Ελλάδα

Η Μέρκελ στηρίζει τη Συμφωνία των Πρεσπών – «Αδειάζει» Μητσοτάκη


Απορρίπτει τα σενάρια περί συναλλαγής στο ονοματολογικό η Μέρκελ - Δίνει ψήφο εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία

Σε εγκάρδιο κλίμα που απηχεί τη συνεργασία αλλά και την ειλικρίνεια και τον ρεαλισμό που διέπει τις σχέσεις των δύο ηγετών σε ό,τι έχει να κάνει με την πορεία της ελληνικής οικονομίας, το προσφυγικό, το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ αλλά και άλλα μείζονα θέματα που αφορούν την Ευρώπη κινήθηκαν οι δηλώσεις Τσίπρα- Μέρεκλ στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν μετά την απογευματινή τους συνάντηση.

H Άνγκελα Μέρκελ υπεραμύνθηκε της σημασίας της συμφωνίας των Πρεσπών για τα Βαλκάνια και την Ευρώπη εκφράζοντας την ευγνωμοσύνη της στον Αλέξη Τσίπρα.

Αίσθηση πάντως προκάλεσε η ηχηρή απάντηση της κυρίας Μέρκελ στο αν υπάρχει συσχέτιση μεταξύ του ονοματολογικού της πΓΔΜ και των δημοσιονομικών μέτρων, ισχυρισμός του προέδρου της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κυριάκου Μητσοτάκη. Η καγκελάριος τόνισε εμφατικά ότι «δεν υπάρχει καμία σχέση μεταξύ των δραστηριοτήτων ως προς το ονοματολογικό και το ζήτημα των οικονομικών μεταρρυθμίσεων» ενώ πρόσθεσε: «Δεν θα εμπλακώ σε σχέδια των πολιτικών κομμάτων στην Ελλάδα, αλλά θα μιλήσω με τον κ. Μητσοτάκη».

Μάλιστα η καγκελάριος συνέχισε υπογραμμίζοντας αυστηρά: «Οι αντιπολιτεύσεις οφείλουν να ασκούν κριτική, άλλα θα πρέπει όταν υπάρχουν μεγάλα εθνικά θέματα να τηρούν σωστή στάση. Θα θέσω τα θέματα αυτά στον κ. Μητσοτάκη, αλλά δε νομίζω ότι θα μπορέσω να τον επηρεάσω και ότι θα αλλάξω την κατάσταση».

merkel

Τσίπρας: Η Ελλάδα από μέρος του προβλήματος έχει γίνει μέρος της λύσης

«Η κ. Μέρκελ έρχεται στην Ελλάδα σε μια περίοδο διαφορετική. Στην προηγούμενη επίσκεψή της, η χώρα βρισκόταν στο χείλος της χρεωκοπίας. Σήμερα, όμως, τα πράγματα είναι διαφορετικά, εξερχόμαστε από την κρίση, με σοβαρές πληγές, που επουλώνουμε σταδιακά, αλλά με την κοινωνία όρθια» είπε ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας αμέσως μετά τη συνάντησή του στο Μέγαρο Μαξίμου, με τη Γερμανίδα καγκελάριο, Άγκελα Μέρκελ.

Και πρόσθεσε: «Υπήρξαν δύσκολες στιγμές, που με πολλή προσπάθεια καταφέραμε να αφήσουμε πίσω μας. Καταφέραμε να αφήσουμε πίσω μας τα στερεότυπα του κακού Γερμανού και του τεμπέλη Έλληνα» υπογράμμισε ο Αλ. Τσίπρας.

Και ο πρωθυπουργός συνέχισε:

«Διανύσαμε μια περίοδο σκληρής διαπραγμάτευσης, με δύσκολους συμβιβασμούς. Διαφωνήσαμε σε πολλά και διαπιστώσαμε ότι τότε όπως και σήμερα μας χώριζαν διαφορές αλλά μπορέσαμε να ξεπεράσουμε τα εμπόδια και να βρούμε κοινό τόπο γιατί προείχε η διάσωση της Ελλάδας αλλά και της Ευρώπης. Η Ελλάδα από μέρος του προβλήματος έχει γίνει μέρος της λύσης».

Ο Αλέξης Τσίπρας αναφερόμενος στις αντιευρωπαϊκές δυνάμεις τόνισε:

«Έχουμε το θάρρος να λέμε όχι στις φωνές της μισαλλοδοξίας που επιδιώκουν έναν ενισχυμένο ρόλο στις επικείμενες ευρωπαϊκές εκλογές. Ο μεγάλος κινδυνος στην Ευρώπη είναι η ανάδειξη των αντιευρωπαϊκών δυνάμεων που την απειλούν.

Επεσήμανα τον ρόλο που παίζουν οι κυρίαρχες οικονομικές πολιτικές στη διόγκωση του ακροδεξιού λαϊκισμού αλλά και την ανάγκη να αντιμετωπιστεί αυτή η απειλή με το δημοκρατικό ανάστημα των Ευρωπαίων πολιτών».

Και πρόσθεσε:

«Συζητήσαμε μία σειρά από θέματα, το δημοσιονομικό πλαίσιο, το μεταναστευτικό, για την ανάγκη μίας ενιαίας πολιτικής για το άσυλο και τη μετανάστευση, έναν ισχυρό μηχανισμό επιστροφών μεταναστών και την αναβάθμιση των σχέσεων της Ευρώπης σε χώρες προέλευσης και διέλευσης.

Στο σημείο αυτό ας μου επιτραπεί να επισημάνω την πολύ κρίσιμη συνεργασία που είχαμε τις πρώτες κρίσιμες μέρες της προσφυγικής κρίσης στα ελληνικά νησιά και τον ρόλο που έπαιξε η Γερμανίδα καγκελάριος.

Ο ανθρωπισμός είναι μία από τις μεγαλύτερες αξίες που πρεσβεύουμε όσοι πιστεύουμε στο ευρωπαϊκό ιδεώδες».

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο Αλέξης Τσίπρας και στο θέμα των Βαλκανίων με αναφορά σε Αλβανία, Σκόπια αλλά και στην Τουρκία:

«Μιλήσαμε για τα Βαλκάνια, για τη σημασία που έχει η σταθερότητα στην περιοχή. Η Συμφωνία των Πρεσπών πιστεύω ότι έχει μεγάλη σημασία και αποτελεί ένα μοντέλο λύσεων για παρόμοιες διενέξεις μεταξύ χωρών.

Τόνισα την ανάγκη να υπάρξει η συνέχεια της ατζέντας της Θεσσαλονίκης του 2003, δηλαδή η διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στα Βαλκάνια

Στηρίζουμε ενεργά την προοπτική της Αλβανίας. Όμως υπάρχουν θέματα κρίσιμα, όπως ο σεβασμός της ελληνικής μειονότητας.

Προφανώς και μιλήσαμε για την Τουρκία, το Κυπριακό, τονίσαμε τη σημασία που έχει η συνεργασία με τη γείτονα χώρα αλλά και την ενταξιακή πορεία της.

Τόνισα τη σημασία που έχει ο σεβασμός στο Διεθνές Δίκαιο στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο.

Οι σχέσεις ΕΕ - Τουρκίας δεν μπορούν να αναπτυχθούν σε περιβάλλον έντασης και αμφισβήτησης κυριαρχικών δικαιωμάτων.

Ιδίως σε μία περίοδο όπου υπάρχει ένας νέος ενεργειακός χάρτης που θα διαμορφωθεί τα επόμενα χρόνια και καθώς θα πρέπει να τηρούνται οι κανόνες διεθνούς δικαίου, καθώς και η Κύπρος προχωρά σε γεωτρήσεις».

Και κατέληξε: «Η σημερινή συνάντηση ήταν εξαιρετικά εποικοδομητική.

Η Ελλάδα εξέρχεται από την κρίση. Η αναβάθμιση της συνεργασίας της Ελλάδας με τη Γερμανία ήταν και θα είναι εξαιρετικά κρίσιμη. Οι σχέσεις των δύο λαών μας πιστεύω ότι είναι εξαιρετικά σημαντικές. Οι σχέσεις των δύο χωρών μας πιστεύω ότι είναι εξαιρετικές. Ασφαλώς και δεν ξεχνάμε τις δυσκολίες, ούτε αυτές που περάσαμε πρόσφατα, ούτε ξεχνάμε και τις δύσκολες αλλά απαράγραπτες εκκρεμότητες που μας άφησε η ιστορία, όπως είναι οι επανορθώσεις ή το κατοχικό αναγκαστικό δάνειο, όμως είμαστε αποφασισμένοι να επικεντρωθούμε και θα επικεντρωθούμε παράλληλα και στο νέο πλαίσιο που έχουμε οικοδομήσει», είπε ο κ. Τσίπρας.

Απευθυνόμενος δε στην Καγκελάριο ολοκλήρωσε τις δηλώσεις του λέγοντας:

«Να μην ξεχάσω, συμφωνήσαμε η Γερμανία να είναι η τιμώμενη χώρα στο πλαίσιο αυτής της αναβάθμισης των σχέσεών μας, στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Με αυτές τις σκέψεις θέλω να ευχαριστήσω τη Γερμανίδα καγκελάριο για την επίσκεψή της στην Ελλάδα».

merkel

Μέρκελ: Συγχαρητήρια στον Αλέξη Τσίπρα για τη Συμφωνία των Πρεσπών

Ιδιαίτερα εγκωμιαστική προς τον Αλέξη Τσίπρα και τον ελληνικό λαό ήταν η κα. Μέρκελ που τόνισε στις δηλώσεις της:

«Πράγματι κλείνει ένας κύκλος.  Όταν ο Αλ. Τσίπρας ήρθε στο Βερολίνο την πρώτη φορά η κατάσταση ήταν εντελώς διαφορετική. Είχαμε διαφορετικά σημεία αναφοράς και έπρεπε να μάθουμε πως θα μπορούσαμε να συνεργαστούμε ακόμα και αν είχαμε διαφορετικές θέσεις. Το πετύχαμε γιατί είχαμε εμπιστοσύνη ανάμεσά μας και γιατί είπαμε τα πράγματα με ειλικρίνεια ο ένας στον άλλο, έχοντας κατά νου την εξεύρεση λύσης».

Παραδέχτηκε ότι η Ελλάδα πέρασε δύσκολα μέσα από τα προγράμματα. Η Γερμανία προσέφερε στήριξη, αλλά κυρίως οι Ελληνες έπρεπε να υποστούν επώδυνες μεταρρυθμίσεις. Προέρχομαι από εκλογική περιφέρεια που είχαμε μετά την επανένωση πολύ υψηλό ποσοστό ανεργίας και ξέρω τι λέω» , συμπλήρωσε.

«Χαίρομαι που έχει αλλάξει τόσο η κατάσταση και η Ελλάδα ολοκλήρωσε τα προγράμματα. Δεν είναι το τέλος μιας μεταρρυθμιστικής περιόδου, αλλά είναι το τέλος μιας κατάστασης. Αυτό είναι μια πολύ καλή είδηση».

Σημείωσε ότι έχουν εντατικοποιηθεί οι διμερείς σχέσεις και ότι η ίδια θα έχει αύριο συναντήσεις με εκπροσώπους των επιχειρήσεων και της κοινωνίας των πολιτών. Ευχαρίστησε δε για το ότι η Γερμανία θα είναι τιμώμενη χώρα στη ΔΕΘ.

Κατά την καγκελάριο τις δυο χώρες συνδέει ιδιαίτερα και το προσφυγικό. Η Ελλάδα επλήγη σε μια περίοδο που είχε ήδη τεράστια προβλήματα. Προσέφερε εξαιρετικά αποτελέσματα και προσπαθήσαμε με την Συμφωνία που έγινε με την Τουρκία να βοηθήσουμε στο να βρεθεί μια ευρωπαϊκή λύση, σημείωσε. Εχουμε δρόμο αλλά θα τα καταφέρουμε.

Σε ό,τι αφορά την συμφωνία των Πρεσπών δήλωσε «ευγνώμων» στον Αλέξη Τσίπρα γιατί ανέλαβε να διευθετήσει ένα θέμα που εκκρεμούσε επί χρόνια προσπαθώντας να βρει λύση μαζί με τον Ζ. Ζάεφ. Για όλους εμάς δημιουργείται σαφήνεια και δίνεται δυνατότητα στην πΓΔΜ να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. Αυτό είναι καλό και για την Ελλάδα γιατί μπορούμε να ολοκληρώσουμε την στρατηγική μας ενότητα.

Συνεχάρη τον Αλέξη Τσίπρα για το αποφασιστικό βήμα από το οποίο θα επωφεληθεί και η Ευρώπη.

Για τις ευρωεκλογές τόνισε ότι στηριζόμαστε στην Ευρώπη και στην πολυμερή διάσταση της Ευρώπης. Μπορεί να μην ανήκουμε στην ίδια πολιτική οικογένεια αλλά με τον κ. Τσίπρα μας ενώνει η βαθιά πεποίθηση ότι με τη συνεργασία και όχι με τον εθνικισμό στην Ευρώπη θα έχουμε ένα καλύτερο μέλλον.

tsipras

Οι ερωτήσεις

Για την αρχική του στάση προς τη κα Μέρκελ, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας τόνισε: «Στήριζα τις διαδηλώσεις και τον πρώτο καιρό ως πρωθυπουργός. Στήριζα μια προοπτική ενός προγράμματος βιώσιμου, χωρίς τη βάσανο μιας λιτότητας που δεν θα έδινε ελπίδα και προοπτική.

Ως πρωθυπουργός εκπροσωπείς και αυτούς που διαδηλώνουν και αυτούς που φοβούνται τις διαδηλώσεις. Είσαι υποχρεωμένος εκτός από το να διεκδικείς το δίκιο σου να ακολουθείς τον δρόμο του ρεαλισμού και να αναζητάς την κοινή συνισταμένη. Αυτή είναι μια δύσκολη συνθήκη στην οποία βρίσκεται κάθε άνθρωπος όταν αναλαμβάνει μεγάλες ευθύνες.

Καταφέραμε να βρούμε τον δρόμο εκείνο που θα υπερβεί την κρίση, δίνοντας την δυνατότητα σήμερα να λέμε ότι οι δυσκολίες είναι πίσω μας τόνισε ο πρωθυπουργός».

Για το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ,  η κα Μέρκελ ξεκαθάρισε ότι δεν υπήρξε καμία υπόγεια συναλλαγή που να συνδέυει το ονοματολογικό των Σκοπίων με οικονομική φύσης βοηθήματα προς την Ελλάδα: «Δεν υπάρχει καμία σχέση μεταξύ των δραστηριοτήτων για το Ονοματολογικό και το ζήτημα των οικονομικών μεταρρυθμίσεων, ξεκαθάρισε η καγκελάριος απαντώντας σε ερώτηση για την στάση του Κυριάκου Μητσοτάκη και τα περί συναλλαγής.  

Είναι απαγορευτικό και πραγματικά με αιφνιδιάζει που πρέπει να αναφερθώ σε κάτι τέτοιο.

Φυσικά θα υπάρξουν διαφορετικές απόψεις και εγώ δεν θα εμπλακώ σε διαφορετικά σχέδια των πολιτικών κομμάτων στην Ελλάδα. Εγώ θα μιλήσω με τον κο Μητσοτάκη, χωρίς να θέλω να δώσω μεγαλύτερη αξία στον ρόλο μου, αλλά πιστεύω ότι αυτό που συμβαίνει, η λύση, θα είναι προς όφελος της πΓΔΜ, της Ελλάδας αλλά και της Ευρώπης. Είμαι βαθιά πεπεισμένη γι’ αυτό. Υπάρχουν κάποιοι κανόνες. Οι αντιπολιτεύσεις οφείλουν να ασκούν κριτική, άλλα θα πρέπει όταν υπάρχουν μεγάλα εθνικά θέματα να τηρούν σωστή στάση. Θα θέσω τα θέματα αυτά στον κ. Μητσοτάκη, αλλά δε νομίζω ότι θα μπορέσω να τον επηρεάσω και ότι θα αλλάξω την κατάσταση».

 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα