MEDSin

Jim Sage: H καινοτομία σώζει χιλιάδες ζωές και εξοικονομεί πόρους στο σύστημα υγείας


Την αδιαμφισβήτητη αξία της καινοτομίας στον τομέα των φαρμάκων παρουσίασε με στοιχεία από τη διεθνή και ελληνική πραγματικότητα ο Jim Sage, πρόεδρος του PhRMA Innovation Forum και πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Pfizer Hellas, στην ομιλία του στο συνέδριο «The Futute of Healthcre in Greece» που γίνεται σήμερα στο ξενοδοχείο Intercontinental στην Αθήνα.

Όπως τόνισε χαρακτηριστικά ο.κ. Sage «H καινοτομία δεν είναι μέρος του προβλήματος, είναι μέρος της λύσης» και ο λόγος είναι ότι η καινοτομία σώζει ζωές χιλιάδων ασθενών κάθε χρόνο και παράλληλα εξοικονομεί πόρους για το σύστημα υγείας.  

Ο κ. Sage, επικεντρώθηκε σε τρία σημεία: 

Στους παράγοντες που ασκούν πίεση στο σύστημα υγείας, 

στο αν η καινοτομία μπορεί να αντιμετωπίσει επιτυχώς αρκετούς από αυτούς τους παράγοντες και, 

στην ανάλυση της θέσης της Ελλάδας σε σχέση με τις δαπάνες υγείας και φαρμάκου, καθώς και τις σχεδιαζόμενες μεταρρυθμίσεις. 

Όπως επεξήγησε, οι παράγοντες πίεσης στο σύστημα υγείας είναι η γήρανση του πληθυσμού, η έλλειψη επαρκούς θεραπείας για μια σειρά από ασθένειες, η οικονομική κρίση, οι μη εκπληρούμενες ανάγκες ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης σε τομείς όπως Πάρκινσον, Αλτσχάιμερ, Σπάνιες Παθήσεις και χρόνια νοσήματα.

Ο κ. Sage ανέφερε ότι: «την τελευταία δεκαετία πάνω από 1,4 τρις δολάρια έχουν επενδυθεί στην ανάπτυξη νέων φαρμάκων και ένα ακόμα τρισ. δολάρια θα επενδυθούν στον ίδιο τομέα τα επόμενα έξι χρόνια». Σε αντίθεση με τη βιομηχανία, όπως είπε, οι κυβερνήσεις βλέπουν μόνο το κόστος στην καινοτομία και όχι την μεγάλη ωφέλεια που προκύπτει και μάλιστα πολλαπλασιαστικά από κάθε επένδυση στην καινοτομία. Η αύξηση του προσδόκιμου ζωής των ασθενών είναι το κύριο θετικό αποτέλεσμα, ωστόσο υπάρχουν και άλλα μετρήσιμα αποτελέσματα σε βραχυπρόθεσμο, αλλά και σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα.

Πολλά καινοτόμα φάρμακα μείωσαν τα ποσοστά αναπηρίας στο μισό

«Τα καινοτόμα φάρμακα έχουν αυξήσει το προσδόκιμο ζωής και την παραγωγικότητα των πολιτών. Έτσι προσφέρουν σημαντική εξικονόμηση στις οικονομίες κάθε χώρας. Για παράδειγμα χάρη στους εμβολιασμούς 1,6-2,1 εκατ. ανθρώπων, εξοικονομούνται 250-400 εκ. ευρώ ετησίως» δήλωσε ο κ. Sage.

Όμως πρέπει να εξεταστεί σοβαρά η διαχείριση του κύκλου ζωής αυτών των καινοτόμων προϊόντων. Το παρόν σύστημα υγείας στην Ελλάδα, όπως είπε, δυστυχώς δεν επιβραβεύει την καινοτομία. Συνεχίζει τα οριζόντια μέτρα, την εξοντωτική φορολόγηση, ενώ δεν αλλάζει την αντίληψή της σε σημαντικά θέματα όπως είναι η υπερσυνταγογράφηση.

«Στην Ελλάδα έχουμε ένα σύστημα τιμολόγησης και αποζημίωσης καινοτόμων που παρέχει μία καλή συμφωνία για το κράτος. Έχουμε τη μισή τιμή στα νέα φάρμακα σε σχέση με τις χώρες του ΟΟΣΑ. H αποζημίωσή τους εξασφαλίζεται μέσω πληρωμών σε  rebates  και  clawbacks» τόνισε ενώ, συμπλήρωσε ότι οι τιμές των γενοσήμων στην Ελλάδα είναι 50% ακριβότερα σε σχέση με τον μέσο όρο του ΟΟΣΑ.

«Με αυτό τον τρόπο δεν αποτελούν ελκυστική επιλογή για τη μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης», σημείωσε ο κ. Sage και συμπλήρωσε, «με τα νέα μέτρα που ανακοίνωσε θα αργήσουν τα νέα φάρμακα να έρθουν στην Ελλάδα πάνω από 2-3 χρόνια». 

Ανθή Αγγελοπούλου

 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις