Αγορές

Γρίφος με τα πακέτα μετοχών Εθνικής- Eurobank


 Μυστήριο παραμένουν η ταυτότητα και οι προθέσεις του πωλητή (ή των πωλητών) των μεγάλων πακέτων μετοχών Εθνικής και Eurobank, που διακινήθηκαν χθες μέσω ΧΑ, προκαλώντας αίσθηση και ερωτηματικά στην αγορά.

Τα πακέτα – που αντιστοιχούν σε 3,5% του μετοχικού κεφαλαίου της Εθνικής και σε 2,74% της Eurobank – διατέθηκαν με placement, το οποίο διοργάνωσε η JP Morgan.

Χρηματιστηριακοί παράγοντες εκτιμούν ότι οι διατεθείσες μετοχές (32 εκατομμύρια τεμάχια Εθνικής και 101,5 εκατ. τμχ Eurobank) βρίσκονταν σε επενδυτικά χαρτοφυλάκια και funds τα οποία διαχειρίζεται κάποιος μεγάλος διεθνής οίκος -  ενδεχομένως η ίδια η JP Morgan.

Περισσότερο και από την ταυτότητα του πωλητή ή των πωλητών, την αγορά απασχολούν τα κίνητρα και οι προθέσεις όσον αφορά την περαιτέρω στάση τους στο ΧΑ.

Το γεγονός ότι κάποιος μεγάλος οίκος που διαχειρίζεται διεθνή χαρτοφυλάκια αποφασίζει να ρευστοποιήσει μετοχές αξίας 175 εκατ. ευρώ, οι οποίες μάλιστα μπορεί να συνιστούν στρατηγική τοποθέτηση, υποδηλώνει όχι μόνον πρόθεση κατοχύρωσης κερδών, αλλά ενδεχομένως και απαισιόδοξες προβλέψεις για την περαιτέρω πορεία της ελληνικής αγοράς ή των δύο τραπεζών.

Το αντίθετο βέβαια ισχύει για τα χαρτοφυλάκια που αγόρασαν αυτές τις μετοχές – με μικρό μάλιστα discount – αυξάνοντας τις τοποθετήσεις τους στο ΧΑ  κατά 175 εκατ. ευρώ εν μια νυκτί: Βλέπουν προοπτικές ανόδου και κερδών

Διαβάστε επίσης