Αγορές

Καλύπτονται οι απώλειες στο χρηματιστήριο


Η εμφανής αδυναμία της αγοράς να υπερβεί κρίσιμες αντιστάσεις, φέρνει ρευστοποιήσεις και αυξανόμενη πίεση στους  δείκτες του ΧΑ, που κινούνται σήμερα στο κόκκινο, με έντονες διακυμάνσεις και εναλλαγές κατεύθυνσης. Ενισχύονται οι ενδείξεις  ότι το χρηματιστήριο βρίσκεται σε φάση σταθεροποίησης- πρόσκαιρης διόρθωσης, που μπορεί να δημιουργήσει αγοραστικές ευκαιρίες και να διευκολύνει την εισροή φρέσκου χρήματος.
Οι βασικοί δείκτες καταγράφουν απώλειες από το ξεκίνημα της συνεδρίασης. Την τελευταία ώρα εκδηλώνεται ανοδική αντίδραση και οι απώλειες περιορίζονται.

Ενδειξη επιφυλακτικότητας και στάσης αναμονής  από πλευράς ξένων χαρτοφυλακίων η υποτονική συναλλακτική κίνηση. Ο τζίρος είναι 12 εκατ. ευρώ σε δύο ώρες συνεδρίασης, συν 5,5 εκατ. σε προσυμφωνημένες μεταβιβάσεις πακέτων.

Αρνητική η επίδραση από τις ευρωπαϊκές αγορές, που κινούνται σήμερα πτωτικά, εν μέσω αναζωπυρούμενων ανησυχιών για τον εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ-Κίνας και την αντίστοιχη κόντρα με την ΕΕ.

 Τράπεζες, κόκκινα δάνεια και εκθέσεις

Βασικός καταλύτης διαμόρφωσης κλίματος στο ΧΑ είναι τα τεκταινόμενα στο μέτωπο των κόκκινων δανείων, με την αναμενόμενη τελική έγκριση του σχεδίου «Ηρακλής» από τους Θεσμούς,  τις προωθούμενες τιτλοποιήσεις και τα σχέδια των τραπεζών για δραστικές κινήσεις άμεσου αποτελέσματος.
 Η Alpha παρουσιάζει σήμερα τις λεπτομέρειες του σχεδίου μετασχηματισμού της, που περιλαμβάνει και κινήσεις άμεσης δραστικής μείωσης του προβληματικού δανειακού χαρτοφυλακίου της. Η αγορά θα αξιολογήσει επίσης τα αποτελέσματα γ τριμήνου/εννεαμήνου  που θα ανακοινώσουν όλες οι συστημικές τράπεζες μέχρι την Παρασκευή.

Το ενδιαφέρον θα εστιασθεί σήμερα και στις τρεις εκθέσεις που θα δημοσιοποιήσει η Κομισιόν για την Ελλάδα. Αφορούν την τέταρτη αξιολόγηση σε καθεστώς Ενισχυμένης Εποπτείας, όπου θα καταγράφεται η σημειωθείσα πρόοδος, τα δημοσιονομικά και τον προϋπολογισμό του 2020, ενώ η τρίτη επικεντρώνεται στις μακροοικονομικές ανισορροπίες που αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία.

 Μετοχές και δείκτες

Στο ΧΑ το στοίχημα είναι τώρα η επιβεβαίωση των στηρίξεων στα τρέχοντα επίπεδα τιμών με κάτω όριο τις 885 μονάδες.  Χρηματιστηριακοί παράγοντες και αναλυτές επισημαίνουν ότι για του ΓΔ  απαιτεί αυξημένο ημερήσιο τζίρο.
Την πρώτη ώρα των συναλλαγών όλοι οι δείκτης κινήθηκαν πτωτικά. Εν συνεχεία άλλαξαν κατεύθυνση  και τώρα έχουν σχεδόν καλύψει τις αρχικές απώλειες.
Ο Γενικός Δείκτης πήγε -0,73% στις 886,87 μονάδες και τώρα βρίσκεται στις 892,5  στα υψηλά ημέρας, σημειώνοντας ανεπαίσθητη πτώση 0,08%.
 Ο FTSE 25 της  υψηλής κεφαλαιοποίησης χάνει μόλις 0,5%, στις 2.231,5 μονάδες.
Ο τραπεζικός δείκτης πήγε -1,55% και τώρα οι απώλειες του έχουν περιορισθεί σε 0,40%. Εθνική και Eurobank υποχωρούν κατά 1%,  Πειραιώς και Ελλάδος -0,5%, Alpha -0,3%, οριακά στο συν η Attica (+0,1%).

Στα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips ΟΤΕ +2,5%, Σαράντης +0,8%. Στον αντίποδα με απώλειες  Coca-Cola και Φουρλής -1%, ΔΕΗ, Βιοχάλκο, Μυτιληναίος, Motor Oil και Aegean -0,8%.

Διαβάστε επίσης