Οικονομία

Εκλεισε η αξιολόγηση - Και τώρα επί τάπητος η ελάφρυνση χρέους


Καλώς εχόντων των πραγμάτων, είναι η τελευταία αξιολόγηση η οποία κλείνει μετά από ακριβώς 8 χρόνια και τον κύκλο των μνημονίων που άνοιξε από τον Μάιο του 2010

Την επίτευξη συμφωνίας σε τεχνικό επίπεδο (staff level agreement) με τους θεσμούς για την δ' αξιολόγηση ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, μετά τη διαπραγμάτευση που τελείωσε το απόγευμα του Σαββάτου, μετά από έξι ώρες, με τους επικεφαλής των ομάδων των θεσμών.
Η συμφωνία προκάλεσε ικανοποίηση αφενός στην Αθήνα, αλλά και στις Βρυξέλλες και στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ενώ πλέον επιταχύνονται οι διαπραγματεύσεις για τη διευθέτηση του χρέους, οι οποίες θα τελειώσουν την 21η Ιουνίου.
Επόμενος σταθμός είναι το Eurogroup της ερχόμενης Πέμπτης 24 Μαΐου όπου θα εγκριθεί και θα κλείσει η δ’ αξιολόγηση του τρίτου μνημονίου. Καλώς εχόντων των πραγμάτων, πρόκειται για την τελευταία αξιολόγηση του τρίτου και τελευταίου μνημονίου, μετά από ακριβώς 8 χρόνια, ο κύκλος των μνημονίων που άνοιξε από τον Μάιο του 2010.
Ο κ. Τσακαλώτος ανέφερε παράλληλα ότι στο Eurogroup της προσεχούς Πέμπτης 24 Ιουνίου, όπου θα επικυρωθεί η συμφωνία, θα υπάρξουν επιπλέον στοιχεία για τις συζητήσεις σχετικά με τη διευθέτηση του χρέους, ενώ στις 21 Ιουνίου θα συζητηθεί και η μεταμνημονιακή εποπτεία.
Όπως δήλωσε ο κ. Τσακαλώτος, «το SLA έκλεισε. Έχουμε συμφωνία για όλα τα ζητήματα, η οποία θα επικυρωθεί στο Eurogroup της επόμενης Πέμπτης. Ξέρουμε ακριβώς τι πρέπει να γίνει μέχρι τις 21 Ιουνίου. Μερικά είναι δύσκολα τεχνικά και θα πρέπει να τρέξουμε, να είμαστε οργανωμένοι. Σε όλα τα ζητήματα έχουμε κλείσει και ξέρουμε τι πρέπει να κάνουμε. Το ένα κομμάτι του παζλ έχει πάρει το δρόμο του. Την Πέμπτη θα έχουμε περισσότερες πληροφορίες για το χρέος, πώς δηλαδή έχει πάει η συζήτηση με τους Ευρωπαίους και με το ΔΝΤ, και στις 21 Ιουνίου θα συζητηθεί και η μεταμνημονιακή εποπτεία».
Πρόσθεσε δε, πως «τα ζητήματα που θεωρούσαμε ως αγκάθια, θεωρούμε ότι λύθηκαν με έναν τρόπο ικανοποιητικό για την ελληνική πλευρά. Προφανώς σε μερικά πράγματα έπρεπε να βάλουμε και εμείς λίγο νερό στο κρασί μας, αλλά γενικά θεωρώ ότι η συζήτηση έγινε πολύ δημιουργικά και επί της ουσίας. Στα πιο πολλά σημεία είμαι ευχαριστημένος».
Σημειώνεται ότι στη συμφωνία είναι και το θέμα των αντικειμενικών τιμών των ακινήτων και, σύμφωνα με αξιωματούχο του υπουργείου Οικονομικών, ο ΕΝΦΙΑ εφέτος θα υπολογιστεί με τις νέες τιμές.

Διαβάστε επίσης