Ενέργεια

Η ΔΕΗ πλήρωσε ακριβά την ενεργειακή κρίση - Πόσο αυξήθηκαν οι δαπάνες


Η ΔΕΗ πλήρωσε ακριβά την ενεργειακή κρίση, που οδήγησε στα ύψη τις τιμές του φυσικού αερίου και των δικαιωμάτων εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα και είχε ως συνέπεια τη διόγκωση των δαπανών της επιχείρησης. 
Η λειτουργική κερδοφορία της ΔΕΗ υπέστη σοβαρό πλήγμα ύψους 400 εκατομμυρίων ευρώ κατά το εννεάμηνο του 2021, όταν και η ενεργειακή κρίση χτύπησε την Ευρώπη και την Ελλάδα.

Συγκεκριμένα:    

Η δαπάνη για φυσικό αέριο, αυξήθηκε κατά 119,8% σε Euro452,7 εκατ. έναντι Euro206 εκατ. λόγω της αύξησης της τιμής του φυσικού αερίου κατά 56,1% και δευτερευόντως λόγω της αυξημένης παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας κατά 38,2%.

Η δαπάνη για δικαιώματα εκπομπών CO2 αυξήθηκε σε Euro539,4 εκατ. το εννεάμηνο του 2021 από Euro263,1 εκατ. το εννεάμηνο του 2020, κυρίως λόγω της αύξησης της μέσης τιμής δικαιωμάτων εκπομπών CO2 από Euro24,3/τόνο σε Euro44,3/τόνο και σε λιγότερο βαθμό λόγω της αύξησης των ποσοτήτων CO2 κατά 12,1% σε 12,2 εκατ. τόνους.

Παρ' όλα αυτά τα κέρδη προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων (EBITDA) σε επαναλαμβανόμενη βάση διαμορφώθηκαν σε Euro626,5 εκατ. το εννεάμηνο του 2021 έναντι Euro696 εκατ. το εννεάμηνο του 2020 για το σύνολο του Ομίλου, με το αντίστοιχο περιθώριο να διαμορφώνεται σε 16,9% από 19,8%.

Κατά την παρουσίαση των αποτελεσμάτων στους αναλυτές επισημάνθηκε η αύξηση των επενδύσεων κατά 55 εκατ. ευρώ (κυρίως στη διανομή και τις ανανεώσιμες), η μείωση της λιγνιτικής παραγωγής, η νέα εικόνα της λιανικής και η επέκταση στην ηλεκτροκίνηση με 400 φορτιστές σε 30 πόλεις. Επίσης, η επιτυχής αύξηση μετοχικού κεφαλαίου και η πώληση του 49 % του ΔΕΔΔΗΕ.

Σε σχέση με την πανδημία, η ΔΕΗ τονίζει πως η συνολική τελική οικονομική επίδραση, στην παγκόσμια και την ελληνική οικονομία και τις επιχειρηματικές δραστηριότητες, δεν μπορεί επί του παρόντος να εκτιμηθεί, λόγω του υψηλού βαθμού αβεβαιότητας που προκύπτει από την αδυναμία πρόβλεψης της τελικής κατάληξης. "Σε κάθε περίπτωση όμως, η Διοίκηση του Ομίλου και της Μητρικής Εταιρείας παρακολουθεί συνεχώς τις εξελίξεις στο μέτωπο του COVID-19 και αξιολογεί τυχόν πιθανές περαιτέρω επιπτώσεις στη λειτουργία, την οικονομική θέση και τα αποτελέσματα του Ομίλου και της Μητρικής Εταιρείας, ευρισκόμενη σε κατάσταση αυξημένης εγρήγορσης για τη λήψη περαιτέρω κατάλληλων προληπτικών μέτρων για τη διαφύλαξη της ρευστότητας και των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων του Ομίλου και της Μητρικής Εταιρείας".

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε επίσης
Ετικέτες ΔΕΗ