Διεθνή

Γαλλία: Ιστορικό υψηλό για το εμπορικό έλλειμμα


Η Γαλλία κατέγραψε το 2021 το χειρότερο εμπορικό έλλειμμα στην ιστορία της, ύψους 84,7 δισεκ. ευρώ, ανακοίνωσαν σήμερα τα τελωνεία.

Το ισοζύγιο συναλλαγών επιβαρύνθηκε κυρίως «από την ενέργεια και σε μικρότερο βαθμό από τα μεταποιημένα προϊόντα», διευκρινίζουν τα τελωνεία στην ανακοίνωσή τους.

Η επιδείνωση του ελλείμματος εξηγείται «από μια μεγαλύτερη αύξηση των εισαγωγών (+18,8% έπειτα από -13% το 2020) απ' ό,τι των εξαγωγών (+17% έπειτα από -15,8% το 2020)», σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Μέχρι τώρα, το μεγαλύτερο εμπορικό έλλειμμα είχε καταγραφεί το 2011, με 75 δισεκ. ευρώ.

Ο υπουργός Εξωτερικού Εμπορίου Φρανκ Ριστέ δήλωσε στη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων πως «είναι σημαντικό να βλέπουμε ολόκληρο τον πίνακα της εμπορικής δραστηριότητάς μας» επισημαίνοντας ιδιαίτερα ένα «πλεόνασμα ρεκόρ των υπηρεσιών, στα 36,2 δισεκ. ευρώ».

«Σε ό,τι αφορά το ισοζύγιο, η επιδείνωση οφείλεται κυρίως στην επιβάρυνση του λογαριασμού της ενέργειας κατά 17,9 δισεκ. ευρώ», δήλωσε ακόμη.

Εξάλλου, «ισχυροί εξαγωγικοί κλάδοι βρίσκονται ακόμη κάτω από το επίπεδό τους του 2019», όπως ο αεροναυτικός που δεν επανήλθε παρά μόνο στο 57% του προ της υγειονομικής κρίσης επιπέδου του, επισημαίνει ο υπουργός.

Τέλος το έλλειμμα εξηγείται και από το σφρίγος της ανάκαμψης, καθώς η γαλλική οικονομία κατέγραψε άνοδο 7% πέρυσι, η οποία «επηρέασε τις εισαγωγές καταναλωτικών αγαθών, βιομηχανικών εργαλείων που παράγονται στο εξωτερικό», σύμφωνα με τον Ριστέ.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα