Οικονομία

Fitch για Ελλάδα: Θα επιταχυνθεί η ανάπτυξη- Κίνδυνοι από NPEs και αναδρομικά


Αισιόδοξες προβλέψεις για την πορεία της ελληνικής οικονομίας και θετικές εκτιμήσεις για τη δημοσιονομική κατάσταση της χώρας διατυπώνει η Fitch, εκτιμώντας ότι η ανάπτυξη θα επιταχυνθεί  και οι υψηλές δημοσιονομικές επιδόσεις, χωρίς να υπάρχει κίνδυνος αποκλίσεων.

Σε έκθεση του ο αμερικανικός οίκος επισημαίνει επίσης εμμέσως και το οξύμωρο να αξιολογείται η Ελλάδα σε χαμηλότερη βαθμίδα από χώρες με πολύ μικρότερο κατά κεφαλήν ΑΕΠ, ασταθή διακυβέρνηση και αβέβαιες δημοσιονομικές προοπτικές.

Η Fitch προβλέπει  ότι η ελληνική οικονομία θα κινηθεί με επιταχυνόμενο ρυθμό ανάπτυξης: Μετά το +2% του 2018 θα εμφανίσει αύξηση του ΑΕΠ κατά 2,3% φέτος και και 2,2% το 2020.
Η ανάπτυξη θα βασισθεί στην ανάκαμψη της επενδυτικής ζήτησης και της εγχώριας κατανάλωσης, καθώς η ανεργία μειώνεται, το διαθέσιμο εισόδημα θα αυξάνεται  λόγω και της δημοσιονομικής χαλάρωσης.

Όπως επισημαίνει, οι βραχυπρόθεσμες προοπτικές για την ιδιωτική κατανάλωση ενισχύονται περαιτέρω από την πρόσφατη αύξηση του κατώτατου μισθού.

Υψηλά πλεονάσματα

Η Fitch επισημαίνει επίσης τη βελτίωση των δημόσιων οικονομικών. Όπως τονίζει, η Ελλάδα είχε πλεόνασμα 0,6% του ΑΕΠ στον προϋπολογισμό το 2018, λόγω των υψηλότερων εσόδων και της συγκράτησης των δαπανών. Αυτό σημαίνει ότι το πρωτογενές πλεόνασμα διαμορφώθηκε σε 3,7% του ΑΕΠ.
Εκτιμά ότι η δημοσιονομική πολιτική δεν θα χαλαρώσει και το πρωτογενές πλεόνασμα θα είναι 3,4% του ΑΕΠ το 2019 και 3,3% το 2020.

Οι κομμένες συντάξεις

Παράλληλα όμως ο αμερικανικός οίκος αξιολογήσεων επισημαίνει ότι παρά  τους θετικούς αυτούς παράγοντες, η ελληνική οικονομία είναι αντιμέτωπη με τέσσερις σημαντικές προκλήσεις: Το υψηλό δημόσιο  και εξωτερικό χρέος, το ασθενές μεσοπρόθεσμο αναπτυξιακό δυναμικό και το εξαιρετικά υψηλό επίπεδο μη εξυπηρετούμενων δανείων στον τραπεζικό τομέα.

H Fitch βλέπει ακόμη δύο σημαντικούς κινδύνους στα δημοσιονομικά της Ελλάδας το 2019 και 2020: Τις πρόσφατες δικαστικές αποφάσεις που ακυρώνουν περικοπές συντάξεων του 2012 και τις εκκρεμείς αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας σχετικά με τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού το 2016. Επισημαίνει ότι αυτές θα έχουν σημαντική  δημοσιονομική επίπτωση αν τελικά δεν ανατραπούν και ίσως καταστεί αναγκαία η λήψη έκτακτων μέτρων.

Τράπεζες και κόκκινα δάνεια
 
Επίσης, ένας άλλος μεγάλος κίνδυνος αφορά τον τραπεζικό κλάδο και το ζήτημα των NPEs, τα οποία συνεχίζουν να βρίσκονται στο επίκεντρο της οικονομίας. Ο αμερικανικός οίκος επισημαίνει πάντως ότι η οικονομική ανάκαμψη, οι πωλήσεις πακέτων κόκκινων δανείων, οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί και οι εξωδικαστικοί συμβιβασμοί θα βοηθήσουν τις τράπεζες να πετύχουν τους νέους στόχους για τα NPEs του SSM έως το 2021 (μεταξύ 17% και 22%).

Ωστόσο, κατά την άποψη των αναλυτών της Fitch, χωρίς πρόσθετες ουσιαστικές πρωτοβουλίες θα είναι δύσκολο να επιταχυνθεί η μείωση των NPEs με ρυθμό που θα στηρίζει πλήρως την εμπιστοσύνη στο τραπεζικό σύστημα, Τα δύο σχέδια που έχουν προταθεί από το ΤΧΣ και την ΤτΕ είναι θετική εξέλιξη αλλά έχουν σημαντικούς κινδύνους εκτέλεσης, ενώ οι επιπτώσεις θα φανούν μεσοπρόθεσμα.

 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα