Χρηστικά

Φωτιά στα τεκμήρια από τα αυξημένα επιτόκια!


Οι αυξημένες τοκοχρεολυτικές δόσεις των στεγαστικών και καταναλωτικών δανείων προκαλούν διπλό πονοκέφαλο στους φορολογούμενους

Φωτιά βάζουν στα τεκμήρια της Εφορίας το 2023 και τα αυξημένα επιτόκια των καταναλωτικών και των στεγαστικών δανείων, καθώς αυξάνουν σημαντικά τις τοκοχρεολυτικές δόσεις.

Πρόκειται για έναν ακόμη πονοκέφαλο για τους φορολογούμενους, που προκαλούν οι αλόγιστες αυξήσεις των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Εκτός από την άμεση επιβάρυνση που προκαλούν στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς τα επιτόκια στο κόστος εξυπηρέτησης των στεγαστικών και καταναλωτικών δανείων, τα αυξημένα ποσά των δόσεων, φουσκώνουν τις ετήσιες τεκμαρτές δαπάνες των φορολογουμένων.

Για τα εισοδήματα του 2022, η επιβάρυνση θα είναι... μισή, δεδομένου ότι οι αυξήσεις των επιτοκίων ξεκίνησαν από τον περασμένο Ιούλιο, ενώ για τα εισοδήματα του 2023 που θα φορολογηθούν το 2024, η επιβάρυνση, λόγω τεκμηρίων, θα αυξηθεί δραματικά.

Σημειώνεται ότι κάθε χρόνο πέφτουν στην παγίδα των τεκμηρίων περισσότεροι από 2.000.000 φορολογούμενοι και πληρώνουν αυξημένους φόρους, σε σχέση με τα πραγματικά εισοδήματα που δηλώνουν.

Ποια είναι τα τεκμήρια

Σύμφωνα με τη νομοθεσία οι αντικειμενικές δαπάνες που λαμβάνονται υπόψη για τον προσδιορισμό της συνολικής ετήσιας δαπάνης του φορολογουμένου είναι οι ακόλουθες:

  • Ιδιοκατοικούμενες ή μισθωμένες ή δωρεάν παραχωρούμενες κύριες κατοικίες, καθώς και ιδιοκατοικούμενες ή μισθωμένες δευτερεύουσες κατοικίες των βοηθητικών χώρων αυτών καθώς και των ιδιόκτητων ή μισθωμένων αυτοτελών ή δωρεάν παραχωρούμενων βοηθητικών χώρων,
  • Δαπάνες επιβατικών αυτοκινήτων Ι.Χ. αυτοκινήτων μικτής χρήσης και αυτοκινήτων τύπου JEEP,
  • Δαπάνη ιδιωτικών σχολείων στοιχειώδους και μέσης εκπαίδευσης,
  • Δαπάνη οικιακών βοηθών (πέραν του ενός), οδηγών αυτοκινήτου, δασκάλων, κλπ.,
  • Δαπάνες σκαφών αναψυχής ιδιωτικής χρήσης,
  • Δαπάνες αεροσκαφών, ελικοπτέρων, ανεμόπτερων,
  • Δαπάνες δεξαμενών κολύμβησης (εσωτερικές και εξωτερικές).

Επίσης, στις παραπάνω αντικειμενικές δαπάνες προστίθεται και ένα ποσόν ως ελάχιστη αντικειμενική δαπάνη διαβίωσης, το οποίο ορίζεται στο ποσό των 3.000 ευρώ, προκειμένου για άγαμο, διαζευγμένο ή χήρο και στο ποσό των 5.000 ευρώ, προκειμένου για συζύγους που υποβάλλουν κοινή δήλωση, εφόσον δηλώνεται πραγματικό ή τεκμαρτό εισόδημα.

Το τεκμαρτό βάρος των επιτοκίων

Τα ποσά που δαπάνα ετησίως ο φορολογούμενος για την τοκοχρεολυτική απόσβεση των δανείων του, στεγαστικά, καταναλωτικά, πιστωτικές κάρτες, αποτελούν τεκμήριο και αθροίζονται με τις υπόλοιπες τεκμαρτές δαπάνες.

Οι σχετικές δαπάνες αναγράφονται στους κωδικούς 727-728 του πίνακα 5 του εντύπου Ε1. Ειδικότερα, συμπληρώνεται το ποσό της ετήσιας δαπάνης που καταβλήθηκε το 2022 για την τοκοχρεολυτική απόσβεση δανείων και πιστώσεων γενικά.

Επίσης, συμπληρώνεται το ποσό που καταβλήθηκε για την τοκοχρεολυτική απόσβεση των χρεώσεων των πιστωτικών καρτών, εφόσον οι χρεώσεις αυτές οφείλονται σε αγορά μη καταναλωτικών αγαθών μέσω αυτών των πιστωτικών καρτών (αγορά αυτοκινήτου, μηχανήματος, πινάκων ζωγραφικής και λοιπών περιουσιακών στοιχείων).

Στην περίπτωση αναγραφής ποσού στους κωδικούς 727-728, θα πρέπει να συμπεριληφθούν στα ποσά αυτά και το ποσό τυχόν τόκων υπερημερίας.

Η ΑΑΔΕ, διευκρινίζει, ότι η απόσβεση δανείου που έχει ληφθεί από φυσικό πρόσωπο για αγορά ή ανέγερση ακινήτου που χρησιμοποιείται ως έδρα ατομικής επιχείρησης βαρύνεται με τεκμήριο, διότι η αγορά ή ανέγερση ακινήτου από φυσικό πρόσωπο προσμετράται στα τεκμήρια απόκτησης περιουσιακών στοιχείων, ακόμη κι αν αφορά την ατομική του επιχείρηση. Το δάνειο αυτό θεωρείται στεγαστικό και η αποπληρωμή του βαρύνεται με τεκμήριο.

Τα στοιχεία για τις πληρωμές δανείων προπληρώνονται από την Εφορία, με βάση τα στοιχεία που αποστέλλουν οι τράπεζες στο Taxisnet.

Αν φορολογούμενος που δεν συμφωνεί με τον χαρακτηρισμό που έχει γίνει για το δάνειό του κατά την ηλεκτρονική αποστολή των αρχείων από τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα ή θεωρεί ότι εμφανίζεται λανθασμένα ως υπόχρεος ή θεωρεί ότι τα ποσοστά που βαρύνουν τον κάθε συνοφειλέτη του δανείου είναι διαφορετικά ή θεωρεί ότι έχει γίνει λάθος στο καταβληθέν ποσό κλπ, έχει τη δυνατότητα καταρχήν να απευθυνθεί στο χρηματοπιστωτικό ίδρυμα που έστειλε τα στοιχεία για λογαριασμό του, προκειμένου να του χορηγηθεί έντυπη βεβαίωση.

Η βεβαίωση της τράπεζας, ή οποιοδήποτε άλλο πρόσφορο μέσο που αποδεικνύει τους ισχυρισμούς του φορολογούμενου, προσκομίζεται ή αποστέλλεται στη Δ.Ο.Υ., η οποία έχει την αρμοδιότητα του ελέγχου των δικαιολογητικών, της οριστικοποίησης της δήλωσης και της ορθής εκκαθάρισής της. 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα