Αγορές

Η Εθνική ανεβάζει το χρηματιστήριο


Ανοδική κατεύθυνση έχουν πάρει οι βασικοί δείκτες του ΧΑ, μετά από έντονες διακυμάνσεις κι ενώ βρέθηκαν προς στιγμήν στο κόκκινο. Σε ρόλο λοκομοτίβας η μετοχή της Εθνικής, που χρησιμοποιείται από ισχυρά funds ως μοχλός ανάκαμψης της αγοράς.

Οι επενδυτές αντιπαρέρχονται τις ανησυχίες για τις επιπτώσεις από την πτώχευση της Thomas Cook, που προκαλεί «τσουνάμι» επιπτώσεων στην ελληνική τουριστική βιομηχανία. Αντίθετα, στη διαμόρφωση θετικού κλίματος και προσδοκιών συμβάλλουν οι πληροφορίες ότι στις χθεσινές πρώτες συναντήσεις κυβερνητικών παραγόντων με τους εκπροσώπους των Θεσμών, υιοθετήθηκε η εκτίμηση ότι δεν υπάρχει δημοσιονομικό κενό φέτος και ότι θα επιτευχθεί ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα στο 3,5% του ΑΕΠ.

Η αγορά αναμένει με ενδιαφέρον και τη σημερινή συνάντηση των Θεσμών με τους τραπεζίτες, όπου κυρίαρχο θέμα θα είναι βέβαια τα κόκκινα δάνεια. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, οι εκπρόσωποι των δανειστών θα τονίσουν ότι οι ελληνικές τράπεζες πρέπει να εστιάσουν τώρα στην ανάπτυξη και όχι στο κυνήγι κόκκινων απαιτήσεων μικρής εισπραξιμότητας.

Κλείνουν short

Οι τραπεζικές μετοχές παραμένουν βαρόμετρο στο ΧΑ, δίνοντας κατεύθυνση στην αγορά. Η Εθνική βρίσκεται τις τελευταίες μέρες – και σήμερα – σε πρωταγωνιστικό ρόλο, καθώς ξένα funds κλείνουν σταδιακά short θέσεις, αλλάζοντας ενδεχομένως γραμμή πλεύσης στο ΧΑ, ή ετοιμάζοντας μία μεγαλύτερη επιθετική κίνηση σε υψηλότερες τιμές.

Τα στοιχεία της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς δείχνουν ότι στη διάρκεια των τελευταίων 4 εβδομάδων το Oceanwood μείωσε την short θέση του στην Εθνική περίπου κατά 3 εκατομμύρια κομμάτια. Ενα άλλο fund που διατηρούσε επίσης μεγάλες short θέσεις σε τραπεζικές μετοχές, το Marshall Wace, τις περιόρισε στην Εθνική περίπου κατά 1 εκατ. τεμάχια. Οι αγορές αυτές συνέβαλαν στη μεγάλη άνοδο της μετοχής.

Η Εθνική ενισχύεται σήμερα κατά 2,5%, φθάνοντα σε υψηλά 13 μηνών και οδηγώντας τον τραπεζικό δείκτη στο +1,4%. Ακολουθούν  Eurobank +1,8%, Alpha +1%. Αμετάβλητες Πειραιώς και Attica.

Ο Γενικός Δείκτης κερδίζει 0,40% στις  866 μονάδες.
Ο FTSE25 της υψηλής κεφαλαιοποίησης ενισχύεται επίσης κατά 0,40% στις 2.142 μονάδες.