Πολιτική

Γκρέγκορ Γκίζι: O Χριστός θα ψήφιζε Αριστερά


Αν ζούσε τώρα ο Χριστός, θα ήταν ένας αριστερός με κριτικό πνεύμα.  Δεν θα ανήκε σε κόμμα, αλλά θα ψήφιζε Αριστερά, με την οποία η χριστιανική κοσμαντίληψη  έχει πολλά κοινά στοιχεία.

Το λέει ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς Γκρέγκορ Γκίζι, ιστορικό στέλεχος  του αριστερού κινήματος στη Γερμανία, με μεγάλη πολιτική δράση και πολύχρονη παρουσία στο ομοσπονδιακό κοινοβούλιο.

Σε πασχαλιάτικη συνέντευξή του στην Tagesspiegel, ο Γκίζι λέει ότι η επί του Ορους ομιλία του Ιησού τον έχει επηρεάσει πολύ, «διότι αναφέρει ότι πρέπει να αγαπάμε τον αντίπαλό μας. Και είχα το πλεονέκτημα στο Κοινοβούλιο τα πρώτα χρόνια, τουλάχιστον να μην μισώ τον αντίπαλο - αν δεν μπορώ να τον αγαπώ».

Στο ερώτημα τι πιστεύει ότι θα ψήφιζε ο Χριστός απαντά: «Φυσικά την Αριστερά (Die Linke). Διότι θα ήταν ένας αριστερός με κριτικό πνεύμα σίγουρα. Θα μας περνούσε γενεές δεκατέσσερις, σωστά. Δεν θα γινόταν όμως ποτέ μέλος ενός κόμματος. Οι εσωκομματικές έριδες αναμφίβολα δεν θα ήταν ο κόσμος του».

Αναφέρει επίσης ότι η Αριστερά και η Εκκλησία έχουν κοινό στοιχείο «το διεθνές» και προσθέτει: «Η Εκκλησία έχει πιστούς σε ολόκληρο τον κόσμο, είτε είναι λευκοί είτε μαύροι. Όλοι είναι ίσοι. Γι αυτό και η Εκκλησία δεν μπορεί να έχει καμία σχέση με τον εθνικισμό και τον ρατσισμό. Δεν επιθυμεί την πείνα, ούτε επικροτεί την καταστροφή του περιβάλλοντος. Με τον τωρινό Πάπα η δύναμή της βρίσκεται στο γεγονός ότι προσπαθεί να επιστρέψει στις αρχικές αξίες του Χριστιανισμού».

Οι δωρεές των πλουσίων

Για τις δωρεές των πλουσίων προκειμένου να κατασκευαστεί εκ νέου η Νοτρ Νταμ που κάηκε, ο κ. Γκίζι σημειώνει:
«Είναι τρομερό να καεί μια τόσο όμορφη και εντυπωσιακή εκκλησία. Αλλά δεν ξέρω αν είναι σωστό να δωρίζουν οι δισεκατομμυριούχοι τόσο πολλά χρήματα. Τους συγκινεί αυτό, αλλά δεν τους συγκινεί η φτώχεια.

» Υπάρχουν τόσα προβλήματα στον κόσμο για τα οποία οι δισεκατομμυριούχοι δεν κάνουν τίποτα. Γιατί δεν δίνουν κάτι για να καταπολεμηθεί η φτώχεια, ή για να σωθούν οι άνθρωποι που πνίγονται στη Μεσόγειο; Η αντίφαση είναι προφανής. Δεν είμαι αντίθετος με τις δωρεές για την Νοτρ Νταμ, αλλά οι δισεκατομμυριούχοι πρέπει να σκεφτούν πού θα έπρεπε να δίνουν περισσότερα».

Στο ερώτημα της γερμανικής εφημερίδα αν η υπερκατανάλωση το Πάσχα έχει σχέση με τη θρησκεία και αν είναι αντανάκλαση του ανεξέλεγκτου καπιταλισμού, ο ηγέτης της Ευρωπαϊκής Αριστεράς επισημαίνει:

«Είναι απολύτως σωστό. Όλα εμπορευματοποιούνται, λ.χ. ο αθλητισμός. Ακόμα και στην τέχνη και τον πολιτισμό γίνονται τέτοιες προσπάθειες. Σχεδόν λίγο μετά τα Χριστούγεννα αρχίζουν να τοποθετούνται στα ράφια τα πασχαλιάτικα λαγουδάκια. Το να περιορίσουμε την υπερκατανάλωση είναι αντικαπιταλιστικό».

Τέλος, στο ερώτημα τι δεν μπορεί ο καπιταλισμός να εξασφαλίσει στον άνθρωπο, ο κ. Γκίζι απαντά: «Δεν μπορεί να εξασφαλίσει την ειρήνη, διότι πρόκειται για τις πλουτοπαραγωγικές πηγές και τα υπερκέρδη από τους πολέμους. Δεν μπορεί να εξασφαλίσει την κοινωνική δικαιοσύνη, διότι συγκεντρώνει τον πλούτο στα χέρια λίγων και εξαπλώνει την φτώχια. Έχει δυσκολίες με την οικολογικά βιώσιμη οικονομία... ».

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ

Διαβάστε επίσης