Πολιτική

Habemus συμφωνία Ελλάδας-Κομισιόν για τα μέτρα


Θα πρέπει να οριστικοποιηθούν για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, για Σεπτέμβριο μετατίθεται το χρέος

Προ των πυλών φάινεται ότι βρίσκεται η συμφωνία με τους πιστωτές καθώς όπως τόνισε ευρωπαίος αξιωματούχος «μας πήρε χρόνο αλλά έχουμε συμφωνία στο πακέτο». Παράλληλα τόνισε ότι τα προληπτικά μέτρα θα πρέπει να οριστικοποιηθούν για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος και θα πρέπει να ελεγχθούν οι μεταρρυθμίσεις στο ασφαλιστικό και το φορολογικό που ψηφίστηκαν στην Ελλάδα

Η συμφωνία προβλέπει 17 prior action (18 αν περιληφθεί και ο μηχανισμός). Το Eurogroup ζήτησε να είναι ένα prior action.

Με τα μέχρι τώρα δεδομένα το ορόσημο του Eurogroup της 24ης Μαΐου φαντάζει μάλλον εξαιρετικά φιλόδοξο τουλάχιστον για το χρέος και δεν αποκλείεται η συμφωνία για το συγκεκριμένο ζήτημα να πάει για το Σεπτέμβριο.

 Ο ίδιος αξιωματούχος πρόσθεσε ότι δεν υπάρχει ακόμα τελική συμφωνία όσον αφορά τις λεπτομέρειες του μηχανισμού αυτόματης δημοσιονομικής διόρθωσης. Ωστόσο, πρόσθεσε ότι επί αυτού του μηχανισμού αναμένεται συμφωνία εντός του Σαββατοκύριακου, ούτως ώστε να νομοθετηθεί την ερχόμενη εβδομάδα. Όπως εξήγησε, οι ευρωπαϊκοί θεσμοί αναμένουν ορισμένες διευκρινίσεις από τις ελληνικές Αρχές, όσον αφορά την «αξιοπιστία» του μηχανισμού αυτόματης δημοσιονομικής διόρθωσης.

Όσον αφορά το ύψος της επόμενης δόσης που θα εκταμιευθεί, εφόσον επιτευχθεί συνολική συμφωνία, ο ίδιος κοινοτικός παράγοντας ανέφερε ότι είναι κάτι που θα αποφασιστεί στο Eurogroup της 24ης Μαΐου. Εκτίμησε, ωστόσο, ότι το ποσό της εκταμίευσης θα είναι της τάξης των 10 δισ. ευρώ, καλύπτοντας και τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου.

Σημείωσε, δε, ότι οι οικονομικές προβλέψεις των ευρωπαϊκών θεσμών για την Ελλάδα είναι «συνετές», βάσει των οποίων τα μέτρα ύψους 5,4 δισ. ευρώ θα οδηγήσουν σε πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2018.

Σε κάθε περίπτωση το Eurogroup κινείται με στόχο να κλείσει την αξιολόγηση στις 24 Μαΐου και να αποδεσμεύσει τη δόση αφού θα έχει ψηφιστεί από την ελληνική Βουλή το πακέτο των μέτρων 1,8 δισ. ευρώ από έμμεσους φόρους, το νομικό πλαίσιο για τα «κόκκινα» δάνεια, η λειτουργία του νέου Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων και ο «κόφτης».

Μια από τις κύριες περιοχές τριβής προκαλείται από την απαίτηση του Ταμείου να αποσαφηνιστεί περαιτέρω ποιο είναι το σχέδιο δράσης της ΕΕ σχετικά με το ελληνικό χρέος μετά τη λήξη του ελληνικού προγράμματος το 2018.

Τα σενάρια που παρουσίασαν οι Ευρωπαίοι τεχνοκράτες γίνονται ολοένα και λιγότερο σαφή όσο προχωράει ο χρόνος και το ΔΝΤ δεν είναι διατεθειμένο να συμμετέχει μέχρι να ξεκαθαρίσει το τοπίο. Για το λόγο αυτό το ΔΝΤ αρνείται να μπει στο ελληνικό πρόγραμμα εάν δεν υπάρξει μια κοινώς αποδεκτή ανάλυση για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους (Debt Sustainability Analysis).

Οπως αναφέρουν πληροφορίες από τις Βρυξέλλες, υπάρχει τώρα ένα δεύτερο σχέδιο, όπου δεν θα απαιτείται ένα πλήρες πρόγραμμα του ΔΝΤ για να γίνει η εκταμίευση, αλλά να υπάρξει μια θετική πολιτική δήλωση από την πλευρά της Κριστίν Λαγκάρντ στο Eurogroup της 24ης Μαΐου. Στη συνέχεια μετά την επίλυση των ζητημάτων ρευστότητας του ελληνικού κράτους το ΔΝΤ θα εξετάσει την δημιουργία του ελληνικού προγράμματος από τον Σεπτέμβριο.

Σχετικά με το χρέος, τα σενάρια που εξέταζαν τα τεχνικά κλιμάκια των κρατών μελών μαζί με τεχνοκράτες του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης (ESM) είναι τα εξής:

-Επέκταση της ωρίμανσης των δανείων κατά επιπλέον 5 έτη.

-Πάγωμα τον επιτοκίων και κάλυψη της διαφορά μετά το τέλος του προγράμματος

-Σύνδεση της πληρωμής κεφαίων στο μέγιστο επίπεδο του 2% του ΑΕΠ ανά έτος και μετατόπιση των υπόλοιπων στο μέλλον

-Επέκταση της περιόδου χάριτος από τους τόκους που λήγει το 2022

-Επιστροφή στην Ελλάδα των κερδών των ελληνικών ομολόγων ANFA 2 δις. και SMPs. 8 δις ευρώ από τον ESM

-Μερική αποπληρωμή δανείων του ΔΝΤ από τον ESM για να δοθούν μικρότερα επιτόκια στην Ελλάδα.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις