Πολιτική

Η Κεντρική Τράπεζα σφίγγει τα ζωνάρια μετά και τις αποκαλύψεις των εγγράφων Panama Papers


 Η Κεντρική Τράπεζα σφίγγει τα ζωνάρια μετά και τις αποκαλύψεις των εγγράφων Panama Papers και επισπεύδει την έκδοση οδηγίας που περιλαμβάνει σειρά μέτρων κατά του ξεπλύματος χρήματος. 

Η τροποποιημένη οδηγία αναμένεται να αποσταλεί εντός των ημερών προς όλα τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και κύριος άξονας της είναι ο ενδελεχής έλεγχος του οποιουδήποτε πελάτη επιθυμεί να ανοίξει τραπεζικό λογαριασμό στην Κύπρο και συστήνεται από μεσάζοντες, όπως δικηγορικά και ελεγκτικά γραφεία. 

Ανώτατο στέλεχος της Κεντρικής Τράπεζας δήλωσε στη StockWatch ότι με βάση την τροποποιημένη οδηγία κατά του ξεπλύματος χρήματος, τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα θα αναλαμβάνουν πλήρως την ευθύνη για τον οποιοδήποτε πελάτη προέρχεται από μεσάζοντες. 

Με την οδηγία, σημείωσε, περιορίζεται σχετικά και ο ρόλος που διαδραμάτιζαν μέχρι σήμερα οι μεσάζοντες και το βάρος της ευθύνης για τη διακρίβωση της ταυτότητας ενός πελάτη πέφτει στους ώμους των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων. 

Οι τράπεζες θα συνεχίσουν να αποδέχονται συστάσεις μεσαζόντων, αλλά ανεξάρτητα ποιος συστήνει τον πελάτη, η ευθύνη για την ποιότητα του πελάτη θα είναι της τράπεζας. 

Γι’ αυτό και στην οδηγία καθορίζεται σαφώς ότι τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα θα διενεργούν τους δικούς τους ελέγχους οι οποίοι ανά πάσα στιγμή θα ελέγχονται, αν και εφόσον χρειαστεί, από την ΚΤ. 

Η επίσπευση της προώθησης και εφαρμογής της οδηγίας γίνεται υπό το βάρος των αποκαλύψεων λογαριασμών εκατομμυρίων οντοτήτων, που διακινούσαν χρήματα διεθνώς, μέσω μεσαζόντων. Τα γνωστά πλέον ως Panama Papers, γιατί οι διαρροές των στοιχείων αφορούν δικηγορικό γραφείο με έδρα τον Παναμά, προκάλεσαν χθες την πρώτη απώλεια – την παραίτηση του Ισλανδού πρωθυπουργού, Sigmundur David Gunnlaugsson. 

Το δικηγορικό γραφείο από τον Παναμά φέρεται να είχε γραφεία και στην Κύπρο, κάτι που αμφισβητείται από τη διερεύνηση της διεύθυνσης που δήλωνε στη Λεμεσό. 

Η Κύπρος βρέθηκε στο επίκεντρο καταγγελιών για ξέπλυμα χρήματος λίγο πριν την υπογραφή του μνημονίου, με διαρροές εμπιστευτικών εγγράφων του υπουργείου εσωτερικών στον γερμανικό τύπο. 

Το μνημόνιο περιλάμβανε αριθμό μέτρων για διαπίστωση της ταυτότητας των ατόμων που βρίσκονται πίσω από εταιρείες με εγγραφή στην Κύπρο. 

Σύμφωνα με την ΚΤ, με τη νέα οδηγία, ο έλεγχος των τραπεζών θα είναι ουσιαστικά η διακρίβωση των προσωπικών στοιχείων του πελάτη, η διαδρομή των χρημάτων που θα καταθέσει και γενικά αν πρόκειται περί αξιόπιστου φυσικού ή νομικού προσώπου. 

Η πρακτική να ανοίγει ένας πελάτης τραπεζικό λογαριασμό στην Κύπρο, μόνο με τη σύσταση μεσαζόντων, καταργείται. 

Οι τράπεζες είναι υποχρεωμένες πλέον να έχουν απευθείας επικοινωνία με τον ενδιαφερόμενο πελάτη. 

Η ΚΤ υποδεικνύει στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα ότι δεν έχουν πλέον το δικαίωμα να αναλαμβάνουν το ρίσκο ενός «άγνωστου πελάτη». 

Η ανοχή της ΚΤ σε θέματα ξεπλύματος χρήματος είναι μηδενική, τόνισε ο ανώτατος λειτουργός της ΚΤ. 

Οι τράπεζες υποστηρίζουν ότι ήδη εφαρμόζουν πιο αυστηρές διατάξεις για το ξέπλυμα χρήματος και για πιστοποίηση της ταυτότητας του πελάτη με ρυθμίσεις KYC – know your customer.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις