Αγορές

Κέρδη πάνω από 1% στις αγορές της Ευρώπης


Με κέρδη έκλεισαν, απόψε, οι ευρωαγορές, καταγράφοντας την τρίτη συνεχή ανοδική συνεδρίαση.

Τα μεγάλα χρηματιστήρια της Γηραιάς Ηπείρου σημείωσαν άνοδο, ωθούμενα από τα πρακτικά της συνεδρίασης της Fed για τη χάραξη της πολιτικής της που έγινε στις αρχές Μαΐου, τα οποία και έδειξαν την πίστη των αξιωματούχων στην ισχύ της οικονομίας. Ωστόσο, οι αξιωματούχοι της Fedewral Reserve συμφώνησαν να συνεχίσουν να αυξάνουν τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης τους επόμενους δύο μήνες σε μια προσπάθεια συγκράτησης των τιμών, η αύξηση των οποίων επιτείνεται από τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Επιβραδύνθηκε ο πληθωρισμός, κατά τον Απρίλιο, στις Ηνωμένες Πολιτείες, πέφτοντας από το υψηλό 40 ετών. Συγκεκριμένα, ο δείκτης καταναλωτικών δαπανών του υπουργείου Εμπορίου των ΗΠΑ, αυξήθηκε 6,3%, σε επίπεδο έτους, ενώ τον Μάρτιο είχε καταγράψει άνοδο 6,6%. Οι αναλυτές περίμεναν 6,2%. Σε μηνιαία βάση, ο δείκτης ανέβηκε 0,2%, ενώ τον Μάρτιο 0,9%. O δομικός δείκτης, ο οποίος δεν λαμβάνει υπόψη τις ευμετάβλητες κατηγορίες των τροφίμων και της ενέργειας, ανέβηκε 4,9% σε ετήσια βάση. Τον Μάρτιο ήταν 5,2%. Οι καταναλωτικές δαπάνες αυξήθηκαν 0,9% έναντι πρόβλεψης για άνοδο 0,8%. Τον προηγούμενο μήνα είχαν ενισχυθεί 1,4%. Το προσωπικό εισόδημα ανέβηκε 0,4%.

Η καταναλωτική εμπιστοσύνη έπεσε στο χαμηλότερο επίπεδο της τελευταίας δεκαετίας, τον Μάιο, στις Ηνωμένες Πολιτείες. Συγκεκριμένα, ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης που καταρτίζει το πανεπιστήμιο του Μίτσιγκαν έπεσε στις 58,4 μονάδες από τις 65,2 τον Απρίλιο. Η αρχική μέτρηση κατέγραφε απώλειες στις 59,1 μονάδες. Ο δείκτης καταναλωτικών προσδοκιών μειώθηκε στις 55,2 μονάδες από 62,5 τον Απρίλιο. Ο δείκτης τρεχουσών συνθηκών έφτασε στις 63,3 μονάδες από 69,4 τον προηγούμενο μήνα.

To ΑΕΠ των ΗΠΑ διολίσθησε κατά 1,5% στο πρώτο τρίμηνο του 2022, όπως αναφέρει η δεύτερη μέτρηση του Γραφείου Οικονομικής Ανάλυσης που δημοσιεύτηκε. Η πρώτη μέτρηση έδειξε ύφεση 1,4%.  Η καταναλωτική δαπάνη ενισχύθηκε κατά 3,1%, σε σύγκριση με την προηγούμενη μέτρηση.   Τα προ φόρων εταιρικά κέρδη μειώθηκαν κατά 2,3%σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο και κατά 12,5% σε επίπεδο έτους, καταγράφοντας χαμηλό 2 ετών. Επίσης, λιγότεροι ήταν οι νέοι άνεργοι στις Ηνωμένες Πολιτείες, κατά την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 21 Μαΐου. Συγκεκριμένα. οι νέες αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας έπεσαν κατά 8.000 από μία εβδομάδα πριν κι έφτασαν τις 210.000, όπως έκανε γνωστό, το υπουργείο Εργασίας των ΗΠΑ. Οι οικονομολόγοι, σύμφωνα με το Reuters, περίμεναν 215.000. Ο κινητός μέσος όρος 4 εβδομάδων ήταν 206.750, ανεβαίνοντας 7.250 από τον μη αναθεωρημένο μέσο όρο της προηγούμενης εβδομάδας.

Διολίσθησε η κυκλοφορία χρήματος στην Ευρωζώνη τον Απρίλιο, ενώ αυξήθηκαν τα δάνεια στις επιχείρησεις σύμφωνα με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Στο 6,0% υποχώρησε τον Απρίλιο του 2022 ο ετήσιος ρυθμός ανάπτυξης του δείκτη κυκλοφορίας χρήματος Μ3 στην Ευρωζώνη από 6,3% το Μάρτιο σύμφωνα με την ΕΚΤ. Ο μέσος όρος του δείκτη για τους τρεις μήνες μέχρι τον Απρίλιο διαμορφώθηκε στο 6,2%. Επίσης, ο ετήσιος ρυθμός ανάπτυξης των δανείων προς τα νοικοκυριά ήταν αμετάβλητος από τον προηγούμενο μήνα, στο 4,5% τον Απρίλιο, ενώ ο ετήσιος ρυθμός ανάπτυξης των δανείων προς επιχειρήσεις εκτός του χρηματοοικονομικού τομέα αυξήθηκε στο 5,2% τον Απρίλιο από 4,1% τον Μάρτιο.

Ο αντίκτυπος στον πληθωρισμό από τη νέα δέσμη μέτρων ύψους 15 δισεκατομμυρίων στερλινών, που ανακοίνωσε χθες, Πέμπτη, η βρετανική κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της αύξησης του κόστους διαβίωσης για τα πλέον ευάλωτα νοικοκυριά, θα ανέρχεται σε λιγότερο από μία ποσοστιαία μονάδα, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Οικονομικών της χώρας Ρίσι Σουνάκ.

Υπουργοί της G7 συμφώνησαν σήμερα να εργαστούν για την εξάλειψη της παραγωγής ενέργειας από άνθρακα, αν και δεν κατάφεραν να ορίσουν μια ημερομηνία για το πότε θα γίνει αυτό, και είπαν πως οι ενεργειακές ελλείψεις που προκλήθηκαν από τον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας δεν πρέπει να εκτροχιάσουν τις προσπάθειες να καταπολεμηθεί η κλιματική αλλαγή. Η δέσμευση, που δημοσιοποιήθηκε κατά το τέλος των τριήμερων συνομιλιών της Ομάδας των Επτά (G7) στο Βερολίνο, είναι πιο αδύναμη σε σχέση με ένα πρωτύτερο σχέδιο τελικού ανακοινωθέντος που είχε δει το Reuters και περιελάμβανε έναν στόχο για το τέλος της παραγωγής ενέργειας από άνθρακα έως το 2030. Πηγές που γνωρίζουν τις συζητήσεις είπαν πως η Ιαπωνία και οι Ηνωμένες Πολιτείες δήλωσαν πως δεν μπορούν να τηρήσουν αυτό το όριο. Εξακολουθεί ωστόσο να είναι η πρώτη δέσμευση των χωρών της G7 να εγκαταλείψουν την ενέργεια από άνθρακα. Ο άνθρακας είναι το ορυκτό καύσιμο με τις μεγαλύτερες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα και η χρήση του πρέπει να μειωθεί προκειμένου να αποφευχθούν οι χειρότερες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Η G7 συμφώνησαν επίσης να απανθρακοποιήσουν σε μεγάλο βαθμό τους ενεργειακούς τους τομείς έως το 2035 και να σταματήσουν τη δημόσια χρηματοδότηση προγραμμάτων «αμείωτου» ορυκτού καυσίμου μέχρι τα τέλη αυτής της χρονιάς, εκτός από ορισμένες περιορισμένες περιπτώσεις. Ο χαρακτηρισμός «αμείωτος» αναφέρεται σε εργοστάσια παραγωγής ενέργειας που δεν χρησιμοποιούν τεχνολογία δέσμευσης των εκπομπών τους. Στο ανακοινωθέν αναφέρεται μια δέσμευση για έναν απανθρακοποιημένο τομέα οδικών μεταφορών σε μεγάλο βαθμό έως το 2030, που περιλαμβάνει σημαντική αύξηση πωλήσεων, μοιράσματος και χρήσης οχημάτων ελαφρού κινητήρα μηδενικών εκπομπών. Η G7 σκοπεύει επίσης να αρχίσει να εκδίδει δημόσιες αναφορές τον επόμενο χρόνο για τις επιδόσεις των χωρών σε σχέση με μια προηγούμενη δέσμευση να τερματίσουν τις «αντιπαραγωγικές» επιδοτήσεις ορυκτών καυσίμων έως το 2025. Καλύπτοντας όλα τα ορυκτά καύσιμα, περιλαμβανομένου του πετρελαίου και του αερίου, η συμφωνία πηγαίνει μακρύτερα από την υπόσχεση των χωρών της G20 πέρυσι να σταματήσουν τη χρηματοδότηση μόνο για τον άνθρακα στο εξωτερικό. Η G7 δεσμεύθηκε επίσης να αναλάβει φιλόδοξη δράση κατά της μόλυνσης από πλαστικό και να αυξήσει τις εθνικές προσπάθειες να διατηρηθεί ή να προστατευθεί τουλάχιστον το 30% των ακτών και των θαλάσσιων περιοχών τους έως το 2030.

Ειδικότερα, ο Stoxx Europe 600 τερμάτισε περίπου στις 443.93 μονάδες, καταγράφοντας αύξηση σχεδόν 1.42%.

Ο Euro Stoxx 50 έκλεισε στις 3,809.95 μονάδες, με κέρδη 1.86%.    

Παράλληλα, ο βρετανικός FTSE 100 άγγιξε τις 7,591.5 μονάδες, ανεβαίνοντας 0.35%.

Ο γερμανικός DAX κινήθηκε στις 14,462.32 μονάδες, με άλμα 1.62%.    

Ο γαλλικός CAC 40 όντας στις 6,515.75 μονάδες, ενισχύθηκε 1.64%.    

Ο ιταλικός FTSE MIB έφτασε στις 24,635 μονάδες, με άνοδο 0.36%.

Κλείνοντας, ο ισπανικός IBEX 35 βρέθηκε στις 8,929.03 μονάδες, αυξανόμενος κατά 0.45%.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα