Διεθνή

Γενοκτονία των Ροχίνγκια καταγγέλλει η Γκάμπια


Η Γκάμπια προσέφυγε στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο κατηγορώντας τη Μιανμάρ για γενοκτονία εναντίον της μουσουλμανικής μειονότητας των Ροχίνγκια, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Δικαιοσύνης της χώρας Αμπουμπακάρ Ταμπάντου.

Τόσο η Γκάμπια όσο και η Μιανμάρ έχουν υπογράψει τη Σύμβαση του 1948 κατά της Γενοκτονίας, η οποία όχι μόνο απαγορεύει τα κράτη να διαπράττουν γενοκτονίες, αλλά προβλέπει ότι οι χώρες που την έχουν υπογράψει οφείλουν να προλαμβάνουν και να τιμωρούν το έγκλημα αυτό.

«Υποβάλαμε προσφυγή στο ΔΠΔ βάσει της Σύμβασης κατά της Γενοκτονίας», εξήγησε ο Ταμπάντου στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου από τη Χάγη, όπου είναι η έδρα του δικαστηρίου.

«Στόχος είναι να λογοδοτήσει η Μιανμάρ για τις ενέργειές της εναντίον του ίδιου της του λαού: τους Ροχίνγκια. Είναι ντροπή για τη γενιά μας που δεν κάνουμε τίποτε την ώρα που μια γενοκτονία εκτυλίσσεται μπροστά στα μάτια μας», πρόσθεσε.

Το μικρό αυτό αφρικανικό κράτος, η πλειονότητα των κατοίκων του οποίου είναι μουσουλμάνοι, κατέθεσε την προσφυγή με τη στήριξη του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας.

Το 2017 περισσότεροι από 730.000 μουσουλμάνοι Ροχίνγκια αναγκάστηκαν να διαφύγουν στο γειτονικό Μπανγκλαντές για να γλιτώσουν από τις διώξεις του στρατού της Μιανμάρ, ο οποίος, σύμφωνα με τους ερευνητές του ΟΗΕ, διέπραξε «γενοκτονία».

ΑΠΕ-ΜΠΕ