Αγορές

Ιστορικά ρεκόρ στα διεθνή χρηματιστήρια, σημειωτόν το ΧΑ


Εικόνα σταθεροποίησης και κλίμα αναμονής στο ΧΑ, που έκλεισε την εβδομάδα με μικρά κέρδη και τον ΓΔ στα υψηλά 5ετίας. Την ίδια ώρα οι ευρωπαϊκοί και οι αμερικανικοί χρηματιστηριακοί δείκτες (DAX, Stoxx600, Stoxx60, Dow Jones, S&P500, Nasdaq) σημείωναν νέα ιστορικά ρεκόρ, με καταλύτες την σινοαμερικανική εμπορική συμφωνία και τα θετικά στοιχεία για την ανάπτυξη στην Κίνα.

Η συνολική εικόνα της αγοράς  δημιουργεί συγκρατημένη αισιοδοξία για τη συνέχεια και οι προσδοκίες αναθερμαίνονται. Όμως οι βασικοί δείκτες βρίσκονται ήδη ενώπιον κρίσιμων αντιστάσεων και πολλά blue chips κινούνται σε υπεραγορασμένα επίπεδα.

Αναλυτές εκτιμούν ότι το χρηματιστήριο βρίσκεται  στην αφετηρία νέου ανοδικού κύκλου. Πιθανότατα όμως θα «ταλαιπωρηθεί» στα τρέχοντα επίπεδα, ώσπου η αγορά να αποκτήσει δυναμική και ο ημερήσιος τζίρος να αυξηθεί.

Η συνεδρίαση

Σήμερα η συναλλακτική κίνηση ήταν αρχικά υποτονική και αυξήθηκε τις τελευταίες ώρες. Χαμηλός ο ημερήσιος τζίρος, ανήλθε σε 55,6 εκατ. ευρώ, συν 8,1 εκατ. σε προσυμφωνημένες μετακινήσεις πακέτων.

Στο επίκεντρο της προσοχής  οι εξελίξεις περί τα ελληνοτουρκικά και το λιβυκό, οι συζητήσεις με τα τεχνικά κλιμάκια των δανειστών και οι διεργασίες στον επιχειρηματικό χώρο σε συνάρτηση με τα σχέδια αποκρατικοποιήσεων.
Μετοχές και δείκτες

Η συνεδρίαση ξεκίνησε σήμερα με μικρά κέρδη, αλλά οι δείκτες πήραν γρήγορα καθοδική τροχιά. Πρόσκαιρη μεγάλη «βουτιά» σημειώθηκε λίγο πριν από το κλείσιμο των Παραγώγων, όταν μια ανοιχτή εντολή πώλησης 200.000 τεμαχίων Alpha Bank οδήγησε τη μετοχή στο -6%, με αποτέλεσμα να πιεσθούν και οι βασικοί δείκτες.

 Μετοχές και δείκτες

Ο Γενικός Δείκτης πήγε μέχρι -0,55% (στις 927,03 μονάδες) και τερμάτισε στο απόλυτο υψηλό ημέρας, στις 934,22 μονάδες, με άνοδο 0,22%. Υπερέβη λοιπόν οριακά τη ζώνη συσσώρευσης όπου είχε κινηθεί τις τελευταίες εβδομάδες.
 Ο FTASE25 της υψηλής κεφαλαιοποίησης κέρδισε 0,33%, κλείνοντας στις 2.335,48 μονάδες.

Ο τραπεζικός δείκτης βυθίστηκε πρόσκαιρα στο -2,32% λόγω Alpha και εν συνεχεία ανέκαμψε, κλείνοντας με οριακές απώλειες 0,08%. Τρ. Ελλάδος +0,7%, Attica +0,4%, Εθνική +0,2%. Αμετάβλητη η Alpha, Πειραιώς -0,5%,  Eurobank -0,2%.
 Στα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips τα κέρδη ήταν μικρά. Μυτιληναίος και Φουρλής +1,7%,  Aegean και Jumbo 1,2%, Βιοχάλκο, ΟΠΑΠ και ΑΔΜΗΕ +0,8%.
 Στον αντίποδα  ΕΥΔΑΠ -1,5%, Τιτάν -1,2%, Lamda, Ελλάκτωρ και Σαράντης -0,8%.

Διαβάστε επίσης