Υγεία

H Ελλάδα «στην εντατική» για τον κορονοϊό


Ερημοι δρόμοι, κλειστά καταστήματα, ελάχιστη κίνηση  τροχοφόρων, άδεια λεωφορεία. Σκηνικό εγκατάλειψης στην Αθήνα και σε όλες τις μεγάλες επαρχιακές πόλεις, την πρώτη ημέρας ισχύος των απαγορευτικών μέτρων που επιβλήθηκαν για να αναχαιτισθεί η εξάπλωση της επιδημίας κορονοϊού. Η οικονομική ζωή απορρυθμίζεται, η καθημερινότητα αλλάζει. Και είμαστε ακόμη στην αρχή…

 Τα περιοριστικά μέτρα ασφαλώς ωφελούν, αλλά η επιδημία  εξαπλώνεται με επιταχυνόμενο ρυθμό και δεν έχει φθάσει ακόμη στην κορύφωση της, όπως εκτιμούν οι ειδικοί.
 Τα κρούσματα αυξάνονται καθημερινά – και θα συνεχίσουν να αυξάνονται τις επόμενες μέρες, φέρνοντας το δημόσιο σύστημα υγείας-περίθαλψης στα όρια των αντοχών του
 Η αρμόδια επιτροπή του υπουργείου Υγείας ανακοίνωσε χθες 38 νέα κρούσματα στη χώρα μας, που αριθμεί πλέον 228. Τα στοιχεία του υπουργείου για τη δημογραφική σύνθεση και τη γεωγραφική κατανομή είναι ανησυχητικά:

  • Οι μισοί προσβληθέντες από κοροναϊό είναι κάτω των 65 ετών
  • Σε 22 περιπτώσεις δεν υπάρχει καμία επιδημιολογική σύνδεση με άλλα κρούσματα

Σε νοσοκομεία αναφοράς νοσηλεύονται 58 φορείς του ιού,  οι πέντε διασωληνωμένοι, σε σοβαρή κατάσταση. Αλλοι 8 νοσηλευθέντες πήραν εξιτήριο.

Αυστηροί έλεγχοι

Σε όλη την Ελλάδα γίνονται συνεχείς έλεγχοι για την τήρηση των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορονοϊού. Η αστυνομία πραγματοποίησε 96 συλλήψεις  επαγγελματιών που αγνόησαν τους περιορισμούς και συνέχισαν να λειτουργούν χώρους για τους οποίους ισχύει προσωρινή απαγόρευση λειτουργίας (καφετέριες, καφενεία, φροντιστήρια, κομμωτήρια, κέντρα αισθητικής κλπ).

Οι  περισσότερες έγινα στην Αττική (36) και στη Δυτική Μακεδονία (12).

«Πρέπει να το καταλάβουμε όλοι. Οι αποφάσεις της κυβέρνησης πρέπει να τηρούνται απαρέγκλιτα. Από όλες και όλους. Όσοι δεν πειθαρχούν, θα αντιμετωπιστούν ανάλογα», δήλωσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

Και νέα μέτρα

 Τα περιοριστικά μέτρα επεκτείνονται. Με εντολή του πρωθυπουργού κλείνουν τα χιονοδρομικά κέντρα και οι οργανωμένες παραλίες – στις οποίες παρατηρήθηκε μεγάλη προσέλευση κόσμου το Σάββατο.

Για λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας απαγορεύθηκαν όλες οι  πτήσεις μεταφοράς επιβατών από και προς τα αεροδρόμια της Ιταλίας μέχρι τις 29 Μαρτίου.

Από σήμερα κλείνουν και όλα τα τουριστικά καταλύματα εποχικής λειτουργίας.  Η σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) ορίζει «προσωρινή απαγόρευση λειτουργίας στο σύνολο της Επικράτειας, για προληπτικούς λόγους δημόσιας υγείας, για το χρονικό διάστημα από 15 Μαρτίου έως και 30 Απριλίου».
Το πότε ακριβώς θα επιτραπεί να επαναλειτουργήσουν θα εξαρτηθεί βέβαια από την εξέλιξη της επιδημίας.
Η τουριστική κίνηση είναι προς το παρόν εξαιρετικά υποτονική και αναμένεται ότι θα ατονήσει περαιτέρω.

 Τηλεφωνικό κέντρο για πληροφορίες

Από σήμερα το μεσημέρι αρχίζει να λειτουργεί το ειδικό τηλεφωνικό κέντρο του υπουργείου Ανάπτυξης με αριθμό 1520, όπου θα δίνονται απαντήσεις σε επιχειρήσεις, εργαζόμενους και πολίτες για τα μέτρα που έχουν ληφθεί. Το κέντρο θα δέχεται ακόμη καταγγελίες για φαινόμενα αισχροκέρδειας.

Διαβάστε επίσης