Οικονομία

FT: Η κυβέρνηση Μητσοτάκη αμνηστεύει φοροφυγάδες


Διεθνείς αντιδράσεις προκαλεί το ψηφισθέν από τη Βουλή νομοσχέδιο της κυβέρνησης, που παρέχει αμνηστία σε μεγαλο-φοροφυγάδες και σε στελέχη τραπεζών που είχαν εμπλοκή σε θαλασσοδάνεια. Διεθνή μέσα ενημέρωσης εμφανίζουν την Ελλάδα ως χώρα όπου η κυβέρνηση συγκαλύπτει τη μεγάλη φοροδιαφυγή και τα οικονομικά εγκλήματα  μεγαλοσχημόνων επιχειρηματιών.

Την άποψη  αυτή διατυπώνουν και οι «Financial Times», σε άρθρο τους για την κυβέρνηση Μητσοτάκη, με αφορμή την αμνήστευση των τραπεζιτών αλλά και «εγκληματιών του λευκού κολάρου».

Στο άρθρο με τίτλο «Η Ελλάδα περνά νομοσχέδιο, οι επικριτές προειδοποιούν ότι είναι de facto αμνηστία για τους παραβάτες», αναφέρονται εκτενώς οι νομοθετικές τροποποιήσεις με τις οποίες η κυβέρνηση ευνοεί φοροφυγάδες και εμπλεκόμενους σε οικονομικά σκάνδαλα. Γίνεται επίσης αναφορά στην τροποποίηση του Ποινικού Κώδικα, που επέτρεψε σε κατηγορούμενους τραπεζίτες να αποφύγουν τη δίωξη.

«Το επίμαχο νομοθέτημα υποχρεώνει τους εισαγγελείς να σταματήσουν την ποινική δίωξη περίπου 5.000 κατηγορούμενων για μεγάλη φοροδιαφυγή, που χρωστούν πάνω από 150.000 ευρώ ο καθένας στο Δημόσιο», τονίζουν οι «Financial Times».

Οπως επισημαίνεται στο άρθρο της παγκοσμίου κύρους εφημερίδας του οικονομικού κατεστημένου, «εκατοντάδες ποινικές διώξεις θα μπορούσαν να προχωρήσουν μόνο εάν είχαν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες από τις φορολογικές Αρχές και τα διοικητικά δικαστήρια. Τελικά, πολύ λίγες υποθέσεις είναι πιθανό να φτάσουν στο στάδιο της δίωξης, καθώς η μακροχρόνια διοικητική διαδικασία σημαίνει ότι οι περισσότερες θα ξεπεράσουν το πενταετές όριο παραγραφής και αυτομάτως θα κλείσουν».

Οι «Financial Times» τονίζουν ότι «δεν είναι η πρώτη φορά που η κεντροδεξιά κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκηπροκαλεί αντιδράσεις, με  νομοθετήματα που ευνοούν εμπλεκόμενους σε υποθέσεις μεγάλης φοροδιαφυγής και σε άλλα οικονομικά εγκλήματα ».

Διαβάστε επίσης