Αγορές

Κέρδη στη Wall- Ανέβηκε σχεδόν 350 μονάδες ο Dow


Με κέρδη έκλεισε απόψε η συνεδρίαση στη Wall Street, λαμβάνοντας ώθηση από τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν την Παρασκευή για την αγορά εργασίας των Ηνωμένων Πολιτειών.

Το χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης σημείωσε άνοδο, καθώς οι Αμερικανοί εργοδότες προσέλαβαν περισσότερους εργαζόμενους από το αναμενόμενο τον Μάρτιο, χάρη στους αυξημένους εμβολιασμούς και τα περισσότερα χρήματα για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από την πανδημία που έχει προσφέρει η κυβέρνηση, παγιώνοντας τις προσδοκίες ότι είναι καθ’ οδόν η άνθηση της οικονομίας. Ο αριθμός των μισθωτών εργαζομένων, εκτός του αγροτικού κλάδου, αυξήθηκε κατά 916.000 τον περασμένο μήνα, όπως ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Εργασίας. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη αύξηση από τον περασμένο Αύγουστο. Παράλληλα, αναθεωρήθηκαν προς τα πάνω τα στοιχεία για τον Φεβρουάριο σε 468.000 νέες θέσεις εργασίας από τις 379.000 που είχαν ανακοινωθεί προηγουμένως. Οικονομολόγοι σε έρευνα του Reuters προέβλεπαν αύξηση των θέσεων εργασίας κατά 647.000 τον Μάρτιο. Το ποσοστό ανεργίας μειώθηκε στο 6,0% τον περασμένο μήνα από το 6,2% τον Φεβρουάριο. Η έκθεση για την απασχόληση σηματοδοτεί μια σκληρή επέτειο για την αγορά εργασίας. Τον Μάρτιο του 2020 η έκθεση για την απασχόληση ήταν η πρώτη που αποτύπωσε το αναγκαστικό κλείσιμο των μη απαραίτητων επιχειρήσεων όπως των εστιατορίων, των μπαρ και των γυμναστηρίων προκειμένου να επιβραδυνθεί η διασπορά της πανδημίας της COVID-19 που μόλις είχε αρχίσει να εξαπλώνεται. Σχεδόν 1,7 εκατ. θέσεις εργασίας χάθηκαν εκείνο τον μήνα και άλλες 20,7 εκατ. θα εξαφανίζονταν τον Απρίλιο. Οικονομολόγοι εκτιμούν ότι θα χρειαστούν τουλάχιστον δύο χρόνια για να ανακτηθούν οι πάνω από 22 εκατ. θέσεις εργασίας που χάθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Σήμερα, ανακοινώθηκαν στοιχεία από την IHS Markit για τη δραστηριότητα στον κλάδο των υπηρεσιών στις ΗΠΑ, κατά τον Μάρτιο. Συγκεκριμένα, ο τελικός δείκτης PMI για την επιχειρηματική δραστηριότητα σκαρφάλωσε στις 60,4 μονάδες τον Μάρτιο από 59,8 μονάδες τον Φεβρουάριο, ξεπερνώντας την αρχική εκτίμηση στις 60,0 μονάδες. Ο ρυθμός της ανάπτυξης ήταν ο ταχύτερος από τον Ιούλιο του 2014. Στην έρευνα του Institute for Supply Management, ο μη μεταποιητικός δείκτης αυξήθηκε σε ιστορικό υψηλό, όντας στις 63,7 μονάδες από 55,3 μονάδες τον Φεβρουάριο.

Ειδικότερα, ο βιομηχανικός Dow Jones τερμάτισε στις 33,525.48 μονάδες, με κέρδη 1.12%.

Παράλληλα, ο S&P 500  έφτασε στις 4,076.72 μονάδες, ανεβαίνοντας 1.41%.    

Κλείνοντας, ο τεχνολογικός Nasdaq βρέθηκε στις 13,705.59 μονάδες, με άνοδο 1.67%.