάθι για την αμερικανική οικονομία οι εμπορικές εντάσεις - Μέτρια η ανάπτυξη στο γ' τρίμηνο 2019


Προειδοποίηση στον πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, αποστέλλει η Fed, με την έκθεση της Beige Book, η οποία αφορά την πορεία της αμερικανικής οικονομίας, καθώς τονίζει ότι οι εμπορικές εντάσεις αποτελούν τον βασικό παράγοντα για την ήπια ανάπτυξή της από τις αρχές Σεπτεμβρίου ως τα μέσα Οκτωβρίου.

«Οι επιχειρήσεις περιμένουν ως επί το πλείστον ότι η επέκταση θα συνεχιστεί. Ωστόσο, πολλές υποβάθμισαν το outlook για την ανάπτυξη τους επόμενους έξι με 12 μήνες» ανέφερε σε έκθεσή της η Fed.

Σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ κατά τη διάρκεια του τελευταίου τριμήνου «υπήρξε σταθερότητα στις καταναλωτικές δαπάνες, αλλά σχεδόν καμία αλλαγή στην αγορά κατοικιών. Αντίθετα η μεταποίηση συνέχισε την πτωτική της πορεία. Την ίδια ώρα υπήρξε, σύμφωνα με τα στοιχεία αρκετών ομοσπονδιακών τραπεζών, χαλάρωση και της παροχής χορηγήσεων τόσο σε επιχειρήσεις όσο και σε καταναλωτές».

Σε ορισμένες περιφέρειες της Fed υπήρχαν ενδείξεις ότι οι επίμονες εμπορικές εντάσεις και η επιβράδυνση της παγκόσμιας ανάπτυξης επηρεάζουν αρνητικά την οικονομική δραστηριότητα.

«Αρκετές περιφέρειες μετέδωσαν ότι οι μεταποιητικές επιχειρήσεις μείωσαν το προσωπικό γιατί οι παραγγελίες ήταν αδύναμες» αναφέρεται στη Βeige Book.