Ενέργεια

Η Βουλγαρία μπαίνει μέτοχος στον σταθμό LNG στη Θράκη


Δικαιώματα συμμετοχής και εκμετάλλευσης στον καινούργιο αγωγό φυσικού αερίου NLG που δημιουργείται στη Θράκη εξασφάλισε η Βουλγαρία, με στόχο να μειώσει την εξάρτηση της από την Ρωσία.

Η γειτονική χώρα απέκτησε το 20% των δικαιωμάτων του νέου σταθμού, ο οποίος θα τροφοδοτείται με υγροποιημένο φυσικό αέριο από το Κατάρ και τις ΗΠΑ και θα προμηθεύει τη ΝΑ Ευρώπη, μέσω της διασύνδεσης με τον ελληνοβουλγαρικό  αγωγό Interconnector.

Ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Μπόυκο Μπορίσοφ δήλωσε ότι αυτό αποτελεί στην πραγματικότητα και όχι στη θεωρία ένα σημαντικό βήμα. To ίδιο ποσοστό συμμετοχής με τη Βουλγαρία θα είχε στο έργο h ελληνική ΔΕΠΑ.

Η συμφωνία προβλέπει ότι το 20% της Gastrade, εταιρείας του ομίλου Κοπελούζου που θα διαχειρίζεται  τον σταθμό, θα εξαγοραστεί από την κρατική βουλγαρική εταιρεία Bulgartranszat ,η οποία θα δημιουργήσει μια εγκατάσταση LNG έξω από την Αλεξανδρούπολη.

Η εκτιμώμενη ετήσια δυναμικότητα του τερματικού σταθμού θα είναι  6,1 δισ. κυβικά μέτρα, και στόχο θα έχει να

Η κυβέρνηση της Βουλγαρίας γνωστοποίησε πως η Bulgargaz θα συμμετάσχει στον διαγωνισμό για τον τερματικό σταθμό, μέσω του οποίου θα μεταφέρονται ετησίως 300-500 εκατομμύρια κυβικά μέτρα αερίου, για τρία χρόνια.

Η Βουλγαρία καλύπτει τις ανάγκες της σε αέριο (περίπου 3 δισ. κυβικά μέτρα ετησίως) κυρίως μέσω της ρωσικής Gazprom.
Πέρυσι εισήγαγε για πρώτη φορά κάλυψε σημαντικό μέρος των αναγκών της με εισαγωγές  400 εκατ. κυβικών  από την Ελλάδα.

Διαβάστε επίσης