Πολιτική

Η κυβέρνηση βάζει τα πλεονάσματα στην ατζέντα


Το Μαξίμου ανοίγει τη συζήτηση για χαλάρωση των στόχων με σκοπό να πείσει τους Ευρωπαίους. Ποια είναι τα ελληνικά επιχειρήματα, «σύμμαχος» το ΔΝΤ

 Η επίσκεψη Μοσκοβισί στην Ελλάδα σηματοδοτεί για την κυβέρνηση, την έναρξη των διαπραγματεύσεων για τη μείωση των στόχων για τα πλεονάσματα μετά το 2018. Η αλλαγή των συμφωνηθέντων στο τρίτο μνημόνιο, αναφορικά με τα πλεονάσματα μετά το 2018, αποτελεί επιλογή στρατηγικής σημασίας για τη κυβέρνηση, η οποία επιθυμεί να «δοκιμάσει» σε πρώτη φάση τις αντιδράσεις των ευρωπαίων και του Γάλλου Επιτρόπου Οικονομικών και Ανταγωνιστικότητας.

Την Παρασκευή το υπουργείο Οικονομικών έσπευσε να διαψεύσει ότι σκοπεύει να προχωρήσει σε μονομερές «κούρεμα» των στόχων για το πρωτογενές πλεόνασμα το 2019 και το 2020. Παρά τη διάψευση στον εν λόγω ζήτημα ισχύει αναντίρρητα το ρητό «όπου υπάρχει καπνός, υπάρχει και φωτιά». Η κυβέρνηση «σηκώνει» και επίσημα το ζήτημα της μείωσης των πλεονασμάτων, από το 3,5% που αποτελεί τον στόχο για μετά το 2018 και έχει καταγραφή επίσημα στο τεχνικό κείμενο που συνοδεύει το τρίτο Μνημόνιο.

Αυτό που δεν έχει αποσαφηνιστεί πλήρως και βρίσκεται ακόμα προς συζήτηση, είναι ποιες θα είναι οι τελικές ελληνικές προτάσεις αναφορικά με τους στόχους του πρωτογενούς πλεονάσματος για το 2019 και 2020. Οι πρώτες «διαρροές» έκαναν λόγο για 2,5% του ΑΕΠ το 2019 και 2% το 2020, ωστόσο είναι πιθανόν να υπάρξουν διαφοροποιήσεις στη τελική ελληνική πρόταση. 

Αυτό που παραμένει… ακλόνητο είναι τα επιχειρήματα που θα εκθέσει η ελληνική πλευρά προς τους ευρωπαίους, μιας και το ΔΝΤ συναινεί στη μείωση των στόχων για το πρωτογενές πλεόνασμα.  Η κυβέρνηση θα υποστηρίξει ότι η επί μακρόν ισχύ και διατήρηση του 3,5% του ΑΕΠ, θα προκαλέσει σημαντικά και δισεπίλυτα προβλήματα στην οικονομία της χώρας, θα «φράξει» κάθε αναπτυξιακή προοπτική και θα επιβαρύνει κατά πολύ τους Έλληνες φορολογούμενους, που αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους.

Η ελληνική κυβέρνηση θα θέσει το ζήτημα των πλεονασμάτων και στον υπουργό Οικονομικών Τζακ Λιου, ο οποίος αναμένεται να βρεθεί στην Αθήνα την Παρασκευή. Το Μαξίμου επιθυμεί να εδραιώσει στην ατζέντα των διαπραγματεύσεων το ζήτημα της μείωσης των πλεονασμάτων και γι’ αυτό σκοπεύει να το «ανοίξει» σε διεθνές επίπεδο, ευελπιστώντας ότι τα βασικά της επιχειρήματα θα εισακουστούν.

Το Μέγαρο Μαξίμου εκτιμάει ότι μπορεί να διαχειριστεί με επιτυχία το επόμενο διάστημα δύο κομβικά ζητήματα, όπως είναι η δεύτερη αξιολόγηση που περιλαμβάνει και το «αγκάθι» των εργασιακών, αλλά και τη συζήτηση για τη μείωση των πλεονασμάτων, που αποτελεί στρατηγικό στόχο για την κυβέρνηση.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις