Διεθνή

Η Βόρεια Κορέα προκαλεί τα Ηνωμένα Έθνη


Η Βόρεια Κορέα κατέδειξε σημεία της προκλητικότητας σήμερα σχετικά με τις νέες κυρώσεις που επιβλήθηκαν απο τα Ηνωμενα Εθνη, μετά την έκτη και μεγαλύτερη πυρηνική δοκιμή, υποσχόμενη να πολλαπλασιάσει τις προσπάθειες για να αντιμετωπίσει μια επικείμενη εισβολή των ΗΠΑ

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τράμπ δήλωσε ότι οι κυρώσεις της Δευτέρας, που συμφωνήθηκαν ομόφωνα τη Δευτέρα από το 15μελές Συμβούλιο Ασφαλείας του Ηνωμένου Βασιλείου, ήταν ένα μικρό βήμα για να περιοριστεί η Πιονγιάνγκ στα πυρηνικά και στα πυραυλικά προγράμματα. 

Το υπουργείο Εξωτερικών της Βόρειας Κορέας, ανακοίνωσε ότι τα ψηφίσματα αποτελούσαν παραβίαση του νόμιμου δικαιώματός της για αυτοάμυνα και αποσκοπούσαν στην «πλήρη ασφυξία του Κράτους και των ανθρώπων του μέσω οικονομικού αποκλεισμού». "Η ΛΔΚ θα διπλασιάσει τις προσπάθειες να αυξήσει τη δύναμή της, για να διαφυλάξει την κυριαρχία και το δικαίωμα της χώρας να υπάρχει και να διατηρήσει την ειρήνη και την ασφάλεια της περιοχής εγκαθιδρύοντας πρακτικά μια ισορροπία με τις ΗΠΑ", σύμφωνα με επίσημη δήλωση στις ειδήσεις του πρακτορείου KCNA. 

Ποικίλα σχόλια ακούστηκαν  μετά την δήλωση της Τρίτης του πρεσβευτή του Βορείου Κορέας στη Γενεύη, Han Tae Song, ο οποίος ανέφερε ότι η Πιονγιάνγκ είναι "έτοιμη να για παν ενδεχόμενο". 

“Τα επικείμενα μέτρα ... θα κάνουν τις ΗΠΑ να βιώσουν τον μεγαλύτερο πόνο που έζησαν ποτέ στην ιστορία τους", δήλωσε ο Χαν. 

Η ημερήσια εφημερίδα Rodong Sinmun της Βόρειας Κορέας κατηγόρησε επίσης τη Νότια Κορέα ότι είναι η «μαριονέτα» της Ουάσιγκτον, επικρίνοντας τη συμφωνία της Σεούλ με τις Ηνωμένες Πολιτείες για την τροποποίηση της διμερούς οδηγίας που τώρα θα επιτρέψει στη Νότια Κορέα να χρησιμοποιεί απεριόριστες πυρηνικές κεφαλές στου πυραύλους. 

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του Ηνωμένων Εθνών συμφώνησε να ενισχύσει τις κυρώσεις στη Βόρεια Κορέα, να απαγορεύσει τις εξαγωγές κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων, να περιορίσει τις προμήθειες καυσίμων και να καταστήσει παράνομη για τις ξένες επιχειρήσεις τη σύσταση εμπορικών συμφωνιών με τους βορειοκορεάτες . 

Το ψήφισμα του ΟΗΕ προκλήθηκε από τη δοκιμή της Βόρειας Κορέας, η οποία, κατά τα λεγόμενα της, περιείχε βόμβα υδρογόνου. 

Η ζημιά σε ορεινό τοπίο στον πυρηνικό σταθμό της Βόρειας Κορέας στο Punggye-ri, που παρατηρήθηκε σε δορυφορικές εικόνες που τραβήχτηκαν μετά την τελευταία δοκιμή, ήταν πιο εκτεταμένη από οτιδήποτε παρατηρήθηκε μετά τις πέντε προηγούμενες δοκιμές.

Υπήρξε επίσης δραστηριότητα σε άλλη τοποθεσία στην περιοχή Mount Mantap, η οποία περιλαμβάνει μεγάλα οχήματα και εξοπλισμό εξόρυξης, που μπορεί να είναι προάγγελοι νέων πυρηνικών δοκίμων.

Η Πιονγιάνγκ κατηγορεί τις Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες έχουν 28.500 στρατιώτες στη Νότια Κορέα, ένα κληροδότημα του Κορεατικού πολέμου (1950-53), ότι σχεδιάζει εισβολή.

Η Βόρεια Κορέα έχει δοκιμάσει επίσης έναν πύραυλο ικανό να φτάσει στις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά οι ειδικοί λένε ότι είναι απίθανο να συμβεί κάτι τέτοιο για τον επόμενο χρόνο.

Πηγή: Reuters

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις