Αγορές

«Καίγονται» τα funds που «έπαιξαν» short ελληνικές και ιταλικές μετοχές


Το σίγουρο στοίχημα αποδείχθηκε παγίδα, καθώς τα ευρωπαϊκά «πακέτα» ανέβασαν τις αγορές της Αθήνας και του Μιλάνου.

Ζημίες «γράφουν» όσα funds θέλησαν να παίξουν ένα φαινομενικά σίγουρο επενδυτικό στοίχημα το τελευταίο διάστημα, ακολουθώντας στρατηγικές short σε ελληνικές και ιταλικές μετοχές, που φαίνονταν εύκολη «λεία», αφού οι οικονομίες των δύο χωρών είναι οι πλέον εκτεθειμένες στη νέα κρίση. Όπως σημειώνει το Reuters, όμως, το μεγάλο «πακέτο» των 750 δισ. ευρώ για το Ταμείο Ανάκαμψης άλλαξε το σκηνικό και έφερε σε ανοδική τροχιά τις μετοχές στην Αθήνα και στο Μιλάνο.

Ανάμεσα στα funds που «καίγονται», σημειώνεται στο δημοσίευμα, είναι γνωστά ονόματα, όπως η Citadel, η Marshall Wace και η AKO Capital. Τα funds εξακολουθούν να διατηρούν ανοικτές θέσεις σε εταιρείες των δύο χωρών, όπως η ιταλική τράπεζα Banco BPM και η Τράπεζα Πειραιώς, εν αναμονή της συνόδου κορυφής της Ε.Ε. στις 18 και 19 Ιουνίου, όπου θα συζητηθεί το σχέδιο για το Ταμείο Ανάκαμψης.

Στις αρχές του προηγούμενου μήνα, η υποτιμητική κερδοσκοπία με στόχους ελληνικές και ιταλικές μετοχές φαινόταν σαν μια αυτονόητη κίνηση, καθώς οι δύο οικονομίες είναι πολύ εξαρτημένες από τον τουρισμό και αναμένεται να συρρικνωθούν κατά 9 - 13% φέτος, λόγω της πανδημίας.

Όμως, η γαλλογερμανική πρόταση που δημοσιοποιήθηκε στις 18 Μαϊου για το Ταμείο Ανάκαμψης, στη βάση της οποίας οικοδομήθηκε η αντίστοιχη πρόταση της Κομισιόν φαίνεται ότι ανέτρεψε αυτούς τους υπολογισμούς, καθώς έγινε σαφές ότι οι δύο χώρες θα λάβουν μεγάλη ενίσχυση από τις Βρυξέλλες για να ξεπεράσουν την πανδημία.

«Η Ελλάδα και η Ιταλία είναι οι κύριοι ωφελούμενοι από το ευρωπαϊκό ομόλογο (σ.σ.: που θα χρηματοδοτήσει το Ταμείο Ανάκαμψης) όπως και από την ποσοτική χαλάρωση της ΕΚΤ», σημειώνει ο Λούις Γκάργκορ, υπεύθυνος για τις επενδύσεις στο hedge fund LNG Capital, το οποίο δεν ακολούθησε στρατηγικές short στην Ελλάδα και την Ιταλία. «Υπάρχει η έκφραση "μην πηγαίνεις κόντρα στην Fed", αλλά πρέπει να την επεκτείνουμε και να λέμε "μην πηγαίνεις κόντρα στην ΕΚΤ"», προσθέτει.

Στην Ελλάδα, σύμφωνα με τις γνωστοποιήσεις που κάνουν τα funds στις αρχές, τα «στοιχήματα» short αφορούν τέσσερις μετοχές: Alpha, Πειραιώς, Eurobank και ΔΕΗ. Στην Ιταλία, Marshall Wace και Citadel έχουν «επιτεθεί» σε πέντε μετοχές. Όχι μόνο τραπεζικές, αλλά και σε ενεργειακές (Saipem) αλλά και πολυτελών ειδών (Salvatore Ferragamo). Σε όλες τις περιπτώσεις, τα funds χάνουν, σημειώνει το Reuters.

Πάντως, αυτές οι στρατηγικές θα μπορούσαν τελικά να αποδειχθούν κερδοφόρες για τα funds, στην περίπτωση που η πρόταση της Κομισιόν συναντήσει ισχυρές αντιστάσεις από μερίδα ευρωπαϊκών κυβερνήσεων, κάτι που θα φανεί στην επερχόμενη σύνοδο κορυφής, ή αν οι αγορές χτυπηθούν από ένα ακόμη κύμα πανδημίας, που θα υποχρέωνε τις κυβερνήσεις να πάρουν νέα περιοριστικά μέτρα.

Σε μια νέα κρίση λόγω της πανδημίας, οι οικονομίες της Ιταλίας, της Ισπανίας και της Ελλάδας θα πληγούν περισσότερο, τονίζει ο Λούκα Ρουμπίνι, διευθύνων σύμβουλος της επενδυτικής εταιρείας Fidentiis στο Μιλάνο.

Εκπρόσωπος της Marshall Wace δήλωσε πάντως στο πρακτορείο ότι ήδη η καθαρή θέση του fund στο χρηματιστήριο του Μιλάνου είναι long, όπως και στις ιταλικές και ευρωπαϊκές τράπεζες, ενώ διατηρεί μια μικρή θέση long στην Ελλάδα. Η Oceanwood Capital Management είχε μια θέση ίση με το 0.6% των μετοχών της Τρ. Πειραιώς στις 21 Μαϊου, ενώ η Landsdowne έχει μια μεγάλη ανοικτή θέση (2,8% των μετοχών) στην Τράπεζα Πειραιώς και διατηρεί θέσεις 0,9% κατά της Eurobank, 1% κατά της Alpha και 1,7% κατά της ΔΕΗ.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις