Οικονομία

Γλιτώνουμε λόγω εκλογών το πρέσινγκ για νέα μέτρα


Για τον Σεπτέμβριο μετατίθεται η ουσιαστική συζήτηση με τους Ευρωπαίους δανειστές για τη δημοσιονομική κατάσταση της χώρας και την πορεία υλοποίησης των μνημονιακών δεσμεύσεων, η οποία θα καταλήξει στη διατύπωση συστάσεων για λήψη μέτρων και πρόσθετες παρεμβάσεις.

Επίμαχο θέμα θα είναι οι διιστάμενες εκτιμήσεις σχετικά με το δημοσιονομικό κενό που – κατά την άποψη των Θεσμών – θα προκύψει στην τρέχουσα δημοσιονομική χρήση και την επόμενη χρονιά.

Η ελληνική πλευρά αμφισβητεί ότι θα υπάρξει απόκλιση – και μάλιστα του μεγέθους που προβλέπουν οι Ευρωπαίοι. Επί του παρόντος το θέμα «μένει στην άκρη» και η συζήτηση αποφεύγεται λόγω του ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε προεκλογική περίοδο. Οι δανειστές  βλέπουν την κυβέρνηση περίπου ως υπηρεσιακή, ενώ δεν θέλουν να εγείρουν θέματα που μπορεί να γίνουν αντικείμενο προεκλογικής πολιτικής αντιπαράθεσης, ούτε να θεωρηθεί ότι παρεμβαίνουν εμμέσως.

Σε EWG και Eurogroup

Σε «νεκρό πολιτικό χρόνο» για την Ελλάδα συνεδριάζει την επόμενη Δευτέρα το Euroworking Group, που θα αναλάβει να προετοιμάσει την ατζέντα για το Eurogroup της 8ης Ιουλίου.Το ελληνικό θέμα δεν περιλαμβάνεται σε καμία από τις τελευταίες δύο θερινές συνεδριάσεις του Συμβουλίου. Δεν πρόκειται λοιπόν να διατυπωθούν επίσημες προειδοποιήσεις και συστάσεις προς την Αθήνα περί δημοσιονομικού κενού.

Στο EWG η εκπροσώπηση της χώρας θα γίνει σε υπηρεσιακό και όχι σε πολιτικό επίπεδο. Αντί του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Γιώργου Χουλιαράκη -ο οποίος δεν παρευρέθηκε ούτε στο προηγούμενο EWG της 3ης Ιουνίου- θα συμμετάσχει στέλεχος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων.

Το ίδιο θα γίνει στο Eurogroup της 8ης Ιουλίου, το οποίο θα συνεδριάσει την επομένη των εθνικών εκλογών και δεν θα έχει προλάβει να ορκιστεί νέος υπουργός Οικονομικών. Ετσι τα σχόλια, οι παρατηρήσεις και οι υποδείξεις από τους εταίρους θα διατυπωθούν μόνον προφορικά και ανεπίσημα.

Η πραγματική συζήτηση θα γίνει το φθινόπωρο, όταν η δημοσιονομική εικόνα θα είναι πιο ξεκάθαρη και θα έχουν αποσαφηνισθεί  επίσης οι προθέσεις της νέας κυβέρνησης σχετικά το φορολογικό, τις κοινωνικές παροχές, τις δημόσιες επενδύσεις, τις αποκρατικοποιήσεις κλπ.

Το πρώτο crash test για τη νέα κυβέρνηση θα είναι στο Eurogroup της 13ης Σεπτεμβρίου που θα πραγματοποιηθεί στο Ελσίνκι της Φινλανδίας. Εκεί η συζήτηση με τους εταίρους θα είναι εφ’ όλης της ύλης: θα ξεκινήσει με τα συμπεράσματα της 3ης έκθεσης των Θεσμών, θα συνεχιστεί με την πρόωρη εξόφλησης των ακριβών δανείων του ΔΝΤ και θα ολοκληρωθεί με το σχέδιο της ελληνικής πρότασης για χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα.

Δημοσιονομική «τρύπα» και πλεονάσματα

Το κοινό «φόντο» σε όλα αυτά τα θέματα είναι το δημοσιονομικό κενό, που μπορεί να καταστήσει αναγκαία τη λήψη δημοσιονομικών μέτρων.

Οι ευρωπαϊκοί θεσμοί εμφανίζονται να είναι απολύτως βέβαιοι ότι οι οι φοροελαφρύνσεις και οι παροχές του «πακέτου Τσίπρα», σε συνδυασμό με τις ρυθμίσεις των 120 δόσεων, πρόκειται να προκαλέσουν σοβαρές αποκλίσεις από δημοσιονομικούς στόχους. Πρέπει λοιπόν κατά την άποψη τους να αποφασισθούν προληπτικά μέτρα.

Η απόκλιση από τους στόχους έχει υπολογιστεί σε 4,4 έως 5,5 δισ. ευρώ στη διετία 2019-2020. Προβλέπεται ειδικότερα ότι η δημοσιονομική «τρύπα» θα είναι φέτος 2,1 έως 2,6 δισ. ευρώ (1,1% με 1,4% του ΑΕΠ) και το 2020 θα διαμορφωθεί σε 2,3 έως 2,9 δισ. Ευρώ ( 1,2% με 1,5% του ΑΕΠ). 

Μείζον θέμα θα αποτελέσει βέβαια το ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων, τα οποία θα επιδιώξει να μειώσει η ελληνική κυβέρνηση – όποια κι αν είναι αυτή που θα προκύψει από τις εκλογές.

ΟΙ Ευρωπαίοι δεν φαίνονται διατεθειμένοι να συναινέσουν – τουλάχιστον άμεσα και χωρίς σκληρή διαπραγμάτευση και «ανταλλάγματα». Σε πρώτη φάση θα απαιτήσουν να τηρηθούν τα συμφωνημένα. Αν λοιπόν το πρωτογενές πλεόνασμα δεν φτάσει φέτος το 3,5% του ΑΕΠ,  δεν θα εγκριθεί στο τέλος του έτους η εκταμίευση της δεύτερης δόσης (645 εκατ. ευρώ) από τα κέρδη των κεντρικών τραπεζών της Ευρωζώνης επί ελληνικών ομολόγων.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα