Πολιτική

Καυτό καλοκαίρι, δύσκολο φθινόπωρο για Μητσοτάκη


Μπρα-ντε-φερ με Σαμαρά, πρέσινγκ από καραμανλικούς, ανασχηματισμός τον Ιούλιο

Για ένα πολιτικά “καυτό” καλοκαίρι πρέπει να ετοιμάζεται ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, έχοντας κατά νουν ότι η κυβέρνηση του θα έχει να αντιμετωπίσει στη συνέχεια ένα δημοσιονομικά και οικονομικά δύσκολο φθινόπωρο, ενώ παράλληλα θα καλείται να διαχειρισθεί μιά κατάσταση κλιμακούμενης επικίνδυνης όξυνσης στα ελληνοτουρκικά. 

Οι προδιαγραφόμενες εξελίξεις επιβάλλουν ως γραμμή πλεύσης την αναζήτηση λύσεων με ευρεία πολιτική συναίνεση. Ομως, αντί να επιδιώξει συνεννόηση και συγκλίσεις πάνω στα βασικά ζητήματα της οικονομίας και στα εθνικά θέματα, ο κ. Μητσοτάκης είναι αναγκασμένος να δώσει μάχες όχι μόνο με την αντιπολίτευση, αλλά και με αντιπάλους στο εσωτερικό του κόμματος του.

Η προαναγγελία ανασχηματισμού ο οποίος στη συνέχεια αναβλήθηκε ή ματαιώθηκε με αναδίπλωση του πρωθυπουργού, έφερε στην επιφάνεια το πρόβλημα των εσωτερικών διαιρέσεων που υπάρχουν στη ΝΔ και την εκ των έσω αμφισβήτηση της "απόλυτης εξουσίας" του κ. Μητσοτάκη στο κόμμα.

Το τελεσίγραφο Σαμαρά

Οπως προέκυψε από το πολιτικό ρεπορτάζ εφημερίδων, τον ανασχηματισμό που είχε αποφασίσει – και έσπευσε να προαναγγείλει – ο πρωθυπουργός, τον «έκαψε» ο Αντώνης Σαμαράς, βάζοντας βέτο στην απομάκρυνση υπουργών τους οποίους θεωρεί «δικά του παιδιά».

Σε σχετικά δημοσιεύματα αναφέρεται ότι ο πρώην πρωθυπουργός, που επιμένει να διαδραματίζει ηγετικό ρόλο στη ΝΔ και να προωθεί τη δική του πολιτική ατζέντα  - έστειλε "τελεσίγραφο" στον πρωθυπουργό ζητώντας να αναλάβει η Νίκη Κεραμέως το υπουργείο Δικαιοσύνης, να μην απομακρυνθεί ο Γιάννης Βρούτσης από το υπουργείο Εργασίας, και να μην αποδυναμωθεί ο Αδωνις Γεωργιάδης με κατάτμηση του υπουργείο Ανάπτυξης. Αξίωσε ακόμη την υπουργοποίηση  βουλευτών της επιρροής του που μετέχουν στην Προανακριτική Επιτροπή κατά Παπαγγελόπουλου.

Η κίνηση Σαμαρά προκάλεσε την αντίδραση “καραμανλικών”, που προειδοποιούν τον κ. Μητσοτάκη ότι αν υποκύψει στον “εκβιασμό”, θα καταστεί “όμηρος” και θα αναγκασθεί να κυβερνά “υπό επιτροπεία”.

Κόντρα ή συμβιβασμός;

Για να μη χάσει την εσωκομματική μάχη και καταστεί “πρωθυπουργός περιορισμένης ευθύνης”, ο κ. Μητσοτάκης είναι υποχρεωμένος να πάει σε ανοιχτή κόντρα, ή να επιδιώξει να κερδίσει τουλάχιστον τις εντυπώσεις, με κάποιο συμβιβασμό που θα σώζει τα προσχήματα.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες από πηγές στο Μέγαρο Μαξίμου, ανασχηματισμός θα γίνει τη δεύτερη εβδομάδα του Ιουλίου και θα είναι μικρής έκτασης: Θα φύγουν 2-3 υπουργοί, θα μετακινηθούν ένας ή δύο και θα αντικατασταθούν 3-4 υφυπουργοί.

Με τις επιλογές του ο κ. Μητσοτάκης θα θελήσει να δώσει το μήνυμα ότι προτεραιότητα του είναι η αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας στην καθημερινότητα των πολιτών, ενώ παράλληλα θα συνεχίζεται η προσπάθεια για τη στήριξη επιχειρήσεων και την ανάκαμψη της οικονομίας.

Τα δύσκολα που έρχονται

Στο κυβερνητικό οικονομικό επιτελείο επικροτούν αυτή την ιεράρχηση, εκτιμώντας ότι  αν και η ύφεση μπορεί να φθάσει στο 16%(!) το δεύτερο τρίμηνο του έτους - όπως δήλωσε χθες ο ΥΠΟΙΚ Χρήστος Σταϊκούρας, οι επιπτώσεις της πανδημίας στην οικονομία και στην καθημερινότητα των πολιτών δεν έχουν φανεί σε όλη τους την έκταση. Με τα διάφορα μέτρα στήριξης επιχειρήσεων και εργαζομένων τα προβλήματα αμβλύνθηκαν προσωρινά, συγκαλύφθηκαν ή μετατέθηκαν για το μέλλον.

Θα ενταθούν από τον Σεπτέμβριο, όταν πρέπει ν' αρχίσουν οι πληρωμές οφειλών σε εφορία-Ταμεία-τράπεζες που ανεστάλησαν μετά την εκδήλωση της πανδημίας.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα