Οικονομία

Η ελληνική βιομηχανία αφήνει πίσω την οικονομική κρίση!


Επιστροφή παραγωγής κοντά στα επίπεδα του 2010 με πολύ ισχυρές επιδόσεις από τη μεταποίηση

Την εποχή της μεγάλης οικονομικής κρίσης, που συρρίκνωσε την παραγωγή και το δυναμικό της, αφήνει πίσω η ελληνική βιομηχανία, επιστρέφοντας στα επίπεδα παραγωγής του 2010, χάρη στις ισχυρές επιδόσεις του τομέα μεταποίησης.

Τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η ΕΛΣΤΑΤ δείχνουν ότι ο Γενικός Δείκτης της Βιομηχανικής παραγωγής πήρε τον Νοέμβριο την υψηλότερη τιμή του από την αρχή του 2012 και πλησιάζει ολοταχώς στο επίπεδο του 100, που είναι και το σημείο στατιστικής εκκίνησης, με έτος αφετηρίας το 2010.

Όπως φαίνεται στο γράφημα, το καλοκαίρι του 2015, ο Δείκτης είχε βρεθεί στο χαμηλότερο σημείο, έχοντας υποχωρήσει περίπου 16% από το επίπεδο του 2010, αλλά έκτοτε πήρε ανοδική φορά, για να βρεθεί τον Νοέμβριο του 2018 πολύ κοντά στο σημείο εκκίνησης της οικονομικής κρίσης.

Industry

Τον Νοέμβριο, η βιομηχανική παραγωγή σταμάτησε την πτώση του προηγούμενου διμήνου και αυξήθηκε σημαντικά, κατά 3,1% σε μηνιαία βάση, ποσοστό που αποτελεί και την καλύτερη επίδοση της διετίας -μεγαλύτερη αύξηση, κατά 4,5%, είχε σημειωθεί τον Οκτώβριο του 2016.

Τον Νοέμβριο, ο 12μηνος ρυθμός αύξησης της βιομηχανικής παραγωγής έφθασε το 3,1%, ενώ τον ίδιο μήνα του 2017 η αύξηση «έτρεχε» με ρυθμό 2%.

Σε αυτή την επιτάχυνση του ρυθμού αύξησης της βιομηχανικής παραγωγής, καθοριστική είναι η συμβολή της μεταποίησης, που κινείται με πολύ γοργούς ρυθμούς αύξησης, χάρη στην αύξηση των εξαγωγών, αλλά και την ενίσχυση, το τελευταίο διάστημα, της εγχώριας ζήτησης.

Σύμφωνα με το ΙΟΒΕ, οι εξαγωγές εξακολουθούν να στηρίζουν δυναμικά την εγχώρια μεταποίηση. Την περίοδο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου 2018, σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2017, οι εξαγωγές βιομηχανικών προϊόντων έχουν αυξηθεί κατά 12,5%.

Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, κατά 5,3% αυξήθηκε τον Νοέμβριο, σε ετήσια βάση, η παραγωγή στον τομέα της μεταποίησης.

Σημαντικότερες αυξήσεις παρατηρούνται στους κλάδους ποτών, ξύλου και φελλού, εκτυπώσεων και αναπαραγωγής προεγγεγραμμένων μέσων, χημικών προϊόντων, βασικών φαρμακευτικών προϊόντων και σκευασμάτων, κατασκευής μεταλλικών προϊόντων, ηλεκτρονικών υπολογιστών, ηλεκτρονικών και οπτικών προϊόντων, επίπλων.

Αντίθετα, μειωμένος είναι ο δείκτης παραγωγής ορυχείων – λατομείων, αλλά και ο επιμέρους δείκτης της παραγωγής ηλεκτρισμού (μείωση 4,1% και 2,2%, αντίστοιχα).

Έρχεται επιβράδυνση;

Οι επόμενοι μήνες, πάντως, ενδέχεται να είναι χειρότεροι για τη βιομηχανία. Ο Δείκτης Επιχειρηματικών Προσδοκιών στη Βιομηχανία, που καταρτίζει το ΙΟΒΕ, διαμορφώθηκε τον Νοέμβριο ελαφρώς χαμηλότερα, στις 97,9 μονάδες (από 98,9 μονάδες τον Οκτώβριο).

Το διεθνές περιβάλλον που επηρεάζει τις εξωστρεφείς επιχειρήσεις της βιομηχανίας έχει ακόμα αβεβαιότητες, εκτιμά το ΙΟΒΕ.

Ένα σημαντικό βήμα επιτεύχθηκε στο πλαίσιο της συνόδου των G20 μετά την εκεχειρία που συμφώνησαν οι κυβερνήσεις των ΗΠΑ και της Κίνας για τις εμπορικές τους σχέσεις και την αναστολή της επιβολής νέων επιπρόσθετων δασμών κατά τη διάρκεια της διεξαγωγής διαπραγματεύσεων για την επίτευξη μιας συμφωνίας μέχρι τον Ιανουάριο.

Ωστόσο, ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ-Κίνας δεν έχει λάβει ακόμη τέλος, καθώς, εάν δεν εξευρεθεί συμφωνία με την Κίνα για συγκεκριμένα ζητήματα που αφορούν τις διμερείς τους εμπορικές σχέσεις μέσα σε 90 ημέρες, οι εμπορικοί δασμοί θα αυξηθούν στο 25%.

Επιπλέον, η οικονομία της Ευρωζώνης, που είναι ο κύριος προορισμός των ελληνικών εξαγωγών προϊόντων, παρουσίασε στο τρίτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους σημαντική επιβράδυνση της ανάπτυξής της, στο 1,6%, από 2,2% στο αμέσως προηγούμενο τρίμηνο και 2,8% στο αντίστοιχο τρίμηνο του 2017.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα