Τουρισμός

H γαστρονομία στους χώρους πολιτισμού: Δείπνο στα μουσεία Ορσέ, Λούβρο, Mucem


Ένα δείπνο για δύο στη μισή τιμή, εμπνευσμένο από αριστουργήματα του Λούβρου και του Μουσείου Ορσέ: η 9η διοργάνωση "Όλοι στο εστιατόριο" αποφάσισε να εντάξει τη γαστρονομία στους χώρους πολιτισμού.

Από την 1η έως τις 24 Οκτωβρίου θα προσφέρεται δείπνο στο Μουσείο της Αποβάθρας Μπρανλί στο Παρίσι, στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης της Λιόν, στο Mucem στη Μασσαλία. Ο βραβευμένος με τρία αστέρια σεφ Ζεράρ Πασεντά θα προτείνει το μενού.

Οι κρατήσεις γίνονται ηλεκτρονικάγια τη διοργάνωση, που τελεί υπό την αιγίδα του διάσημου σεφ Αλέν Ντικάς.

Στο μπιστρό Benoit που θα υποδεχτεί τους επισκέπτες στις 5 Οκτωβρίου στο Λούβρο, το μενού είναι εμπνευσμένο από τον "Γάμο της Κανά" του Πάολο Βερονέζε ως προς "τη χαρά των συνδαιτυμόνων που τρώνε μαζί", από τη νεκρά φύση για την επιλογή των τροφών και από έναν μύλο του καφέ... που παραπέμπει στο μπιστρό αλλά και στους μύλους πιπεριού που υπάρχουν πάνω στα τραπέζια του μπιστρό, εξηγεί ο σεφ Κριστόφ Κλαριγκό που επεξεργάστηκε το μενού για τα εστιατόρια των τριών παρισινών μουσείων που μετέχουν στη διοργάνωση.

"Γύρω από όλα αυτά" δηλώνει, "μπορούμε να ετοιμάσουμε ένα πιάτο" όπως πατέ σε κρούστα από μοσχάρι και πουλερικό με σάλτσα σέλερι και ψημένα φουντούκια. Επίσης χτένια ψίχα (Saint Jacques) και κολοκύθα ογκρατέν, προτείνει.

Το δείπνο θα κοστίζει 72 ευρώ με ένα ποτήρι σαμπάνια και ένα ποτήρι κρασί.

Η υπόσχεση του "Όλοι στο εστιατόριο" ότι "ο καλεσμένος σας είναι καλεσμένος μας" θα τηρηθεί όπως και σε όλα τα εστιατόρια που μετέχουν στη διοργάνωση, δηλαδή το ένα από τα δύο μενού θα είναι δωρεάν.

Κληρονομιά της Unesco

Το δείπνο στο μουσείο Ορσέ εμπνέεται από τον πίνακα "Το σπαράγγι" του Εντουάρ Μανέ, "γιατί η τέχνη δεν πρέπει πάντα να λαμβάνεται στα σοβαρά", από τις "Σταχομαζώχτρες" του Ζαν-Φρανσουά Μιγέ για να "θυμίσει ότι προτού γίνει μια ευχαρίστηση, το φαγητό είναι ζωτική ανάγκη", και από τη νεκρά φύση "Μήλα και πορτοκάλια" του Πολ Σεζάν για να δείξει πώς το ταλέντο ενός καλλιτέχνη "προκαλεί συναισθήματα μέσα από μια κοινότυπη σκηνή".

Το μενού δεν περιλαμβάνει σπαράγγια, αλλά πράσινες φακές Le Puy, λουκάνικο, ψάρι φιλέτο και ως επιδόρπιο μακαρόν βατόμουρο.

Το δείπνο θα κοστίζει 52 ευρώ και στις 11 Οκτωβρίου θα περιλαμβάνει και επίσκεψη στο μουσείο.

Το πάντρεμα του πολιτισμού και της γαστρονομίας επιβάλλεται εντελώς φυσικά, σύμφωνα με τους διοργανωτές, κυρίως μετά την εγγραφή το 2010 του γαστρονομικού γεύματος των Γάλλων στον κατάλογο της πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO.

Από μπιστρό έως μεγάλα ανάκτορα, παραδοσιακά τραπέζια θα στρωθούν σε περισσότερους από 1.500 χώρους εστίασης που μετέχουν φέτος, έναντι 1.300 το 2017.

Μια "έξυπνη ευκαιρία για τον εκδημοκρατισμό της γαστρονομίας", δηλώνει ο Ζεράρ Πασεντά.

Διαβάστε επίσης