Τράπεζες

Τραπεζίτες-τρόικα για πλειστηριασμούς και προστασία α' κατοικίας


Τι συζητείται στη σημερινή συνάντηση. Στο στόχαστρο οι δανειολήπτες που δεν δικαιούνται υπαγωγή στο νόμο για την α' κατοικία.

Η πορεία μείωσης των «κόκκινων» δανείων, με έμφαση στους πλειστηριασμούς, αναμένεται να συζητηθεί στη σημερινή συνάντηση των επικεφαλής των Θεσμών των δανειστών με κορυφαία στελέχη των συστημικών τραπεζών και εκπροσώπους της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, πέραν της συζήτησης που θα γίνει για τα σχέδια των τραπεζών να αξιοποιήσουν την αναμενόμενη νομοθετική ρύθμιση για το Asset Protection Scheme (APS – Τιτλοποιήσεις δανείων με κρατικές εγγυήσεις 9 δισ. ευρώ) η πίεση από την πλευρά των δανειστών αναμένεται να επικεντρωθεί και πάλι στους πλειστηριασμούς.

Όπως διαπιστώνουν οι Θεσμοί, με βάση τα στοιχεία που έλαβαν από την κυβέρνηση, εδώ και αρκετούς μήνες έχουν κάνει... κοιλιά οι πλειστηριασμοί, ενώ από τα τέλη του περασμένου χρόνου υπήρχε η εκτίμηση ότι θα επιταχύνονταν δραστικά με την καθιέρωση της ηλεκτρονικής μεθόδου.

Αυτό αποδίδεται εν μέρει στην ενεργοποίηση του νόμου για την προστασία της πρώτης κατοικίας, που έκανε τις τράπεζες να «πατήσουν φρένο» στους πλειστηριασμούς, προσβλέποντας στην ένταξη δανειοληπτών στο νέο, ευνοϊκό πλαίσιο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι τραπεζίτες αναμένεται να διαβεβαιώσουν τους επιτηρητές ότι το τοπίο θα αρχίσει να ξεκαθαρίζει πολύ σύντομα, αμέσως μόλις ολοκληρωθεί η διασύνδεση των συστημάτων των τραπεζών με την ηλεκτρονική πλατφόρμα, που θα δώσει περισσότερα στοιχεία για δανειολήπτες, οι οποίοι δεν πληρούν τα κριτήρια υπαγωγής στο νέο νόμο για την πρώτη κατοικία. Γι' αυτούς, οι τράπεζες αναμένεται να δεσμευθούν ότι θα προωθήσουν άμεσα τη διαδικασία του πλειστηριασμού.

Σχετικά με το νόμο για την πρώτη κατοικία, οι τραπεζίτες αναμένεται να επισημάνουν ότι, εξαιτίας της καθυστέρησης στην ενεργοποίηση της ηλεκτρονικής πλατφόρμας, φαίνεται υπερβολικά «σφικτή» η προθεσμία υπαγωγής στο νόμο, η οποία λήγει στα τέλη του χρόνου, και θα χρειασθεί να δοθεί μια παράταση, ώστε να μην υπάρξει αποτυχία στην εφαρμογή του νόμου με κόστος τόσο για τους δανειολήπτες, όσο και για τις τράπεζες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, ενδιαφέρον για ένταξη στο νόμο έχουν εκδηλώσει 31.328 χρήστες της πλατφόρμας, την υποβολή αίτησης έχουν αρχίσει 21.101 χρήστες, ενώ μόλις 67 αιτήσεις έχουν φθάσει στις τράπεζες. Εχουν υποβληθεί μόνο 16 προτάσεις ρύθμισης, εκ των οποίων μόλις 3 έχουν γίνει δεκτές!

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα