Διεθνή

Γερμανία: Περαιτέρω αύξηση του πληθωρισμού προβλέπει το ινστιτούτο Ifo


Περαιτέρω αύξηση του πληθωρισμού προβλέπει για τους επόμενους μήνες το Ινστιτούτο Οικονομικών Ερευνών Ifo του Μονάχου, με νέες αυξήσεις στις τιμές τροφίμων και ενέργειας.

Οι επιχειρήσεις, οι οποίες σκοπεύουν να αυξήσουν τις τιμές των προϊόντων τους εντός του μήνα, είναι περισσότερες από εκείνες που έκαναν αυξήσεις τον Σεπτέμβριο, επισημαίνει το Ifo και σημειώνει ότι ο δείκτης των τιμών αυξήθηκε στις 53,5 μονάδες τον περασμένο μήνα, από 48,1 τον Αύγουστο. Ειδικά για τα τρόφιμα, ο δείκτης έφτασε στις 100 μονάδες από 96,9 τον Αύγουστο.

«Δυστυχώς αυτό πιθανότατα σημαίνει ότι το κύμα του πληθωρισμού δεν πρόκειται να περιοριστεί σύντομα. Ειδικά σε ό,τι αφορά το φυσικό αέριο και το ηλεκτρικό ρεύμα, τα περιθώρια αύξησης δεν έχουν ακόμη εξαντληθεί», τονίζει ο επικεφαλής των Προβλέψεων του Ifo, Τίμο Βολμερσχόιζερ.

Στο εμπόριο, οι επιχειρήσεις που σχεδιάζουν να αυξήσουν τις τιμές τους είναι τα ανθοπωλεία, τα καταστήματα με είδη φροντίδας κατοικιδίων, τα καταστήματα παιγνιδιών, τα βιβλιοχαρτοπωλεία και τα καταστήματα με παραφάρμακα, ενώ στη βιοτεχνία οι μεγαλύτερες αυξήσεις αφορούν τα είδη ένδυσης και τις ηλεκτρικές συσκευές. Αυξήσεις αναμένονται, σύμφωνα με το Ifo και στις υπηρεσίες, κυρίως στα ξενοδοχεία και στα καταστήματα εστίασης.

πηγή: ΑΠΕ

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα