Χρηστικά

Η εφορία «ζεμάτισε» 323 offshore!


Από το 2015 πραγματοποιούνται εκατοντάδες έλεγχοι σε «εξωχώριες εταιρείες» και καταλογίστηκαν ήδη πρόστιμα ύψους 110 εκατ. ευρώ

Στα δίχτυα της Εφορίας έπεσαν για πρώτη φορά offshores εταιρείες στις οποίες καταλογίστηκαν φόροι και πρόστιμα ύψους πάνω από 100 εκατ. ευρώ, ενώ η έρευνα και οι έλεγχοι συνεχίζονται.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, από το 2015 έως και τον Οκτώβριο του 2017 πραγματοποιήθηκαν εκατοντάδες έλεγχοι σε «εξωχώριες εταιρείες» από τους οποίους ολοκληρώθηκαν οι έλεγχοι σε 323 περιπτώσεις. Τα συνολικά ποσά που τους καταλογίστηκαν από φόρους και πρόστιμα ανήλθαν σε 109,9 εκατ. ευρώ.

Κατά μέσο όρο το πρόστιμο ανέρχεται σε 340.249 ευρώ, ανά υπόθεση.

Οι συστηματικοί έλεγχοι στις offshores εταιρείες ξεκίνησαν από το 2015 ενώ μέχρι τότε ήταν σχεδόν στο απυρόβλητο.

Η εντολή της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών αλλά και του επικεφαλής της ΑΑΔΕ Γιώργου Πιτσιλή είναι η συνέχιση των ελέγχων ειδικά στις περιπτώσεις των offshores εταιρειών.

Υπενθυμίζεται δε, πως ο Διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων Γιώργος Πιτσιλής, μόλις «έσκασε» η υπόθεση των Paradise Papers, έδωσε αμέσως εντολή να προχωρήσουν στους ελέγχους που προβλέπει η νομοθεσία.

Όπως στις υπόλοιπες μεγάλες λίστες (Λαγκάρντ, Μπόργιανς), έτσι και στα Paradise Papers θα δοθεί προτεραιότητα από τις φορολογικές αρχές με στόχο την αποκάλυψη εισοδημάτων που αποκρύπτονται από την εφορία και στη διασύνδεση των εμπλεκόμενων με εξωχώριες εταιρείες.

Από τα στοιχεία του ΥΠΟΙΚ, που παρουσιάζει σήμερα το Σin, προκύπτει πως, η πρώτη χρονιά ήταν η πιο παραγωγική από πλευράς βεβαιωθέντων προστίμων. Συγκεκριμένα το 2015 βρέθηκαν παραβάσεις σε 104 offshores εταιρείες στις οποίες βεβαιώθηκαν φόροι και πρόστιμα ύψους 55,1 εκατ. ευρώ ή 529.805 ευρώ, ανά υπόθεση, κατά μέσο όρο.

Το 2016 ολοκληρώθηκαν οι έλεγχοι σε 144 εξωχώριες εταιρείες στις οποίες καταλογίστηκαν φόροι και πρόστιμα ύψους 44,9 εκατ. ευρώ ή 311.907 ευρώ κατά μέσο όριο ανά υπόθεση.

Το 2017 και μέχρι τις 31 Οκτωβρίου, ολοκληρώθηκαν οι έλεγχοι σε 75 offshores εταιρείες και τα συνολικά ποσά που βεβαιώθηκαν ανήλθαν σε 9,9 εκατ. ευρώ ή σε 131.815 ευρώ ανά υπόθεση κατά μέσο όρο.

Από το συνολικό των 109,9 εκατ. ευρώ, που βεβαιώθηκε, έχει ήδη εισπραχθεί ποσό ύψους 18,7 εκατ. ευρώ, ενώ το υπόλοιπο  έχει μπει σε ρυθμίσεις τμηματικής καταβολής.

Στόχος τους η φοροδιαφυγή!

Σύμφωνα με στελέχη των ελεγκτικών υπηρεσιών της ΑΑΔΕ οι offshores  εταιρείες αυτές συστήνονται για κάποιο λόγο και ο λόγος αυτός είναι η απόκρυψη εσόδων και την αποφυγή των φορολογικών υποχρεώσεων αυτών που τις συστήνουν. Αυτό το γεγονός, άλλωστε, το επισήμαναν αδιάκριτα όλοι οι διεθνείς οργανισμοί.

Παρά το γεγονός ότι η απόδειξη της καταχρηστικής λειτουργίας των εταιρειών αυτών αποτελεί υπόθεση δύσκολη νομικά και ως διαδικασία ελέγχου χρονοβόρα, η ΑΑΔΕ ενεργοποιήθηκε. Αξιοποιώντας και την ελεγκτική εμπειρία του ΣΔΟΕ, οι πρώτοι έλεγχοι, που ξεκίνησαν συστηματικά από το 2015, οδήγησαν σε σημαντικά πρόστιμα στους φερόμενους ως ιδιοκτήτες των εταιρειών αυτών.

Μέχρι και το έτος 2001 η σύσταση μιας εξωχώριας εταιρίας αποτελούσε συνηθέστατη πρακτική για τους Έλληνες επιχειρηματίες, οι οποίοι είχαν σημαντική περιουσία και ήθελαν να αποφύγουν τη φορολογία.

Ωστόσο, με τον ν. 3091/2002 άρχισαν να ορθώνονται εμπόδια, τα οποία όμως δεν αποθάρρυναν τελικά την ίδρυσή τους. Με τις τροποποιήσεις και στα επόμενα χρόνια, νομοθετήθηκαν τα ακόλουθα:

- Οι δαπάνες που πραγματοποιούνται από επιχείρηση προς εξωχώριες εταιρίες δεν αναγνωρίζονται προς έκπτωση από τα ακαθάριστα εισοδήματα αυτής 

- Οι εξωχώριες εταιρίες που έχουν εμπράγματα δικαιώματα πλήρους ή ψιλής κυριότητας ή επικαρπίας επί ακινήτων που βρίσκονται στην Ελλάδα υπόκεινται σε ειδικό ετήσιο φόρο 15% επί της αντικειμενικής αξίας των ακινήτων . Οι εταιρίες αυτές απαλλάσσονται από το φόρο, εφόσον υπάρχει σύμβαση διοικητικής συνδρομής για την καταπολέμηση της απάτης και της φοροδιαφυγής μεταξύ της Ελλάδας και της χώρας της έδρας τους. Δηλαδή σε 6,5 χρόνια, πληρώνουν στο Δημόσιο το σύνολο της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου! Όμως δεν πτοούνται…

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις