Επικαιρότητα

ΗΠΑ και Ρωσία παίζουν με τη φωτιά στη Συρία


Γιατί ηχούν τα τύμπανα του πολέμου, ανάμεσα σε Ουάσιγκτον και Ρωσία, με «φόντο» τη Συρία; Ο ρόλος Ισραήλ, Γαλλίας και Βρετανίας

 Το γεωπολιτικό «παιχνίδι» που διαδραματίζεται στη Συρία, έχει έντονη ψυχροπολεμική οσμή και βαθύτερες αιτίες από την προσχηματική απονομή δικαιοσύνης που επιζητά να αποδώσει η Δύση (ΗΠΑ, Γαλλία, Βρετανία) στο καθεστώς Άσαντ, για την πρόσφατη επίθεση με χημικά. Η πορεία επικράτησης των κυβερνητικών δυνάμεων του Άσαντ, που σφραγίστηκε με την εκπόρθηση του τελευταίου προπύργιου των ανταρτών, την πόλη Ντούμα, θέτει νομοτελειακούς όρους στο status quo της Συρίας, που αντιτίθενται στα αμερικανικά συμφέρονται στην περιοχή.

Ο ευνοούμενος της Ρωσίας, ο Μπασάρ Αλ Ασαντ έχει γείρει υπέρ του την πλάστιγγα της εμφυλιακής μάχης, γεγονός που διαμορφώνει νέες ισορροπίες στην ευαίσθητη περιοχή, με την Μόσχα να δράττει τους «καρπούς» και την Ουάσιγκτον να διαβλέπει σημαντική αποδυνάμωση της επιρροής στη περιοχή. Μπροστά στο ενδεχόμενο πλήρους γεωστρατηγικού αποκλεισμού και επικράτησης των ρωσικών συμφερόντων στη Συρία, οι ΗΠΑ και δη ο Ντόναλντ Τραμπ εγκατέλειψε την μετριοπαθή και «κατευναστική» προσέγγιση στο συριακό ζήτημα και υιοθέτησε τις εισηγήσεις των «γερακιών» του Πενταγώνου για άμεσο «χτύπημα», που δεν προσβλέπει σε στρατιωτική αναχαίτιση της επέλασης των δυνάμεων του Ασάντ, αλλά έχει ως στόχο:

Να κρατήσει τις ΗΠΑ στο συριακό «παιχνίδι», με ό, τι κόστος και αν έχει αυτό, ακόμα καταστεί αναγκαία  ευθεία αντιπαράθεση με τη Ρωσία. Αντιπαράθεση που προς το παρόν είναι λεκτικής φύσεως, με το Ντόναλντ Τραμπ να απειλεί μέσω δηλώσεις και αναρτήσεων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με «χτύπημα» στην Συρία και τη Μόσχα να προειδοποιεί για άμεσα αντίποινα.

Η... ρευστή αμερικανική εξωτερική πολιτική

Σήμερα, πάντως, συνεδριάζει το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, προκειμένου να αποφασίσει για τα επόμενα βήματα που θα ακολουθήσει η χώρα στο συριακό ζήτημα. Η στρατιωτική εμπλοκή της Ουάσιγκτον, με την εκτόξευση πυραύλων κατά συριακών στόχων, αποτελεί το επικρατέστερο σενάριο, χωρίς βέβαια να αποκλείεται τίποτα και για αυτό γιατί:

Η εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ μοιάζει πιο ρευστή και ευμετάβλητη από ποτέ. Χωρίς συγκεκριμένη κατευθυντήρια γραμμή, αλλάζει ρότα και προκρίνει λύσεις που είτε προέρχονται από το διπλωματικό-στρατιωτικό κατεστημένο είτε απορρέουν από τις «ορέξεις του Ντόναλντ Τραμπ. Ως εκ τούτου όλα είναι ανοιχτά και κυρίως όπως προαναφέρθηκε, η στρατιωτική εμπλοκή των Αμερικανών.

Σε ετοιμότητα για χτύπημα Ισραήλ, Βρετανία και Γαλλία

Ισραήλ, Βρετανία και Γαλλία είναι επίσης με το δάχτυλο στη σκανδάλη.  Το Ισραήλ φέρεται να βρίσκεται πίσω από το χτύπημα στη συριακή βάση Χομς, που έγινε  πριν τρία εικοσιτετράωρα. Δυο μαχητικά τύπου F-15, σύμφωνα με ρωσικές και συριακές πηγές, εξαπέλυσαν συνολικά 8 πυραύλους αέρος εδάφους εναντίον της βάσης που έχουν καταλάβει εδώ και ένα χρόνο από τον iSIS οι δυνάμεις του Άσαντ.

Η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι, έδωσε την εντολή σε βρετανικά υποβρύχια να κινηθούν εντός εμβέλειας μιας πυραυλικής επίθεσης στην Συρία και περιμένει το «πράσινο» φως του βρετανικού κοινοβουλίου. Την ίδια στιγμή, η Γαλλία του Μακρόν, εγκαταλείπει την φιλοειρηνική διάθεση και σπεύδει να υπερασπιστεί τα γεωπολιτικά της συμφέροντα στη Συρία, η οποία αποτελούσε «προτεκτοράτο» της στη Μέση Ανατολή

 
Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις