Ελλάδα

Η ΕE καλεί την Ελλάδα να επικαιροποιήσει τους χάρτες κινδύνων πλημμύρας


Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με προειδοποιητική επιστολή της, καλεί την Ελλάδα να επικαιροποιήσει τους χάρτες κινδύνων πλημμύρας.

Η Επιτροπή καλεί την Ελλάδα, την Κύπρο, τη Βουλγαρία, τη Λιθουανία, το Λουξεμβούργο, τη Ρουμανία και τη Σλοβακία, να επικαιροποιήσουν τους χάρτες επικινδυνότητας πλημμύρας και τους χάρτες κινδύνων πλημμύρας, όπως απαιτείται από την οδηγία για την αξιολόγηση και τη διαχείριση των κινδύνων πλημμύρας (2007/60/ΕΚ). Οι χάρτες επικινδυνότητας πλημμύρας, θα πρέπει να καλύπτουν τις γεωγραφικές περιοχές που θα μπορούσαν να πλημμυρίσουν, ενώ οι χάρτες κινδύνων πλημμύρας δείχνουν τις πιθανές αρνητικές συνέπειες που συνδέονται με αυτά τα σενάρια πλημμύρας. Οι εν λόγω χάρτες αποτελούν τη βάση για την κατάρτιση σχεδίων διαχείρισης των κινδύνων πλημμύρας.

Οι καταστροφικές πλημμύρες στη Γερμανία και το Βέλγιο τον Ιούλιο του 2021, ήταν η πιο πρόσφατη απόδειξη της σημασίας που έχουν η αξιολόγηση και η διαχείριση των κινδύνων πλημμύρας για την προστασία της ζωής, των μέσων διαβίωσης και του περιβάλλοντος.

Τα κράτη μέλη όφειλαν να κοινοποιήσουν έως τον Δεκέμβριο του 2019 τις επικαιροποιήσεις που πραγματοποίησαν στους πρώτους χάρτες επικινδυνότητας πλημμύρας και τους χάρτες κινδύνου πλημμύρας. 

Η προθεσμία για την ενημέρωση της Επιτροπής σχετικά με την επανεξέταση και την επικαιροποίηση των εν λόγω χαρτών, έληξε τον Μάρτιο του 2020. Δεδομένου ότι η Επιτροπή δεν έλαβε καμία πληροφορία σχετικά με τη διαδικασία από την Ελλάδα και τα άλλα έξι κράτη-μέλη, η Επιτροπή αποφάσισε να αποστείλει προειδοποιητικές επιστολές. Τα εν λόγω επτά κράτη-μέλη έχουν πλέον προθεσμία δύο μηνών για να απαντήσουν και να άρουν τις ελλείψεις που επισημάνθηκαν από την Επιτροπή. Διαφορετικά, η Επιτροπή μπορεί να αποφασίσει να αποστείλει αιτιολογημένη γνώμη.

Η Ελλάδα να συμμορφωθεί με τους ενωσιακούς κανόνες για τα όπλα συναγερμού και σηματοδοσίας

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι απέστειλε αιτιολογημένη γνώμη στην Ελλάδα, καλώντας την να κοινοποιήσει τον τρόπο με τον οποίο μετέφερε στο εθνικό δίκαιο τους ενωσιακούς κανόνες για τα όπλα συναγερμού και σηματοδοσίας

