Άμυνα & Διπλωματία

Γαλλική πρεσβεία: Άκυρη η συμφωνία Τουρκίας και Λιβύης


Στη διαβεβαίωση πως «η υποτιθέμενη συμφωνία για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης είναι άκυρη», προέβη, μέσω ανακοίνωσης της, η πρεσβεία της Γαλλίας στην Ελλάδα, με αφορμή «την αναφορά από μερίδα των ελληνικών μέσων ενημέρωσης, στη μεροληπτική παρουσίαση ενός χάρτη του γαλλικού Κέντρου Στρατηγικών Σπουδών της Θαλάσσης (CESM) από τουρκική εφημερίδα».

Παράλληλα, η πρεσβεία τονίζει πως οι εν λόγω αξιώσεις «ουδεμία αξία έχουν, καθώς είναι αντίθετες προς το διεθνές δίκαιο της θάλασσας».

Συγκεκριμένα, η πρεσβεία της Γαλλίας στην Αθήνα υπογραμμίζει:

  1. "Οι γαλλικές αρχές έχουν επανειλημμένως και στο υψηλότερο επίπεδο τοποθετηθεί επί της υποτιθέμενης συμφωνίας οριοθέτησης θαλάσσιων ζωνών μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης, χαρακτηρίζοντάς την ως άκυρη.
  2. Ο χάρτης που παρουσιάζει τις αμφισβητούμενες ή διεκδικούμενες θαλάσσιες ζώνες, σαφώς χαρακτηριζόμενες ως τέτοιες στον γαλλικό τίτλο και στο υπόμνημα που συνοδεύει τον χάρτη, έχει ως αποκλειστικό στόχο την ενημέρωση των αναγνωστών για την ύπαρξη των εν λόγω αξιώσεων, οι οποίες ουδεμία αξία έχουν, καθώς είναι αντίθετες στο διεθνές δίκαιο της θάλασσας".