Οικονομία

Η Κομισιόν «παγώνει» το νέο νόμο Κατσέλη και τις 120 δόσεις


Χρειάζεται άδεια από ΕΚΤ και DG Comp για την πρώτη κατοικία, πρόσθετη τεχνική ανάλυση για τις οφειλές στα ταμεία.

Στον «πάγο» βάζει η Κομισιόν τις αλλαγές στο νόμο Κατσέλη, ζητώντας να προηγηθεί διαβούλευση με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και τη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού, ενώ «παγώνει», επίσης, την κατάθεση στη Βουλή του νομοσχεδίου του υπουργείου Εργασίας για ρύθμιση χρεών σε 120 δόσεις.

Η Κομισιόν ασκεί, στη σημερινή έκθεση της δεύτερης μεταμνημονιακής αξιολόγησης, πολύ σκληρή κριτική στο σχέδιο για την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου για την προστασία της πρώτης κατοικίας, το οποίο, πάντως, αναθεωρήθηκε εκ νέου, σε σημερινή συνάντηση κυβέρνησης – τραπεζιτών, ώστε να καλυφθούν στο μέτρο του δυνατού οι παρατηρήσεις της Επιτροπής.

Πέρα, όμως, από τις επιφυλάξεις της για την επέκταση της προστασίας στα επαγγελματικά δάνεια με εγγύηση πρώτης κατοικίας, για τα όρια αξίας ακινήτου, δανείου και τα εισοδηματικά όρια, ή τις αδιευκρίνιστες επιπτώσεις που θα υπάρξουν στους τραπεζικούς ισολογισμούς, η Κομισιόν θέτει άλλες δύο προϋποθέσεις για να προωθηθεί η ρύθμιση, οι οποίες θα προκαλέσουν καθυστέρηση αρκετών εβδομάδων στην έγκριση του νομοσχεδίου από τη Βουλή.

Όπως αναφέρεται στην έκθεση, για να προχωρήσει όποια νέα ρύθμιση για την προστασία της πρώτης κατοικίας απαιτείται νομική γνωμοδότηση από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Επιπλέον, θα πρέπει να κατατεθεί η ρύθμιση στη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Επιτροπής, για να διαπιστωθεί αν υπάρχει ζήτημα παράνομης κρατικής ενίσχυσης των τραπεζών. Αυτό το θέμα αφορά τις επιδοτήσεις δόσεων ρυθμισμένων δανείων από το Δημόσιο και θα πρέπει να κριθεί αν αποτελούν κρατική ενίσχυση προς τις τράπεζες. Πάντως, αυτό το θέμα έχει ήδη κριθεί θετικά από την DG Comp, κατά την αξιολόγηση και έγκριση του κυπριακού σχεδίου «Εστία».

Παρότι φαίνεται ότι οι δύο διαδικασίες δεν θα οδηγήσουν σε απόρριψη του σχεδίου της κυβέρνησης, βέβαιο είναι ότι θα καθυστερήσουν μερικές εβδομάδες, στην καλύτερη περίπτωση, την έγκριση του νέου νόμου για την πρώτη κατοικία, ενώ το άρθρο 9 του νόμου Κατσέλη θα πάψει να ισχύει από την 1η Μαρτίου. Πάντως, κυβερνητικές πηγές υποστήριζαν, μετά τη σημερινή σύσκεψη με τους τραπεζίτες, ότι το σχέδιο θα κατατεθεί πολύ σύντομα στη Βουλή και θα ισχύσει από την 1η Μαρτίου, ώστε να μην υπάρξει νομικό κενό έστω και λίγων ημερών.

Οι 120 δόσεις

Για το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας για τη ρύθμιση σε 120 δόσεις των οφειλών σε ασφαλιστικά ταμεία, το οποίο περιμένουν με αγωνία χιλιάδες οφειλέτες επαγγελματίες, η Κομισιόν ρίχνει, επίσης, «πάγο».

Ενώ ήταν γνωστές οι επιφυλάξεις των Βρυξελλών, τόσο για τη ρύθμιση αυτή, όσο και για αντίστοιχη ρύθμιση για τα χρέη στην εφορία, η έκθεση εμφανίζει την ελληνική κυβέρνηση να έχει ενημερώσει την Κομισιόν ότι «δεν σκοπεύει να προχωρήσει στο άμεσο μέλλον σε αναθεωρήσεις των σχημάτων τμηματικής εξόφλησης χρεών σε εφορίες και ασφαλιστικά ταμεία, καθώς θα απαιτηθεί περαιτέρω τεχνική ανάλυση και επεξεργασία».

Ακολούθως, η Κομισιόν υπενθυμίζει ότι «είναι σημαντικό να αποφευχθούν αρνητικά ρίσκα για τα δημόσια έσοδα και να περιφρουρηθεί η κουλτούρα πληρωμών, καθώς αυτοί ήταν οι βασικοί στόχοι των μεταρρυθμίσεων στη συλλογή δημοσίων εσόδων, οι οποίες ενεργοποιήθηκαν στο πλαίσιο των προγραμμάτων χρηματοδοτικής υποστήριξης της Ελλάδας».

Σε άλλο σημείο της έκθεσης, υπογραμμίζεται για το ίδιο θέμα: «Αναφορικά με την αποφυγή δημοσιονομικών ρίσκων, πιθανές προτάσεις για εξόφληση οφειλών με δόσεις θα πρέπει να εξετασθούν με μεγάλη προσοχή. Αν δεν σχεδιασθούν σωστά, τέτοιες ρυθμίσεις θα μπορούσαν να υπονομεύσουν τα δημόσια έσοδα και την κουλτούρα πληρωμών».

Με αυτά τα δεδομένα, ο αρχικός στόχος της κυβέρνησης να κατατεθεί η ρύθμιση για τις 120 δόσεις στη Βουλή πριν το τέλος του μήνα χάνεται οριστικά. Κυβερνητικές πηγές διευκρινίζουν, πάντως, ότι, αφού προηγηθεί τεχνική ανάλυση των επιπτώσεων της ρύθμισης και ενδεχομένως ορισμένες αλλαγές, η ρύθμιση για τις 120 δόσεις θα κατατεθεί στη Βουλή το συντομότερο δυνατό.