Οι κανόνες αυτοί, μαζί με την οδηγία για τα πυροβόλα όπλα, έχουν ως στόχο να αποτρέψουν τη δυνατότητα μετατροπής των όπλων συναγερμού και σηματοδοσίας, τα οποία πυροδοτούν μόνον αβολίδωτα φυσίγγια ή ερεθιστικές ουσίες, σε φονικά πυροβόλα όπλα. Τα κράτη μέλη της ΕΕ συμφώνησαν επί των τεχνικών προδιαγραφών για τα όπλα συναγερμού και σηματοδοσίας, συμπεριλαμβανομένων της διαδικασίας ελέγχου της συμμόρφωσης και της ανάγκης ανταλλαγής πληροφοριών μεταξύ των αρχών. Τα κράτη μέλη της ΕΕ όφειλαν να μεταφέρουν στο εθνικό τους δίκαιο τους κανόνες για τα όπλα συναγερμού και σηματοδοσίας έως τις 17 Ιανουαρίου 2020. Η Επιτροπή απέστειλε προειδοποιητική επιστολή στην Ελλάδα τον Μάιο του 2020. Μετά τη σημερινή αιτιολογημένη γνώμη, η Ελλάδα έχει πλέον προθεσμία δύο μηνών για να κοινοποιήσει στην Επιτροπή τα μέτρα που έλαβε προκειμένου να διασφαλίσουν την πλήρη εφαρμογή τους. Διαφορετικά, η Επιτροπή μπορεί να παραπέμψει την Ελλάδα στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

H Ελλάδα να προστατεύσει το περιβάλλον από τα χωροκατακτητικά ξένα είδη

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καλεί 15 κράτη μέλη, μεταξύ των οποίων και την Ελλάδα, να προστατεύσουν τη βιοποικιλότητα. Με επιστολή αιτιολογημένης γνώμης, η Επιτροπή καλεί την Ελλάδα και άλλα 14 κράτη μέλη, να λάβουν μέτρα για την πρόληψη και διαχείριση της εισαγωγής και εξάπλωσης των «χωροκατακτητικών ξένων ειδών». (κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 1143/2014).

Τα χωροκατακτητικά ξένα είδη είναι φυτά και ζώα τα οποία, ως αποτέλεσμα ανθρώπινης παρέμβασης, εισάγονται τυχαία ή σκοπίμως σε φυσικό περιβάλλον στο οποίο δεν απαντώνται κανονικά. Το γεγονός αυτό έχει σοβαρές αρνητικές συνέπειες για το νέο περιβάλλον τους. Τα χωροκατακτητικά ξένα είδη αποτελούν μία από τις πέντε κύριες αιτίες απώλειας βιοποικιλότητας στην Ευρώπη και παγκοσμίως. Η αντιμετώπισή τους αποτελεί σημαντική πτυχή του στόχου της ΕΕ για ανάσχεση της απώλειας βιοποικιλότητας, όπως διατυπώνεται στην Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία και στην ευρωπαϊκή στρατηγική για τη βιοποικιλότητα με ορίζοντα το 2030.

Η Ελλάδα, καθώς και άλλα 14 κράτη μέλη, δεν εκπόνησαν, δεν εφάρμοσαν και δεν κοινοποίησαν στην Επιτροπή σχέδιο δράσης για την αντιμετώπιση των σημαντικότερων διαδρομών εισαγωγής και εξάπλωσης χωροκατακτητικών ξένων ειδών που προκαλούν ανησυχία στην ΕΕ. Μεγάλο ποσοστό των χωροκατακτητικών ξένων ειδών εισάγονται στην ΕΕ ακούσια και είναι «ζωτικής σημασίας» η αποτελεσματικότερη ιεράρχηση και διαχείριση των διαδρομών ακούσιας εισαγωγής των ειδών αυτών.

Επιπλέον, η Ελλάδα, η Βουλγαρία και η Ρουμανία δεν έχουν ακόμη θεσπίσει σύστημα επιτήρησης των χωροκατακτητικών ξένων ειδών, ούτε το έχουν συμπεριλάβει στο υφιστάμενο σύστημά τους, μολονότι όφειλαν να το πράξουν μέχρι τον Ιανουάριο του 2018.

Η Επιτροπή απέστειλε προειδοποιητική επιστολή τον Ιούνιο του 2021, χωρίς να λάβει ικανοποιητική απάντηση και σήμερα αποφάσισε να αποστείλει αιτιολογημένες γνώμες. Η Ελλάδα έχει πλέον προθεσμία δύο μηνών για να απαντήσει και να λάβει τα αναγκαία μέτρα. Διαφορετικά, η Επιτροπή μπορεί να αποφασίσει να παραπέμψει την υπόθεση στο Δικαστήριο της ΕΕ.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις