Οικονομία

Η ατζέντα Βάιντμαν στις επαφές με τραπεζίτες και κυβέρνηση


Στην Αθήνα πρόκειται να βρεθεί αύριο Πέμπτη, ο κεντρικός τραπεζίτης της Γερμανίας Γενς Βάιντμαν προσκεκλημένος του προέδρου της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών Νίκου Καραμούζη και του διοικητικού συμβουλίου της Ένωσης, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τα 90 χρόνια από την ίδρυση της ΕΕΤ.

Στο επίκεντρο της επίσκεψης αναμένεται να βρεθούν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και οι προσπάθειες που έχουν καταβάλει όλον αυτόν τον καιρό οι ελληνικές τράπεζες για την μείωσή τους , καθώς αποτελούν και τον μοχλό αποσυμπίεσης για την πραγματική οικονομία στην μετα-μνημονιακή εποχή. 

Παράλληλα, ο κεντρικός τραπεζίτης αναμένεται να συναντηθεί και με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, με βασικό θέμα την οικονομική κατάσταση της χώρας, αλλά και την πορεία των μεταρρυθμίσεων στο επόμενο διάστημα, μετά και την έξοδο της χώρας μας από τα μνημόνια. 

Σημειώνεται, πως ο Βάιντμαν είναι γνώστης της ελληνικής πραγματικότητας και είχε πρωταγωνιστικό ρόλο στην ελληνική κρίση, καθώς ήταν οικονομικός σύμβουλος της Άνγκελα Μέρκελ το 2010 όταν η χώρα μας μπήκε στο Μνημόνιο και επικεφαλής της Deutsche Bundesbank από την 1η Μαΐου 2011.

Ο Βάιντμαν εμφανίζεται σήμερα ως φαβορί για τη θέση του επικεφαλής της ΕΚΤ, μετά τη λήξη της θητείας  του Ιταλού επικεφαλής της Ευρωτράπεζας Μάριο Ντράγκι τον Οκτώβριο του 2019. Αν και επισήμως δεν έχει τεθεί υποψηφιότητα του για τη θέση, θεωρείται ευρέως ο πιο προφανής υποψήφιος.
 

Διαβάστε επίσης