Τράπεζες

JP Morgan: Θετικά μηνύματα για τις ελληνικές τράπεζες – Διατηρεί τη θέση overweight


Ποιες είναι οι εκτιμήσεις για την κερδοφορία και τις προοπτικές του εγχώριου τραπεζικού συστήματος

Ψήφο εμπιστοσύνης στις ελληνικές τράπεζες δίνει η JP Morgan που διατηρεί τη θέση overweight για τις μετοχές τους και εκτιμά ότι θα συνεχίσουν την ανοδική τους πορεία και το 2024. Το Greece Investement Forum που διοργάνωσε η JP Morgan στη Νέα Υόρκη σε συνεργασία με το ΧΑ, ενίσχυσε την θετική άποψη για το εγχώριο τραπεζικό σύστημα και τις προοπτικές τους.

Ο αμερικανικός οίκος επισημαίνει στο ενημερωτικό της σημείωμα, ότι εγχώριες τράπεζες βρίσκονται σε καλή θέση για να διαφυλάξουν τους δείκτες αποδοτικότητας (ROTEs), έχοντας καθαρούς ισολογισμούς, καλή πορεία ανάπτυξης και βελτιωμένες προοπτικές. Με αρωγό και το ευνοϊκό μακροοικονομικό πλαίσιο που έχει δημιουργηθεί στην Ελλάδα, η JP Morgan υποστηρίζει υπάρχει μια ισχυρή βάση κερδοφορίας για τις ελληνικές συστημικές τράπεζες, η οποία στηρίζεται επίσης στη μεγάλη μείωση του κόστους λειτουργίας τα τελευταία χρόνια και την υψηλή συγκέντρωση της αγοράς. 

Για το 2024 ο αμερικανικός οίκος υπογραμμίζει οι προοπτικές των δεικτών είναι ανοδικές, με τις τράπεζες να εμπεδώνουν την υψηλή απόδοση ιδίων κεφαλαίων που έχουν πετύχει, καθώς αναμένουν αύξηση των δανείων και των προμηθειών, χωρίς να θυσιαστεί η ποιότητα του ενεργητικού τους.

Τα 5 θετικά σημεία-κλειδιά για τις τράπεζες

Ανάκαμψη της αύξησης χορηγήσεων δανείων 

Έπειτα από μια δύσκολη χρονιά για τη χορήγηση των δανείων το 2023, λόγω των υψηλότερων επιτοκίων και των μαζικών αποπληρωμών δανείων του εταιρικού τομέα – πλέον διαφαίνεται ανάκαμψη, με το τέταρτο τρίμηνο του 2023 να δείχνει πολλά υποσχόμενο. Οι τράπεζες προβλέπουν ετήσια αύξηση 4%-6% στα δάνεια καλής εκτέλεσης για τα επόμενα χρόνια, λόγω των εταιρικών επενδύσεων και της χρηματοδότησης που υποστηρίζεται από το RRF.

Μέτριες πιέσεις στα επιτοκιακά έσοδα (ΝΙΙ)

Οι προοπτικές των NII των ελληνικών τραπεζών αποτέλεσαν βασικό σημείο εστίασης των επενδυτών, καθώς η ανάπτυξη που καθοδηγείται από τον ισχυρή αύξηση των NIM πλησιάζει στο τέλος της. Παρά τα μηνύματα της αγοράς για ταχύτερη μείωση επιτοκίων οι εκτιμήσεις των ελληνικών τραπεζών είναι ότι η μείωση θα είναι σταδιακή με ευνοϊκή επίδραση στους ισολογισμούς των τραπεζών.

Η αλλαγή μοντέλου στη διαχείριση περιουσιακών στοιχείων και την τραπεζοασφάλιση (bancassurance) προσφέρει μια σημαντική ευκαιρία στην αγορά

Οι ελληνικές τράπεζες είναι αισιόδοξες για την αύξηση των εσόδων από προμήθειες. Ιδιαίτερη έμφαση στο roadshow της JP Morgan δόθηκε στην αυξανόμενη διείσδυση στη διαχείριση περιουσιακών στοιχείων και στις τραπεζοασφάλειες. Τα υπό διαχείριση ελληνικά περιουσιακά στοιχεία ανθούν με αξιοσημείωτη ετήσια αύξηση 10% τα τελευταία τρία χρόνια, ξεπερνώντας την Ευρώπη. Ωστόσο, το μέγεθος της αγοράς της Ελλάδας παραμένει μέτριο, ιδιαίτερα μικρότερο από αντίστοιχες αγορές, όπως η Πορτογαλία, η Ισπανία και η Ιταλία, για λόγους που χρονολογούνται από τις αρχές της δεκαετίας του 2000, συμπεριλαμβανομένης της μεγαλύτερης εξάρτησης από το κράτος για ασφάλεια, τόσο για ασφάλιση υγείας όσο και για συντάξεις και του υψηλού κατακερματισμού στον τραπεζικό τομέα που οδηγεί σε καλύτερα επιτόκια αποταμίευσης για προϊόντα καταθέσεων. 

Ισχυρή η ποιότητα ενεργητικού

Η ποιότητα του ενεργητικού παραμένει ισχυρή παρά τα υψηλότερα επιτόκια, υποστηριζόμενη από την ισχυρή μακροοικονομική δυναμική, το χαμηλό χρέος επιχειρήσεων και νοικοκυριών καθώς και τα πλαφόν επιτοκίου που προσφέρονται σε ευάλωτα νοικοκυριά. Στο εταιρικό χαρτοφυλάκιο, το οποίο περιλαμβάνει τα δύο τρίτα των συνολικών δανείων, οι τράπεζες τόνισαν ότι η κερδοφορία του εταιρικού τομέα βρίσκεται σε υψηλά πολλών ετών. Οσον αφορά στα στεγαστικά δάνεια, η αύξηση της απασχόλησης και οι υψηλότεροι πραγματικοί μισθοί τα κάνουν πιο προσιτά για τα νοικοκυριά, ενώ οι διοικήσεις τόνισαν ότι τα περισσότερα στεγαστικά δάνεια είναι παλιά που έχουν επιβιώσει από την περίοδο της κρίσης και είναι λιγότερο ευαίσθητα στις μεταβολές των επιτοκίων.

Αύξηση κεφαλαιακής θέσης και διαμονή μερίσματος

Οι ελληνικές τράπεζες φάνηκαν αισιόδοξες για την επιστροφή κεφαλαίου από το 2024 με την έγκριση να αναμένεται από τον SSM για τα κέρδη του 2023. Οι αρχικοί δείκτες πληρωμής μερισμάτων αναμένονται σε μέτρια επίπεδα, που κυμαίνονται από 10% για την Πειραιώς έως πάνω από 25% για τη Eurobank και την Εθνική (σύμφωνα με τις προηγούμενες αναφορές), αλλά φαίνεται να αυξάνονται σταδιακά, φτάνοντας ενδεχομένως το 40%-50%. 
 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα